Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bibiqn - специалист
Имам следното питане.Миналата година си правих водна риза за камината.Ризата е П образна.Сега съм решил да я отворя пак и да и прибавя няколко тръби отгорната страна над димоотвода за да може огънят когато гори да нагрява допълнително водата в ризата.Какъв трябва да е цолажа на тръбите които мисля да добавя.
vanko68 - специалист
Колкото имаш подръка-и 20 мм ще стане ,и 50 мм,желателно е да са дебелостенни,за да изкарат повече..По-важно е колко са и как ще са разположени.Най-подходящо е да са шахматно една над друга.
bibiqn - специалист
няма как да са шахматно тъй като камерта на камината не е голяма.Мисля да са на един ред като скара за кебапчета :).и другото което мисля е да имат лек наклон в посока изходяща топла вода а не да са под нивел за да не завира.имам доста тръби с вътрешен диаметър2,5см или горе долу 3/4.
vanko68 - специалист
Е как така да нямаш място по вертикалата? Ти да не я зареждаш догоре като печка с горно горене? Сложи поне 2-3 реда,това са 5-6 см от най-горния ръб.Поне да има забележим ефект от цялата работа.
bibiqn - специалист
мога да ти нарисувам чертеж.ти може да направиш корекции.
danisaw - специалист
Според мен за да не образува въздушна възглавница пусни скарата под нивото на подаващата и сложи обезвъздушител след ризата на подаващата,а за наклона няма смисъл .
bibiqn - специалист
Ето едно чертеже дано добиете представа.:)

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (21.01 KиБ) Видяна 5485 пъти
danisaw - специалист
Става,а друга алтернатива мислил ли си,като например просто да продължиш водната риза отгоре с ламарина като оставиш отвор за пушека,ако позволява горивната камера?
По този начин ще качиш мощноста и по-ефективно.
bibiqn - специалист
мислил съм и за воден език ,но е по трудно за изпълнение откъм заваряне.понеже нямам ЦО.заварям на електрижен и мисля тръбите са по лесни за испълнение.
danisaw - специалист
Еми тогава по така дадения проект,но много добре помисли за обезвъздушаването на камината,защото иначе ще заври горката :wink:

Тема "Малко upgrade на камина с в.риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: