Колеги страшен проблем.. На село ми е адски варовита водата ( ама страшно много ) и с баща ми правихме глупоста да пълниме и допълваме системата с тази вода ( алуминиева радиатори и метални поцинковани тръби ) !! Чугунен котел. Значи са гледам че варовика е почнал да стеснява тръбите и да намалява топлоотдаването.. ЗАТЛАЧИЛИ са се вече тръбите, още в умерена степен ама скоро ще стане сериозно.. Та сега ще си докарам вода или от София, или от Перник, или минерална да я напълна системата и вече капка няма да сложа от варовитата!! Но кажете какви препарати да сложа да се спася от варовика и да изчиста тръбите ??? И с каква вода да я напълня ? То с варовита вода не работи добре системата ... Моля ви посъветвайте ме !!!
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lestat
- напреднал
10 мнения в "Варовик по системата - ПОМОЩ !!!"
romanpm
- майстор
Има специална киселина с която съм виждал да се почистват скоростни подгреватели , ако не забравя ще гледам да и взема данните .А омекотена вода се "прави " като се филтрира през специална смола - волфатит , има я на входа за водата на големи кафемашини като отделен съд , купи си /регенерира се със сол /:)
ZMeyGorianin
- майстор
Не си играй да мъкнеш вода от където и да е- все ще е твърда- ами си направи!!! Най лесно става като в голям съд 30-40 литра налееш чешмяна вода, поставяш един бързовар около 2квт. и покриваш с наилон. след като заври оставяш да бълбука още 20 мин. и изключваш бързовара. На другия ден на дъното ще имаш един пръст варовик. Внимателно отделяш и прецеждаш водата и си готов!
filmatoplo
- майстор
Нещо не схващам - тая вода в системата е една и съща ,би трябвало първоначално да се омекоти и да си стои такава завинаги .Рязал съм 30 годишни тръби вътре са чисто нови . Ако я сменяте постоянно водата в системата ще се образува котлен камък .
barekov1
- специалист
Явно водата е сменявана многократно. Една люта зима влизам в едно заведение и се поръчвам чай. За мой ужас, чая беше солен
За малко да се скарам на сервитьора. Той ми обясни, че машината се е повредила. Явно и в кафе машините слагат сол за омекотяване. Не знам дали солта не би повредило на радиаторите и котлето

За малко да се скарам на сервитьора. Той ми обясни, че машината се е повредила. Явно и в кафе машините слагат сол за омекотяване. Не знам дали солта не би повредило на радиаторите и котлето

kambekambe
- помощник
В нормалният автомобилен антифриз има антикорозионни и антиваровити съставки. Направо добави концентрат в системата
2v6
- майстор
Lestat написа:Колеги страшен проблем.. На село ми е адски варовита водата ( ама страшно много ) и с баща ми правихме глупоста да пълниме и допълваме системата с тази вода ( алуминиева радиатори и метални поцинковани тръби ) !! Чугунен котел. Значи са гледам че варовика е почнал да стеснява тръбите и да намалява топлоотдаването.. ЗАТЛАЧИЛИ са се вече тръбите, още в умерена степен ама скоро ще стане сериозно.. Та сега ще си докарам вода или от София, или от Перник, или минерална да я напълна системата и вече капка няма да сложа от варовитата!! Но кажете какви препарати да сложа да се спася от варовика и да изчиста тръбите ??? И с каква вода да я напълня ? То с варовита вода не работи добре системата ... Моля ви посъветвайте ме !!!Минералната вода е повече от варовита

Смени водата със софийска и после доливай само такава

За 1-2 сезона ще се "оправи" отложения варовик.
Бърза промивка се прави със слаб разтвор на солна киселина (1%).
Безопасно става и с "мъртва" вода...
kambekambe
- помощник
2v6 написа:Какво ще кажете за дъждовна вода според мен е 100% дестилатLestat написа:
2v6
- майстор
kambekambe написа:На кое място на Земята2v6 написа:...Какво ще кажете за дъждовна вода според мен е 100% дестилат

Иначе идеята е добра - дъждовната вода е мека, има киселинна реакция (има азотни, въглеродни и серисти киселини), ниско pH - със сигурност няма да отлага котлен камък и при дълга употреба ще прочисти системата

Тема "Варовик по системата - ПОМОЩ !!!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература