• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
единак - специалист
Строя къща и идва ред да мисля за вкарване на тръбите на бъдещото отопление. Вярно, че още е далечко, но нека да има време да обмисля нещата както трябва. За това обаче ми е нужна малко помощ от специалистите.

Значи. Замислям отоплението да е с камера за вграждане. С формулките от форума, малко допълнително четене и наредбата сметнах, че тази камина ми е напълно достатъчна за да покрие изискванията, дори и с доста стабилен запас. Питах няколко от капацитетите от форума относно работата на камината, благодаря за отговорите. От камината ще тръгва един цол до помпата/колекторите. На тях ще има навързани 10 консуматора/хм, всъщност 10 тръби ще тръгват от колекторите, иначе на втория етаж имам по два радиатора на тръба.../. На схемите съм нарисувал как изглеждат етажите.
С кафевия контур е първия, със зеления е втория. За първия етаж схемата е лъчева, с по ф16 на всеки кръг. На нея има бойлер/непосредствено до колекторите/, радиаторите из хола и кухнята и 2-3 ребра в кенефа. Ясно е, че радиаторите в хола няма да се ползват напълно, заради излъчващата мощност, но съм ги сложил за... кат' падне снегът.
Към втори етаж тръгват две отделни вертикални линии. Височината между етажите е 3.25м. Едната линия /две топла и две студена/ е по външната стена/отвътре, естествено/ с ф18. Отива съответно в две спални, във всяка от които има паралелно навързани по два радиатора на обща мощност ок 2.8КВ на стая. Втората вертикална линия/пак 2х2, но тук едната двойка е ф18, другата ф16/ минава през вентилациата и излиза в родителска спалня/ф18/ - общо ок. 3.5КВ. Другата част на същата линия/ф16/ излиза в банята, минава през 2-3 ребра и води до разш. съд.
Обаче има няколко неща, за които не ми стига вътък.

1. С така избраните диаметри ще работи ли балансирано системата?
2. Каква помпа?
3. Какъв обем на разширителния съд?
4. Пряко впечатление от работата на точно тая камера.

Четох из форума някога отговори на въпросите си, обаче... не мога да ги намеря. Дори за да е по-лесно може направо препратка към методиката на сметките. Въпросът е да установя какво точно ми трябва сега, за да си заложа тръбите. Самата система ще се прави по-късно. И пак ще питам.

Прикачен файл

razvodka2_cr.jpg
razvodka2_cr.jpg (57.01 KиБ) Видяна 4092 пъти

Прикачен файл

razvodka1_cr.jpg
razvodka1_cr.jpg (52.83 KиБ) Видяна 4092 пъти
torbalan - Дървен философ
не успях да ти проследя мисълта напълно, но 16мм са достатъчни и не би трябвало да имаш проблем...

виж за помпата - не знам... някой, дето прави такива системи просто трябва да ти каже каква мощност да бъде...
rulom - модератор
torbalan написа:
не успях да ти проследя мисълта напълно, но 16мм са достатъчни и не би трябвало да имаш проблем...

виж за помпата - не знам... някой, дето прави такива системи просто трябва да ти каже каква мощност да бъде...
Торбалане, заради такива като теб и други новоизлюпени майстори открили лесния монтаж на PEX/AL/PE тръбите, раздела за отопление в момента е пълен с проблеми за неправилно изградени парни инсталации, неработещи радиатори, камини, котли, помпи и т.н.
Случаите на взривени системи сглобени от колегата,съседа или начинаещия майстор, който доскоро не е знаел нищо по въпроса, зачестяват, лошото е че има и човешки жертви.
Затова ще апелирам в този раздел съветите да се дават само от компетентни и доказани хора.Няма да ги споменавам, личи си по броя постове кой има нужното образование и практика.
Благодаря за въздържането ви !
единак - специалист
Ру, що го насмете така човека, бе...? Има къде по-нескопосни изказвания из темите, даже и от уж доказани специалисти.
Принципно си прав, ама нали за това е форум, сега е ред на майсторите да се намесят и да оправят нещата.
Точно тази система не вярвам да изгърми/тука чукам на дърво/, пък и случаите са сякаш от неправилна експлоатация или изпълнение. Тоест, теоретично всичко е правилно, а е изработено от майсторче, което е решило, че щом взема много пари значи и много знае.
torbalan - Дървен философ
rulom, ша ме прощаваш - ама ако обичаш прочети внимателно какво е питал човека и какво съм отговорил...

относно пръскане на системата - може да се пръсне, нещо което работи под налягане... от описанието на системата оставам с впечатление, че ще работи при атмосферно налягане (което лично аз считам за нормално за такъв тип системи)...
може да кипне, но няма как да се пръсне...
а за да не кипне - помпата трябва да е с достатъчна мощност, за да върти водата в системата...
каква точно трябва да бъде мощността на помпата - има два начина да се определи
1. изчислителен - в момента откровено си признавам - знам как се смята, но ме мързи...
2. опитно - хора изграждали години наред такива системи, имащи достатъчен опит, могат да кажат каква е необходимата мощност на помпата - така или иначе след като се изчисли необходимата мощност на помпата се избира от стандартно произвежданите помпи най-близката с по-голяма мощност... такъв опит лично аз нямам... за това и не давам съвет...

искам да обърнеш внимание на факта, че съм писал единствено за диаметъра на тръбите... да, продължавам да твърдя, че 16 мм са достатъчни за всякакво отопление в къща...

относно тръбите - самия аз тия гъвкавите (белите) тръби хич не ги долюбвам... за себе си съм решил, че отоплението в къщи (нарочно избягвам думата "парно") ще е с медни тръби...
kuuuuuul - майстор
Първия етаж е добре става с 16ка,но втория не ми харесва мисля че е по добре и там като на първия с колектори,а подово защо не искаш,голям кеф си е?Помпа 25/4 ще е достатъчна.
единак - специалист
Ми те пак са с колектори. Един и същи за двата етажа, просто за втория вървят повече и по-нагоре ;-) Затова питам, ако оставя на първия по ф16, а за втория етаж по ф18 до всеки консуматор дали ще е балансирана системата. Дали ще са равномерно топли радиаторите, демек. Все пак разликата в разстоянията е 3-4м.
Всъщност има ли колектори с по 10 връзки или трябва да се правят отделно?
Ти предлагаш една тръба/ф20 примерно/ до втория етаж и оттам да се разделя или нещо недоразбрах...?
kuuuuuul - майстор
От камината тръгва 1ц до първия колектор от там може и 3/4 нагоре до втория /но по добре пак 1ц/ и от там лъчисто до радиаторите.Колекторите могат да имат колкото искаш изводи/снаждат се/.При мене консуматорите са повече и от котлето тръгва на 3/4/не ми се преправяше/ и няма проблеми.Нищо не казваш за подовите?
единак - специалист
Къде да го сложа този колектор на втория етаж пък сега... Какъв е проблема ако са на един колектор и двата етажа? На две места има вертикални разводки, при това кажи речи по диагонал на къщата. Ако трябва да слагам колектора в банята на втория етаж ще има едно връткане и усукване на тръбите до спалните, че ще си загуби смисъла. И идва много по-далече. Честно, не виждам смисъл. Но може и да бъркам и обикновенно се опитвам да разбера, когато има доводи.
Подовото... ми не искам, някакви лични предубеждения...прахоляци, изпарения... Бил съм в приятели с подово... не ми харесва много. Някак топлината не е ...обемна, колкото и тъпо да звучи.
LKK - специалист
Единак, с удоволствие следя строежа на къщата ти и от все сърце искам да ти помогна да се чувстваш доволен и щастлив, като я завършиш. Та във връзка с горното ти споделям свое виждане по въпроса за отоплението, ако не ти допада спокойно може да го отхвърлиш.
Камината е за кеф, а не за отопление!
КПД-то и е малко /под 70% при твоята/
Гориш само дърва, при това сухи.
На всеки час/два трябва нещо да подхвърлиш вътре, иначе гасне.
Дървата в хола неизбежно водят до мърсотия.

Помисли над варианта, камера с въздушно топлоотдаване в хола за кеф и за пиниз и котле в мазето за отопление.
Успех!
п.с. Не съм капацитет, за да се произнеса дали ще работи системата ти, но според мен задължително разпределителен колектор на всеки етаж. Проблеми при регулировка на дебита обикновенно възникват при подово с различна дължина на трасето, при радиатори не би трябвало да има.
  • 1
  • 2

Тема "Ще работи ли така?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: