Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Здравейте майстори! Сигурен съм, че повтарям темата за което предварително се извинявам, но пък цяла нощ не намерих отговор на проблема си в подобните теми на раздела. И на въпроса..... От една седмица вече съм със сл.колектор на сънсистем 2,15 м2, боилера е дипломат с две серпентини като ползвам и котле през зимата. Прави ми впечатление обаче, че като надуя колектора на 1,5 бара вечер при студена система, на другия ден когато загрее, налягането е вече 2 бара и вечерта когато е отново истинала водата, налягането спада до 0,5 бара, нормално ли е това и ако не на какво се дължи? Колектора е по-високо от бойлера с около 2-3 метра. Тръбите минават под земята, колектора ми е в двора с тръбен път около 10 метра в едната посока. Разширителния съд е 5 литра. Утре ще постна и снимки, според мен всички правила на свързване са съобразени..... Имам само един много малък теч от една свръзка, няколко капки на ден, но не вярвам от това да е проблема. Не мога още да преценя дали загрява достатъчно водата, на този модел бойлери няма термометър, а скала от 5 деления. В слънчев майски ден топлото е равно на 2 деления от тази скала и навлиза в третото. Само да добавя, че кръгът на парното е също затворен, но там налягането което съм оставил на 1,5 бара се запазва такова и при горене и в покой, манометъра не мърда(мръдва ако го надуя повече разбира се). Може би има значение къде е поставен и самия манометър доколкото разбирам, но не вярвам в моя случай проблема да е от това. Ще се радвам да видя вашите мнения. Сигурен съм, че ще се видим и в останалите раздели, защото правя СТРАШЕН ремонт на стара къща, правя го сам, а не разбирам от строителство и всичките му производни. Захванал съм се в момента с антре, външна тоалетна, гараж, барбекю, плет, двор .........и КОЛЕКТОР !!! Благодаря предварителската!!!
filmatoplo - майстор
Малко е съдчето , и предварителното ти налягане в съда не е регулирано .Системата ти работи на твърдо - тоест съда не поема разширението и после не компенсира свиването на течността. :wink: Писал съм много по темата чети .Дай снимки.Теча го оправи .
zaksofon - специалист
Ето и малко снимчици от днес следобед. Благодаря на filmatoplo, направих всичко кокто казваше в други постове-изпразних соистемата, разширителния съд фабрично беше на 3 бара, сигурно търговеца си е правил експерименти с него, защото на кутията пишеше 1.5, но както и да е. Сега когато помпата надува налягането си остава непроменено, ще видим как ще е утре. Кажете си забележките по снимките, ще са ми от полза, да кажа само, че още не съм изолирал навсякъде, но и това ще стане.....

Прикачен файл

DSCN0349.JPG
DSCN0349.JPG (151.17 KиБ) Видяна 6314 пъти

Прикачен файл

DSCN0350.JPG
DSCN0350.JPG (174.31 KиБ) Видяна 6314 пъти

Прикачен файл

DSCN0352.JPG
DSCN0352.JPG (175.92 KиБ) Видяна 6314 пъти

Прикачен файл

DSCN0353.JPG
DSCN0353.JPG (187.51 KиБ) Видяна 6314 пъти

Прикачен файл

DSCN0354.JPG
DSCN0354.JPG (180.3 KиБ) Видяна 6314 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Браво, старал си се да ги подреждаш нещата,но има и доста приципни грешки. Ето някои от пръв поглед:
1.Соларната помпа е монтирана неправилно с вертикален вал - спешно я завърти. Между другото тя не е и соларна, ама това няма значение, щом системата е с полиетиленови тръби :-D .
2. Разширителните съдове се монтират е отвора нагоре - знам че е трудно за проверка :wink:
3. Соларния РС е монтиран между 2-та крана на помпата - помисли какво става като затвориш крановете за да обслужваш помпата или филтъра
4. В зоната на котела е силно препоръчително да ползваш метални тръби, а не ППР, които даже не са и Стаби, а водопроводни
5. Тръбите на соларната инсталация е добре да са метални, а не полиетилен
6. Не е допустимо използването на поцинковани части в соларната инсталация - отделят се разни газове от цинка при високи температури, но при употреба наполиетиленовитръби не могат да се достигнат такива температури - те сдават багажа доста по-ранои циркулациятаприключва :-D
7. Баланс вентила на соларната инсталация защо е горе? Добре е да се събира в съд пропиленгликола (или системата е сезонна и пълна с вода?)
8 .Не видях възвратен клапан, ама може да е на бойлера, кото не се вижда
naskov - майстор
Здрасти zaksofon :) Към казаното от LazarGanev и от мен една забележчица. При соларни инсталации работещи с пропилен гликол или антифриз само кълщища не се използват. Те се използват в комбинация с тефлонова лента и специални лепила. Иначе следват течове :wink:
filmatoplo - майстор
Как викаше Вучков - гледам и не вярвам на ушите си :) това на шега.На мене ли така ми се струва или изхода от панела минава през баланса. :?
zaksofon - специалист
Пичове благодаря на всички за коментарите, определено ще са ми от полза!!! Доста четох преди да направя нещата и някои от грешките си признавам ги направих от икономия(как я мразя тази дума), но и не съм явно чел достатъчно все пак. И така започвам подред: Помпата не е такава каквато трябва да е, защото ми е подарена от котлето от родителите на приятелката ми и при тези обстоятелства защо да не я ползвам , даже първият ми план беше да направя системата с обща помпа-тази на моя котел :-D Тук като стана въпрос за помпа, г-н Ганев още утре ще я завъртя хоризонтално, но обяснете моля защо трябва да е хоризонтално разположена....това не съм го прочел още никъде признавам си :ops: , не е добре за помпата ли или за КПД-то на системата, от любопитство просто питам ? Относно тръбите-ще повторя онази гадна дума-ИКОНОМИЯ :x , знам че не са подходящи, но пък на изхода на колектора, под изолацията има 3 метра медна тръба, така поне в началото горещото не се блъска директно в полетилена. Като казвам икономия, разберете това, че ремонта на къщата който съм подхванал е доста по-мащабен от този колектор само и си го правя сам - без майстори, писах за това в първия си пост, а заплатката ми на счетоводител далеч не е онова което си представях в института :-D Но както и да е да се върна на темата-точно в духа на направи си сам взех сам с едно приятелче което е работило ВиК и направихме това за един следобед. Стойката я направих пък с баща ми. Относно възвратния клапан той е монтиран на края на медната тръба на изхода на колектора, там под изолацията на едната снимка се вижда удебелено, от там започва и гадната бяла тръба. Не разбирам също така, защо е грешно през баланса да минава изхода на панела?! Явно тогава съм купил грешен баланс винтил, защото този само така мога да го свържа или просто не му е там мястото, а всъщност това там е предпазен клапан от прегряване на 4 бара или те са едно и също нещо, това май също не съм го чел :buch: . Г-н Ганев, от 7-ма точка разбирам, че на мястото на този винтил трябва да има съд за събиране на изхвърления ПГ при евентуално прегряване или това може да се преправи и с този настоящия :? Прощавай за вапроса, знам че го задавам глупаво, но аз толкова си и разбирам :razz: И като за накрая кажете сега на въпроса ми от първия пост, нормална ли е температурата която постигам или ползвам 50 % примерно от колектора само? И сега като завъртя помпата и РС да мине отгоре, защото за сега мога толкова да направя, ще видя ли по-добър резултат, на което много силно се надявам?! Отново благодаря на всички отзовали се, гответе се за още по-глупави мои въпроси..... :lol: , утре ще постна и снимки на бойлера с обяснение защо тръбата и серпентината са на едно ниво и по близки снимки на колектора. И още един път благодаря, очаквам вашие мнения с нетърпение !!!
filmatoplo - майстор
Значи грешката е вярна , баланс вентина го махни от панела и го сложи долу на студената тръба -но едностранно -изхода му свържи в тубичка .Твоя баланс не вярвам да е 6 бара.Не ползвай баланса за възвратен клапан , сложи си долу след помпата оригинален възвратен клапан . :wink:
naskov - майстор
Аз си мислех, че това с предпазния клапан е оптическа измама. Не мога да повярвам, че в този случай е имало циркулация и системата е работела. Ако много искаш предпазния клапан да е на колектора сложи го на тройник-виж как е монтиран на котела. Относно това защо помпата трябва да е с хоризонтален ротор- за да се смазват и двата лагера. Те се смазват от водата (антифриза) и в твоя случай горния лагер може да остане сух поради наличието на въздух в горния край на помпата :wink:
Температурата на бойлера в градуси можеш да видиш от диф. термостат. Къде си сложил датчика на бойлера?
filmatoplo - майстор
Naskow , един набеден колега свърза 500 литров бойлер през баланса :wink: , едни пък други свързаха балансите обратно на 3 бойлера по 400 литра .Относно инсталацията -поправи грешките и ще стане .

Тема "налягането в системата на сл.колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: