Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lestat - напреднал
Колеги страшен проблем.. На село ми е адски варовита водата ( ама страшно много ) и с баща ми правихме глупоста да пълниме и допълваме системата с тази вода ( алуминиева радиатори и метални поцинковани тръби ) !! Чугунен котел. Значи са гледам че варовика е почнал да стеснява тръбите и да намалява топлоотдаването.. ЗАТЛАЧИЛИ са се вече тръбите, още в умерена степен ама скоро ще стане сериозно.. Та сега ще си докарам вода или от София, или от Перник, или минерална да я напълна системата и вече капка няма да сложа от варовитата!! Но кажете какви препарати да сложа да се спася от варовика и да изчиста тръбите ??? И с каква вода да я напълня ? То с варовита вода не работи добре системата ... Моля ви посъветвайте ме !!!
romanpm - майстор
Има специална киселина с която съм виждал да се почистват скоростни подгреватели , ако не забравя ще гледам да и взема данните .А омекотена вода се "прави " като се филтрира през специална смола - волфатит , има я на входа за водата на големи кафемашини като отделен съд , купи си /регенерира се със сол /:)
EmoZ - специалист
Виждам, че си от Перник, 'начи наблизо, та в сградата на ХТИ в София има магазин за 'секакви чудеса на химията. Има го и твоя илач, не мога да ти кажа колко струва, 'щото такова не съм купувал от там.

Успех.
ZMeyGorianin - майстор
Не си играй да мъкнеш вода от където и да е- все ще е твърда- ами си направи!!! Най лесно става като в голям съд 30-40 литра налееш чешмяна вода, поставяш един бързовар около 2квт. и покриваш с наилон. след като заври оставяш да бълбука още 20 мин. и изключваш бързовара. На другия ден на дъното ще имаш един пръст варовик. Внимателно отделяш и прецеждаш водата и си готов!
filmatoplo - майстор
Нещо не схващам - тая вода в системата е една и съща ,би трябвало първоначално да се омекоти и да си стои такава завинаги .Рязал съм 30 годишни тръби вътре са чисто нови . Ако я сменяте постоянно водата в системата ще се образува котлен камък .
barekov1 - специалист
Явно водата е сменявана многократно. Една люта зима влизам в едно заведение и се поръчвам чай. За мой ужас, чая беше солен :sad:
За малко да се скарам на сервитьора. Той ми обясни, че машината се е повредила. Явно и в кафе машините слагат сол за омекотяване. Не знам дали солта не би повредило на радиаторите и котлето :?
kambekambe - помощник
В нормалният автомобилен антифриз има антикорозионни и антиваровити съставки. Направо добави концентрат в системата
2v6 - майстор
Lestat написа:
Колеги страшен проблем.. На село ми е адски варовита водата ( ама страшно много ) и с баща ми правихме глупоста да пълниме и допълваме системата с тази вода ( алуминиева радиатори и метални поцинковани тръби ) !! Чугунен котел. Значи са гледам че варовика е почнал да стеснява тръбите и да намалява топлоотдаването.. ЗАТЛАЧИЛИ са се вече тръбите, още в умерена степен ама скоро ще стане сериозно.. Та сега ще си докарам вода или от София, или от Перник, или минерална да я напълна системата и вече капка няма да сложа от варовитата!! Но кажете какви препарати да сложа да се спася от варовика и да изчиста тръбите ??? И с каква вода да я напълня ? То с варовита вода не работи добре системата ... Моля ви посъветвайте ме !!!
Минералната вода е повече от варовита :!:
Смени водата със софийска и после доливай само такава :)
За 1-2 сезона ще се "оправи" отложения варовик.

Бърза промивка се прави със слаб разтвор на солна киселина (1%).
Безопасно става и с "мъртва" вода...
kambekambe - помощник
2v6 написа:
Lestat написа:

Какво ще кажете за дъждовна вода според мен е 100% дестилат
2v6 - майстор
kambekambe написа:
2v6 написа:
...
Какво ще кажете за дъждовна вода според мен е 100% дестилат
На кое място на Земята :?:

Иначе идеята е добра - дъждовната вода е мека, има киселинна реакция (има азотни, въглеродни и серисти киселини), ниско pH - със сигурност няма да отлага котлен камък и при дълга употреба ще прочисти системата :idea:

Тема "Варовик по системата - ПОМОЩ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: