• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stevebradata - специалист
Искам да попитам дали някой може да каже от какво може да е това клокотене на някох от алуминиевите радатори с помпа съм на котлето и на 1 етаж 2 радиатора клочат и на 2 рия също два а и съм забелязал че като притворя крановете за да ми превърти през втория етаж почват тези няколко радиатора дето са алуминиеви да бълбукат :) изпускам въздух ама вся така ??
Antonii - майстор
Клокоченето е или от въздух в системата, или от парни мехури.
Като последното е малко вероятно.
Виж си налягането в системата хубаво е да около 2бара.
filmatoplo - майстор
Да не ти е голям дебита -помпата да ти е пусната на по голяма скорост или помпата да е по голяма по размер от 25-40 или 25-4 на Грундфос.После нямаш балансиране на системата , намали дебита на тези радиатори от крановете - има случаи по блиските радиатори да шумят повече от далечните .А въздуха го искарай като спреш само горния кран и отвиеш обезвъздушителя -това при спряня помпа .Радиатора как ти е захранен едностранно или по диагонал . Колеги .
ами радиаторите са захранени по диагонал и помпата е 25 4 стандартна пусната е на 2 скорост ако не притварям крановете последния радиатор няма да ми загрее :( но утре ще гася попмата и ще тествам да дообвевъздуша отново и после ще тествам дали ще клокоти много дразнещо е , значи това не е от притворените кранове а е от въздуха ? ще се мъча да го извадя че много гадно клокотене а исистемата иначе ми е отворена не съм с балон а с разширителен съд :)
до сега винаги съм обезвъздушавал без да затваряк крановете на входната топла вода ? дали този метод ще доведе до изкарване на въздуха дето казваш с затваняне на крановете ? на входната вода ?

Да разбирам ли че ако няма въздух това клокотене при притваняне на крановете няма да го има ?
ESPACE - майстор
Имаш въздух. Откачи радиатора от конзолата там където ти влиза топлата вода и го пусни по ниско. Тогава обезвъздушавай. Между другото забелязвам че все по популярно става връзването долу-долу. При него поне няма как да се получи този шум като от ромолящо поточе.
ми те радиаторите всички са ми с наклон :) тоест задната част дето е обезвъздушителя е по високо малко от тази част дето влиза топлата вода за да може въздуха да бяга там и да го измъкна :) ама се инати нещо :)
bad to the bone - специалист
Май много мозък започнах да ръся но и тук не става ясно каква е системата,къде е помпата...и дали пък няма и вероятност системата да си засмуква въздух...щото и това се получава понякога
Antonii - майстор
Да твоя проблем често се среща при отворени системи с принудителна циркулация и не добър хидравличен баланс на системата. Дори да нямаш въздух в нея ще си се чува това клокочене.
И тъй като ти сам едвали можеш да си догодиш хидравликата, решението е да направиш системата затворена.
crez - майстор
Въздух в радиаторите. Опитай още малко да ги повдигнеш отзад където е обезвъздушителя,(т.е да увеличиш наклона) задължително обезвъздушавай при спряна помпа. Провери да ни би да имаи теч от някъде и да дърпа въздух. Провери в разшириелния съд нивото на течността.
PS. Това се отнася за отворена система.
ми то може и до това да се стигне :) но иначе единия радиатор се оправи не клочи ама другия не ще или трябва да отворя до край кранчето за да не клокоти и почти да го затворя :)
  • 1
  • 2

Тема "Клокотене по някой от радиаторите ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: