• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Имам монтиран 80л. бойлер със серпентина за връзване към водна риза. Ще монтирам горивна камера в хола и тъй като не желая да се занимавам с помпи разширителни съдове UPS'и т.н си мисля дали не е възможно следното: водната риза на горивната камера да се върже за бойлера и можеби една лира за баня като усигоря необходимата денивелация така, че да се получат условия за термосифонен принцип на работа. Така ще отпадне нуждата от гореспоменатото обурудване. Как мислите? Ще работи ли по този начин системата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, дори е опасно да пробваш!
2v6 - майстор
dragunin написа:
Здравейте! Имам монтиран 80л. бойлер със серпентина за връзване към водна риза. Ще монтирам горивна камера в хола и тъй като не желая да се занимавам с помпи разширителни съдове UPS'и т.н си мисля дали не е възможно следното: водната риза на горивната камера да се върже за бойлера и можеби една лира за баня като усигоря необходимата денивелация така, че да се получат условия за термосифонен принцип на работа. Така ще отпадне нуждата от гореспоменатото обурудване. Как мислите? Ще работи ли по този начин системата?
Да, ще работи - бойлера и лирата ще се загряват.
Въпроса е кой ще намали огъня като започне да прегрява водата :?:
filmatoplo - майстор
Уж си чак на климатиците- пък с печките :?
kuuuuuul - майстор
2v6 е напълно прав правил съм експеримент,тръгва да се върти чак след 80 гр. но след малко завира ако го оставиш само на бойлера.
naskov - майстор
dragunin написа:
За да стане това трябва мощността на камерата да е мах. 5кВт, което според мен е малко вероятно. Бойлера задължително трябва да е вертикален-при хоризонтален си обречен на неуспех (най добре става с бойлер с мантел и обем 150-200л). Разстоянието между бойлера и камерата трябва да малко и задължително да се използват медни или метални тръби
Бойлер 150л ще загрее за половин час, като мощността на серпентината постоянно пада, заради намаляването на дТ. Тоест при студен бойлер ако дърпа 6кВт, постепенно ще почне 5,4,3 и т.н., докато накрая остане само 500Вт лира. Какво правим остатъчната топлина?
vanko68 - специалист
Дори и така си трябва разширителен съд,само че отворен тип задължително.
Лазаре-дебнем с канчето пред камината и заливаме яко. :lol:
Е, кой ще топли жилището - тая камина само за затопляне на бойлера ли ще я палим? То разширителен съд ясно, че ще има, ама тя водата май само там ще стои. А пък да не говорим с какви звуци влиза в него - жени и деца наоколо ще се побъркат. На същия принцип са тези, алуминиевите кафеварки от две части.
filmatoplo - майстор
Шума в камината е като пералня при центрофужене с дисбаланс на дрехите .Всичко дрънчи и евакуацията е неизбежна - жената реве , децата пищят - вечерта любовта отива на кино. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Водна риза към бойлер на термосифонен принцип?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: