• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Предстои ми инсталиране на камина с водна риза.Миналата седмица накупих всичко .Като цяло всичко ми е ясно ,но съм озадачен от схемата на разш.съд.Тя е показана с вход и изход-единия непосредствено от изхода на камината ,а другия преди входа след помпата.Ще топля 2 ет.Два радиатора горе и два долу.По тази схема ще трябват още доста тръби.Казанчето го взех 33л. за всеки случай,но инсталацията ми ще е малка.И още един въпрос за справка-ако към единия радиатор горе реша да включа и един малък-последователно,трябва ли до тройника горе да е по-дебела тръбата и съответно за обратната пак да се връща по по-голямцол.
Благодаря предварително !
Схемата е вярна! Значи единия непосредствено от изхода на камината, а другия преди входа СЛЕД помпата. Това е така, защото при евентуално спиране на тока няма кой да върти водата в инсталацията и камината ще заври за нула време. При така свързан разширителен съд горещата вода от камината ще се завърти на естествена (непринудителна) циркулация през разширителния съд и няма да ти заври инсталацията.
Ако връзваш радиаторите последователно тройници няма да ти трябват. Май имаш предвид паралелно? А що се отнася до дебелината на тръбите зависи колко големи са радиаторите - този който е съществуващ и този който евентуално ще връзваш допълнително. Но ако питаш мен сложи до първия един диаметър по-гояма тръба.

p.s. при така вързан разширителен съд от значение е и диаметъра на тръбите с които го връзваш
благодаря за отговора но вече е касно -свързах го с една тръба от топлата вода и сега ща не ща ще купувам UPS.Наистина логично но кой да се сети :idea:
dgd_bg - помощник
понятно почти все по этому вопросу
Последна промяна от dgd_bg на съб дек 26, 2009 2:31 pm, променено общо 4 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Височината на разширителния съд я сравнявай с най-високата точка на серпентината, а не на бойлера. Няма значение на топла или студена вода , нито отдалечеността от котела.
Duke_BG - специалист
dgd_bg написа:
Здравейте !
Да не пускам нова тема, ще питам направо тук.
Става дума за избора на място за разширителния съд. Монтирах бойлер със серпентина и най високата му точка е на 20 см от тавана, разширителя ще е горе долу на същата височина, това дали ще е проблем? В момента разширителя е свързан към тръбата за топла вода , а ми казаха че е грешка и да го местя на студената, това вярно ли е ? И последно къде е по добре да се монтира възможно най близко до камината ( така че ако заври водата , парата да излиза по най краткия път с най ниско съпротивление ) или в най далечната точка ?
И в двата случая имам подходящо помещение но в най близката точка ще имам около 3-4 метра тръба а в най далечната над 20.
Благодаря ви !
за да излиза парата по най-краткия път си сложи автоматичен обезвъздушител на изхода за топлата вода - директно на ризата с тетка
mici - специалист
bidon78 написа:
Схемата е вярна! Значи единия непосредствено от изхода на камината, а другия преди входа СЛЕД помпата. Това е така, защото при евентуално спиране на тока няма кой да върти водата в инсталацията и камината ще заври за нула време. При така свързан разширителен съд горещата вода от камината ще се завърти на естествена (непринудителна) циркулация през разширителния съд и няма да ти заври инсталацията.
Значи разширителният съд трябва да има три отвора: един за свързване към линията на изход от камината, разположен примерно по средата на височината на съда, вторият - към линията на вход в камината, примерно на дъното на съда и третият - за преливане на водата, когато тя се разшири, разположен някъде най-горе на съда. Очевидно ще трябва сам да си правя разширителниа съд, тези по магазините имат само по два отвора.
hsam - напреднал
:shock: Само не разбрах ,кое му е вярно !!!! Според Вас този разширител-каква роля изпълнява в схемата за отопление ? Човека пише,че ще отоплява с 4 радиатора ,което според мен значи поне 8 Квт. та много ми е чудно този разширител как ще го спаси ,чрез тази естествена циркулация :shock: да не говорим ,че тръбата трябва да е поне 1" за да смогва .
Въобще не си мислете да си правите разширител с три отвора ако трябваше-производителите щяха да го направят вместо Вас ! При Вашия случай с два етажа-сами се сещате ,че разширителя трябва да е на втрория етаж и аз бих взел извод за него с PEX-AL 20 (АКО ГО ПРАВИТЕ С ТЕЗИ ТРЪБИ ДЕ) или 3/4" от другите ,по възможност най-близко до изхода на топлата вода .Винаги се стремя този отвод към съда да е на височината на изх.топла вода -така се получава и един вид самообезвъздушаване . И знайте,че разширителя има единствена задача-да компенсира обема на системата при разширяване и свиване на водата в нея причинени от нейното затопляне и охлаждане . Така,че съвсем спокойно си вземете разширител с два отвора поне 12 литра,като обем немерето му подходящо място и с оглед на евентоално изтичане на преливащата вода( :) един клиент си го беше монтирал САМ И СПОРЕД НЕГОВОТО ВИЖДАНЕ в спалното помещение и при няколкото преливания е падало голям "кеф" от течащата вода ) .За да се избавите от преливане-много добре(ако вече не сте я и купили) си подберете мощноста на каминате(не гледайте само естетиката и четете внимателно даните на производителя) ,грубо казано ако имате отопл.тела с обща мощност 10 Квт. -вземете си камина м/у 8 и 12 Квт. ,като чрез количеството гориво ще маправите баланса м/у телата и камината . Май се поувлякох но още един съвет бих Ви дал -монтирайте си термометър на изх.т.в. :) ще ви струва още около 10-на лева но при експл.на камината ще видите какво удобство е да знаете колко е темпер.на водата и да прецените поредното пънче :lol: дали няма да накара водата да се втърне през разширителя !
И още един въпрос за справка-ако към единия радиатор горе реша да включа и един малък-последователно,трябва ли до тройника горе да е по-дебела тръбата и съответно за обратната пак да се връща по по-голямцол.
Т.к. не разбрах с какви тръби ще работите то говоря за PEX-AL -фи 16 ще Ви е достатъчна до 6 Квт.отопл..тела а последователното свързване не е препоръчително .Дано бях полезен поне малко !
С поздрави !
Transporterr - специалист
в една от инструкциите за печка прити е показан на тудената вода ,сега в сайта им има ъпдейтната книжка на която е на топлата вода .. :?

Изображение

Ако е на студената вода не се ли оказва след кран (ове) което леко обезмисля съда

Не били трябвало да е все едно къде ще се сложи защото все пак водата се раширява в всякак точка от системата еднакво?
Може би на топлата вода ще реагира по бързо,но това пъук няма ли да доведе до "бушуване" на водата в него ?
Последна промяна от Transporterr на ср юли 06, 2011 7:11 am, променено общо 1 път.
Jacket - специалист
Не знам как трябва да бъде по книга и не претендирам да разбирам много, но при мен съда е свързан с отделна линия на топлия колектор, на порта, който е най-близо до входа на колектора и системата ми работи без никакви грижи. Преди месец съм я напълнил, като водата в съда е на около 5см под максимума. От тогава не е мърдала. Надувал съм системата до 80 градуса и тръбата преди съда беше станала съвсем леко топла, не ми е изхвърляла вода, или да е бушувала нещо. Системата ми е около 55 литра, с 14 литра разширителен съд, монтиран максимално високо в банята, предполагам тръбата до колектора е около 7-8 метра.
  • 1
  • 2

Тема "Разширителен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: