Най - вълнуващия въпрос зимно време.
klambrev - специалист
Здравейте, предстои ми изграждане на отоплителна система за къща 2 етажа по 50кв.
Спрял съм се на термопомпа въздух - вода, въртре с радиатори презичислени за мощноста(14kW) при 50градуса.
Всичко е много хубаво но къщата е в провинцията до сега не се е случвало да няма ток повече от половин ден което е поносимо дори без отопление но какви са алтернативите да може да се отоплявам 2-3 дни без ток. Може да не е най-икономичното но да не е със скъпа инвестиция.
Обмислям варянт проточен газов бойлер на пропан-бутан примерно едеса 9кв има за по-малко от 250лв. Дали би вършил работа като алтернатива на термопомпата, като в такава криза на ток може да не се отопляват част(половината) от помещенията та мощноста да стига. Помпата може да изкара около 30 часа на акумулатор (юпс) и при нужда да се подмени акумулатора.
Варянта е с бойлера защото е доста по-евтин от всяко котле на газ.
Ако имате идеии за някаква друга алтернатива, може и нещо на нафта или в краен случай нянакво по=евтино котле на дърва ?
torbalan - Дървен философ
аз мисля, че варианта дето си избрал, е най-разумен...

освен това този бойлер през лятото може да ти грее водата за душа примерно (ако нямаш слънчеви колектори)
AntonBM - специалист
Термопомпите въздух/вода, при спадане на външните температури под 0° се нуждаят от допълнителен източник на топлина – сами не могат да се справят. Виж примерно тази как се държи на минусови температури:
http://www.bgtherm.com/products/air_con ... 05-013.pdf
Имай предвид, че това е Carrier – маркова машина! Не знам каква си сложил ти, но едва ли е много по-добра от тази. Виж таблицата на страница 5. Примерно за машина 30RH013 имаш следните данни:
Външна Т=+10° - топлоносител +50° - топл.мощност 14,4 kW – ЕЛ. консумация 5,74 kW
Външна Т=0° - топлоносител +50° - топл.мощност 9,43 kW – ЕЛ. консумация 4,95 kW
Външна Т=-5° - топлоносител +45° - топл.мощност 7,74 kW – ЕЛ. консумация 4,37 kW
Външна Т=-10° - топлоносител +40° - топл.мощност 7,11 kW – ЕЛ. консумация 3,95 kW
При по-ниски температури от -10° се изключва. Може да се побългари, за да продължи да се мъчи, но не е препоръчително.
Ако инсталацията ти е 14kW, тя е смятана че трябват толкова при външна -10 или по-ниска (в зависимост от града в който живееш). При по-висока външна температура примерно 0°, нуждата на сградата ще е не повече от 9kW и термопомпата ще се справи сама, но при по-ниски външни температури и трябва помощ! Това, което ти си избрал е с мощност 9kW и ще ти стига, за да помага на чилъра до -10°, но какво ще правиш ако спаднат повече външните температури?
Защо си сложил радиатори? Ако беше сложил вентилаторни конвектори, щеше да се охлаждаш лятото с тази машина.
klambrev - специалист
Мощноста е смятана при -15 градуса и с обикновенни прозорци и дебели тухлени стени, за в бъдеще ще се слага стъклопакет и ще се прави външна изолазия.
Радиатори защото част от тях ги имаше, а и не ми харесва шума и подухването от тези с принудителия въздушен поток. Къщата е в гора и лятото е достатъчно хлядно.
Термопомпата ще е дайкини и ме убеждават че и на -15 ще работи поне с коп =2, -20 и по-студено са рядкост за продължително време.
AntonBM - специалист
Имам DVD-то на Daikin за 2008 г. Ето какво изкарах от него за най-добрия им чилър с мощност 16kW: Машината е модел: ERHQ-016AA – инверторен чилър.
Дал съм снимка с техническите му характеристики. Под -2° и той не може да се справи сам! Тогава той дава 9,7 kW, консумира 4,77kW водата е още 50°, но при по-ниска външна температура спада. Виж примерно как е при -7° - отдава вече 8,49 kW, а температурата на водата е 45°. Наистина може да работи до -20°, но тогава температурата на топлоносителя е 40°, отдава 7,36 kW и консумира 3,89 kW (COP 1,89).
Извода е, че чудеса и Daikin не предлагат.
След като ще слагаш такава хубава машина – бягай от радиаторите! Задължително вентилаторни конвектори! Тази машина има опция да топли и вода за къпане. Обаче е задължително да и се помага и на нея при ниски външни температури. Това, което си избрал става, но свързването му трябва да е през 3-пътен мотор вентил с пропорционално управление по изходяща температура.

Прикачен файл

Daikin ERHQ.JPG
Daikin ERHQ.JPG (47.61 KиБ) Видяна 6899 пъти
Последна промяна от AntonBM(стар) на пет окт 16, 2009 1:45 pm, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Препоръчвам вентилаторни конвектори по много причини:
1. Охлаждат. Глупаво е да можеш, а да не ползваш тази екстра.
2. По-евтино от радиатори при мощност за помещението над 2500 Wh. Виж сметката по-долу.
3. Изчислени са за дебит при температурна разлика 5° лято и 10° зима - на толкова работи чилъра. Радиаторите са правени за делта Т 20°, за това са ½”, а не ¾” както са конвекторите.
4. Заемат по-малко място.
5. Чилъра Daikin – топли вода за къпане (БГВ) безплатно, когато вентилаторните конвектори работят в режим охлаждане. Необходимият студ за къщата се превръща в термопомпата в топлина за къпане. Ако си с радиатори няма как да ползваш тази екстра.
СМЕТКА: Мощността на един типичен алуминиев глидер с височина 500 мм е 174W при температури 90°/70°/20° (вход/изход/стая) – при топлоносител от термопомпа с параметри 55°/45°/20° мощността вече е 63W! Средната цена на вентилаторен конвектор с мощност на отопление 2500 Wh e към 550 лв. Същите 2500W могат да се докарат от радиатор с 40 глидера (дължина 320 cm). При цена на 1 глидер към 14 лв. цената на радиатора излиза 560 лв. (без радиаторни вентили и т.н.).
След като ще купуваш марков чилър вземи си и качествени конвектори. Те са тихи, можеш да ги чуеш само на 3-та скорост, а те рядко работят на нея.
filmatoplo - майстор
Антоне :klugscheisser: :prayer: дано схванат за какво иде реч , с радиатори не можеш да ископчиш макса и комфорта от помпата дори и вода-вода да беше .Скоро говорих лично с едни майстори на една Т помпа въздух-вода , под секрет ще ви кажа че ми казаха че под 5 градуса копа пада и до минус -10 градуса вече се набутваш .Пък и пред очите ми е една Гудман зимата я няма никаква .
2v6 - майстор
klambrev написа:
Здравейте, предстои ми изграждане на отоплителна система за къща 2 етажа по 50кв.
Спрял съм се на термопомпа въздух - вода, въртре с радиатори презичислени за мощноста(14kW) при 50градуса.
Всичко е много хубаво но къщата е в провинцията до сега не се е случвало да няма ток повече от половин ден което е поносимо дори без отопление но какви са алтернативите да може да се отоплявам 2-3 дни без ток. Може да не е най-икономичното но да не е със скъпа инвестиция.
Обмислям варянт проточен газов бойлер на пропан-бутан примерно едеса 9кв има за по-малко от 250лв. Дали би вършил работа като алтернатива на термопомпата, като в такава криза на ток може да не се отопляват част(половината) от помещенията та мощноста да стига. Помпата може да изкара около 30 часа на акумулатор (юпс) и при нужда да се подмени акумулатора.
Варянта е с бойлера защото е доста по-евтин от всяко котле на газ.
Ако имате идеии за някаква друга алтернатива, може и нещо на нафта или в краен случай нянакво по=евтино котле на дърва ?
С водогрейно котле за пропан-бутан няма да стане лесно. Има голямо съпротивление, ще трябва по-мощна помпа...
Една камина с водна риза 9 кв е на близка цена и ще грее повече от бойлера :idea:
vanko68 - специалист
Алтернативата е елементарна- генераторче за ток,за да си захраниш ТП, а и не само нея. Марковите бензинови за 4-5 квт са 1300-1500 лв
http://argo-market.com/Browse.aspx?category_id=29
дизеларките са една идея по-скъпи.
http://argo-market.com/Browse.aspx?category_id=30
torbalan - Дървен философ
хехе
това с генератора е мъдро!
освен термопомпата ще захранва и всичко останало :-)

Тема "Отопление с термопома - алтернатива когато няма ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: