• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
meraklia - напреднал
Здравейте налага ми се да закупя някакъв уред, тъй като зимата няма да ме има, а на приятелката трябва да и е топло за да не тръгне да си търси някой друг да я топли :))) Сега сериозно :) поразгледах малко из нета и много хвалят лъчистото отопление. Но като гледам става въпрос за доста парички, а в момента ги нямам (но все пак ми е интересно да кажете, който от вас има наблюдение. Как се сравят тези уреди и дали са по-енерго спестяващи и от климатиците ? Спрях се на КОНВЕКТОР :( те са в този ценови клас, който мога да си позволя. Има доста модели и разновидности. Стаята е 25 кв.м. с дограма, южно разположение. Гледам нещо около 2-2,5 кВ да е. Съвети и препоръки приемам всякакви, защото ми е за първи път и не съм много в тази работа :)
Благодаря предварително !!! :)))
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз съм с конвектор. 2,5 за стая 15 квадрата. Западна. Топло и икономично. На теб ще ти е малко. Е, зависи и от височината. Топлото нали бяга нагоре.
Не знам съвременните "лъчисти" какви са, но едновремешните бяха пълна боза.
housedoktor - майстор
Наскоро монтирах конвектор Теси от панелен тип .Още не е ползван.Производителите прилагат и таблица за съотношението мощност/обем на помещението.

Прикачен файл

31.7.2009 г.jpg
31.7.2009 г.jpg (90.4 KиБ) Видяна 13548 пъти

Прикачен файл

11.JPG
11.JPG (75.32 KиБ) Видяна 13548 пъти
barekov1 - специалист
Това си е прост радиатор с нагревател. Не виждам кое ще му е икономичното. Че има терморегулатор ли? Духалката върши същата работа на ТЕСИ и е 35лв. а не 150-250лв. :-D
vanko68 - специалист
Тая таблица е толкова тъпа и смешна,че повече няма накъде.Всеки знае,че колкото обема нараства, необходимите Вт/м3 намаляват поради процентното намаляване на външните стени спрямо обема и намаляването на топлозагубите през тях.. А тук е обратното.И сметката Вт/м3 се различава значително в отделните мощности,вместо плавно да намалява с увеличаване на обема.
meraklia - напреднал
Отидох да разгледах нещата на ADAX добре направени и наситина ми харесаха, но за тази стая се изчисли че ще ми трябва едно голямо и едно малко тяло. Цената идва отгоре, а поожението че съм на квартира :( не ми се наливат пари в нея. Защото след това не се знае :( и май ще отида на идеята нещо,колкото да мине зимата. Гледах ги тези на TESY (тези, който се монитрват на стена и тези, които се местят) и наистина то това си е обикновен реотан, незнам какво има в ADAX и другите конвертори, но тука е само един реотан :( поразгледах и маслените радиатори и си мисля че те са по-добрият вариант. Искам да е постоянно топла стаята а не като спре да се изтудява, то тоз терморегулатор върши нещо за таз работа,ноо както казаха тя и духалката е на същият принцип. Споделете мнение !!!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не знам какво точно е "принцип", но сметката ми с духалка DELONGI беше точно два пъти по-дебела от сметката с конвектор ADAX.
Моите конвектори си имат стойки и си ги местя. По стените нямам място за радиатори.
vanko68 - специалист
Отделяното количество топлина при ел уреди с реотани ( и духалки,и конвектори,и маслени радиатори) при еднаква консумирана мощност е ЕДНАКВО. И при Теси,и при Адакса конструкцията е еднаква-реотан в алуминиев корпус с ребра. Не може и дума да става,че Адакса топлел по-икономично.Може да има някаква икономия от по-прецизното терморегулиране при моделите с електронен термостат,но това са проценти разлика. И в никакъв случай разликата не може да е два пъти.
Antonii - майстор
vanko68 написа:
Тая таблица е толкова тъпа и смешна,че повече няма накъде.Всеки знае,че колкото обема нараства, необходимите Вт/м3 намаляват поради процентното намаляване на външните стени спрямо обема и намаляването на топлозагубите през тях.. А тук е обратното.И сметката Вт/м3 се различава значително в отделните мощности,вместо плавно да намалява с увеличаване на обема.
Колега така е, тия таблици са измислени от търговците за да върви търговията, и нямат нищо общо с истината.
tyo - специалист
meraklia написа:
...а поожението че съм на квартира :( не ми се наливат пари в нея. Защото след това не се знае :( ..... Споделете мнение !!!
Ако съм на твое място бих се отоплявал на пропан бутан.
Газов конвектор със затворена камера Демир-Докум Прометей 3.75KW - 400.00лв. с вкл. ДДС
Единствено трябва да пробиеш две "дупки" във външна стена
:-D

Изображение
Изображение
meraklia написа:
...зимата няма да ме има, а на приятелката трябва да и е топло за да не тръгне да си търси някой друг да я топли...
А относно бутилките с пропан бутан, има достатъчно фирми които правят разнос по домовете.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за отопление на стая !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: