Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kolev - напреднал
Здравейте!
В апартамента имам 4 бр. радиатора, от които 3 бр. чугун и 1 алуминий.
През изминалия отоплителен сезон и след отчитане на топломерите, забелязах следното нещо:
Отчета на топломера на алуминиевия радиатор е с близо 2 пъти повече от чугунения, въпреки че алуминиевия си е стоял почти през цялото време на 3, а чугунения през цялото време на 5.
Т.е излиза, че от финансова гледна точка е по-добре да се отопляваме с чугуна, въпреки че не отдава толкова много топлина.
Та въпросът ми е дали има смисъл да сменя чугунените с алуминиеви, както бях планувал или...
И изобщо някой може ли да обясни на какъв принцип работи топломера?
idakieff - специалист
по принцип това на радиаторите не са топломери а разпределители който отчтат топлини числа не са много верни ама топломерите са много скъпи и е някакъв компромисен вариант за някакво счетоводство което и то е търчи лъжи ама няма как
а що се касае за чугун или алуминнй за блок с центрано отопление зависи ако съседите под и над теб ползват парно и чугунените са добре ако не ползват трябва алуминий поне по бързо ще ти се затопля помещението
tysonlkr - специалист
Нормално е да е отчетено повече топлинна енергия на алуминиевите радиатори. Те излъчват повече топлина в сравнение с чугунените :wink:
Те не просто харчат повече, а топлят повече (отдават топлината по лесно) и КПД-то им е по голямо. Това с регулирането регулираш подаването на вода (пара) към радиатора, а вече от самият радиатор зависи дали отдава повече или по малко топлина. Ти не плащаш количеството подадена пара, а отдадената от нея топлина :wink:
Ще вземе да се окаже че тези измислени уреди наречени топломери отчитали правилно :shock: Или просто от фирмата счетоводител са си написали по голяма сметка за тях :roll:
П.С. Не може хем да ти е топло хем да не плащаш. Двете неща са свързани :)
Krelion - специалист
Уредчетата отчитат по-малко когато са на чугунени радиатори!
Заради контактната площ ли е не знам, но е така. Аз имам 1 алуминиев и 3 чугунени и го забелязвам.
Късмет!
Antonii - майстор
Значи това колко ти е отчел топлинния разпределител няма значение, че на алуминиевия радиатор е по-вече от на чугунения.
Просто във формулата за пресмятане на консумираната топлина това се отчита чрез различните коефициенти за типа на радиатора.
Или иначе казано при твойта ситуация може да се окаже, че чугунените радиатори са отдали дори по-голямо количество топлинна енергия от алуминиевия. :)
EmoZ - специалист
kolev написа:
Здравейте!
В апартамента имам 4 бр. радиатора, от които 3 бр. чугун и 1 алуминий.
През изминалия отоплителен сезон и след отчитане на топломерите, забелязах следното нещо:
Отчета на топломера на алуминиевия радиатор е с близо 2 пъти повече от чугунения, въпреки че алуминиевия си е стоял почти през цялото време на 3, а чугунения през цялото време на 5.
Т.е излиза, че от финансова гледна точка е по-добре да се отопляваме с чугуна, въпреки че не отдава толкова много топлина.
Та въпросът ми е дали има смисъл да сменя чугунените с алуминиеви, както бях планувал или...
И изобщо някой може ли да обясни на какъв принцип работи топломера?
Т'ва не е топломер, интегрира делта Т по време - после лайнарите го вкарват в мащаб и определят твоята квота от общото потребление, отчетено според топломера на АС.

Слушай к'во ти пее Антоий.

Успех.

Тема "Дилема чугун или алуминий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: