• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ra4o - специалист
Имам котел Виадрус 35 квт - 7 секции. Мощността на инсталираните радиатори е ~ 25 000 вт + 1 бойлер 80 л. Така се отопляваме две зими. Миналата зима обаче изолирахме тавана на втория етаж и стана осезаемо по топло и котела го зареждахме по малко (по-тънък слой въглища по цялото му дъно). Сега сменихме и дограмата на цялата къща, като сложихме такава с нискоемисиино стъкло. Въпросът ми е - дали няма да ми дойде голям този котел, защото си мисля, че е по-добре да е по-компактен, като въглищата да са разположени на по-голяма височина в горивната камера.
Може ли на моят котел да му се махнат две ребра или да го продавам и да си търся друг?
AntonBM - специалист
Може. Сваляш ламарините и ще видиш, че е стегнат с анкерни болтове. Развиват се, махаш 2 средни ребра, скъсяваш анкерите и стягаш. Старите ламарини ще ти дойдат по-големи, но можеш да ги скъсиш и тях.
Добре е да намалиш мощността на котела, защото той има високо КПД, само когато работи на мощност близка до проектната.
Има обаче и друг вариант. Да си купиш допълнително буферен съд. Той може да акумулира излишната топлина от котела и когато свършат въглищата автоматично да продължи отоплението със събраната топлина. Така няма да ти се налага рано сутрин да ставаш, за да го палиш (ще намалиш броя на зарежданията). В твоят случай един 800 литров буфер ще свърши работа.
ra4o - специалист
Между глидерите има ли някакво уплътнение и има ли нипели в централния отвор долу и горе или се дължи само на шпилките отсрани?
filmatoplo - майстор
Едва ли ще можеш да го расцепиш без да счупиш нещо - нипели няма , има само едни калибровани двустранни конуси намазани с херметик преди монтажа . При монтажа през двата отвора горен и долен се вкарва специален ключ за стягане и зацепване , рисковано е да пумкаш с чук и секач за да го расцепиш .Или буфер или му направи една вертикална преграда в камерата от чугун или стомана да събира по малко въглища :wink:
Iliev Labs - специалист
AntonBM написа:
Може...
Има обаче и друг вариант. Да си купиш допълнително буферен съд. Той може да акумулира излишната топлина от котела и когато свършат въглищата автоматично да продължи отоплението със събраната топлина. Така няма да ти се налага рано сутрин да ставаш, за да го палиш (ще намалиш броя на зарежданията). В твоят случай един 800 литров буфер ще свърши работа.
Според мен по- добрият вариант е акумулатор.
Личи че ще го правиш сам. В такъв случай е рисковано да работиш с секач при чугуна. Рискуваш при уплътненията. Ако скъсиш ламарините, съвсем си осакатил машината. И за продаване няма да става. Една грешка ще ти струва скъпо. И на всичко отгоре - когато е студено, ще работи на пълна мощност.
ra4o - специалист
Затова събирам мнения. Още нищо няма да правя. Ще си изкараме и тази зима така. Всъщност на дневен ред е и външна изолация на къщата и може би чак тогава ще мисля за корекции на отоплителната система. Просто питах възможно ли е, правил ли го е някой и дали е наложително.
Благодаря на всички за отговорите.
filmatoplo - майстор
Нее чак толкова голям котела , аз ти казах най лесно метална преграда в камерата да събира въглищата по малко и на височина .Поразходи се до пункт за отпадаци и намери подходящо желязо ако си направил шаблон там ще ти го изрежат с резака и си готов :wink: .Дето се казва ако трябва запълни малко от задния край на камерата с огнеопорни тухли - пак ще стане .
naskov - майстор
ra4o написа:
Имам котел Виадрус 35 квт - 7 секции. Мощността на инсталираните радиатори е ~ 25 000 вт + 1 бойлер 80 л. Така се отопляваме две зими. Миналата зима обаче изолирахме тавана на втория етаж и стана осезаемо по топло и котела го зареждахме по малко (по-тънък слой въглища по цялото му дъно). Сега сменихме и дограмата на цялата къща, като сложихме такава с нискоемисиино стъкло. Въпросът ми е - дали няма да ми дойде голям този котел, защото си мисля, че е по-добре да е по-компактен, като въглищата да са разположени на по-голяма височина в горивната камера.
Може ли на моят котел да му се махнат две ребра или да го продавам и да си търся друг?
Упражнението, което си решил да правиш никак не е лесно. Трябват специални ключове, които не знам от къде ще намериш. Мисли за вариантите на филматопло и АнтонМВ
ra4o - специалист
Добре, ясно. А, за буферният съд - предполагам става въпрос за добре изолиран бойлер и например трипътен вентил, който отвежда топлата вода от инсталацията когато вече не нужна. А колко време ще изкара после само на топлината от буфера, ако вече е пригаснал котела, защото като мисля логично, няма да има какво да досгрява водата. Има ли някой с монтиран буферен съд?
vanko68 - специалист
Ще изкара толкова повече,колкото повече е обема на съда.Правиш някакво задание и ще ти кажем приблизително какъв трябва да е.
  • 1
  • 2

Тема "Намаляване на мощноста (скъсяване) на чугунен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: