Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idakieff - специалист
ако може някой да помогне с изчисленията за подово с медни тръби ф15 примерно колко дават на медните тръби киловат на метър
знам че има много зависимости от температура дълбочина стъпка и тн но ми трябва грубо
AntonBM - специалист
Това е методика за изчисления на подово, но там е с PE-тръби. При медните се приема Rтр=0. Ландата на медта е висока и съпротивлението на стената на тръбата е нищожно. Намести си слоевете на пода така, както смяташ да го правиш и виж какво се получава с различните стъпки (разстояния между тръбите). Внимавай за температурата на пода! Не трябва да надхвърляш 28-32°С.

Прикачен файл

Podovo.rar
(49.68 KиБ) Свален 541 пъти
tsvetelincho - напреднал
Ако искаш бърз отговор, то просто вземи данните за РЕХ тръби 17х2 и ще получиш задоволителен отговор,защото в противен случай трябват още някои данни.Промерно:темперетура на подаващата вода на връщащата вода и ред други подробности.Затова просто си нареди тръбите с 20 см стъпка и общия случай ще си ОК.
В противен случай пресмятането на медна тръба в замазка, в смисъл на топлопренасянане си е сложничко :-D
idakieff - специалист
да де то за грубо става въпрос
може и да бъркам но мисля че на рехал тръби ф 16 е 15вата на линеен метър
tsvetelincho - напреднал
Остави за секунда ватовете на линеен метър.Като е медна тръбата не означава, че е перфектна ,иначе тези с полиетиленовите тръби щяха да гладуват :-D .Какво толкова нареждаш медната тръба (успех в начинанието) и ако ти е много топло на краката намаляш входящата темперетура- няма кой знае каква тайна.Проблем е когато става въпрос за големи квадратури.
AntonBM - специалист
Да грешиш – при стъпка 20 cm - полиетилен 16х2 отдава към 24,4 W/m и температурата на пода е към 26,4°С при 4 cm топлоизолация под тръбите. При стъпка 15 отдава 20,5 W/m , а температурата на пода е 27,6°С. Горното е за топлоносител 45/35°С.
С медна тръба нещата са почти еднакви – разликите с в десетичните запетаи. Дължи се на това, че специфичният топлинен поток qc=1/(Rтр+Rкт+Rпл) се влияе слабо от Rтр – за ПЕ-тръба стойността е в порядъка 0,005, а за медна е 0,00003 отнесено към порядъка на другите 2 параметъра Rкт+Rпл – ефекта на медта се губи.
Казано по-просто няма смисъл да слагаш медна тръба – полиетиленова с кислородна защита ще ти свърши същата работа.
П.П. Внимавай да не навиеш някоя серпентина с дължина над 100 m. Ще сътвориш голяма глупост! При тази дължина, за да докараш желаната мощност ще трябва да се вдигне дебита до стойности които тръбата не може да поеме. За ф16 и 100 метра са 2440W с дебит 215 литра/час – загубите за участъка са от порядъка на 3 метра воден стълб. Т.е. Ф16 – 60-70 метра е максимума.
idakieff - специалист
както обикновенно перфектен голямо благодаря AntonBM
lz1add - специалист
Само от опит да споделя.....за ф18 и ф20 - не повече от 70 л.м. , че когато отделните серпентини са повечко..... :? ,а за ф16 не ми се говори даже. Прав е Антон.

Тема "изчисления за подово с медни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: