• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
Здравейте,
Картинката е следната: Преди 3г. правихме на един познат подовото отопление , но и ние като повечето новобранци чули-недочули, навъртяхме тръби, изолации, паркети - а бе стана работата и добре топли ама дебита на циркулационната помпа остана малък 400л/ч (сложихме и водомер по магистралата). Добре ама миналия месец спретнахме и една самоделна термопомпа и нещо пак "стеснихме" тръбите щото топлообменника е от маркуч върху медна тръба и дебита падна наполовина - 200л/ч. Върви ама много големи разлики вход-изход , 13-14оЦ. Сега помпата е WILO RS25/4 с 4m напор но явно е мъничка . Целата е да докараме поне 400л или най-добре 600л/ч. Мислим ,че ако се сложи помпа с напор 10-12м работата ще стане но дали е така? :?
Дайде идея за изпитан модел/производител ,че не сме много в час с актуалното положение. Гледахме сайта на Вило и Грундфос ама голяма обърквация там, не мойж се ориентира в разнообразието. :rolleyes:
А има ли и други фирми правещи такива помпи, китайчета някакви, че тия марки направо развалят "фацата" на нашата 100% менте-система. :-D
Osiris - специалист
Търсиш помпа или търсиш менте :?
Zoro5 - специалист
Osiris написа:
Търсиш помпа или търсиш менте :?
А има ли разлика? Ако им сметнеш КПД-то ще видиш ,че всички са под 10%. :wink:
Търся всичко що се зове помпа и става за конкретната цел. Приемам и всякакви нестандартни предложения щото и без това сега работата е на етап луди експерименти. Интересно ми е ,че обикновено в България всяка маркова стока си има някакъв жълт еквивалент, обаче при тия помпи само Вило и Грундфос се чува, наистина ли нямат алтернатива?
Osiris - специалист
има в интерес на истината но зависи как ще си направиш отоплението
един приятел си беше сложил най обикновена центробежна водна помпа но температурата на водата която стига до помпата е максимум до 30-40 градуса :wink:

не знам за други марки но вече пета година съм с Grundfos
не е мръднала :shock: :-D
mitaka_vk - специалист
Lowara e по евтина, имаше и някви други ама не ги помня. Все пак Грундфос и Вило са best of the best :)
naskov - майстор
Помпа от автоматична пералня за 25лв върши идеална работа. Едно време колекторите ми работеха с такава :)
denuchi - специалист
UPS 25-120 180
ето тази е 1000л/ч на 11м напор. а дали ще стане зависи от инсталацията и диаметъра на тръбите. а цената на помпата е около 400лв. е сравнително повечко от тази от пералнята.
Zoro5 - специалист
Намерих тези с напор 11-12м :
Lowara TLCH 32-12L
Wilo Star-ST15/11
Grundfos UPS 25-120 180
Лошото е ,че цената упорито следва напора - 300-450лв, малко екзотични са сякаш.
За центробежна мислих, но най-малките са 370W а ми се ще нещо до 100-150W защото това е постоянен консуматор.
Помпа от пералня, не знам, съмнява ме да са за голям напор а съм чувал ,че не издържали на продължителна работа.
Това с втората ръка е добре (нали уж са "вечни") , стига да попадне човек на това което му трябва.

А ако се вържат две помпи последователно дали ще работят нормално и напорите им сумират ли се?
naskov - майстор
Помпа GRUNDFOS 25/4 може да ти прави циркулация на водата на височината на 10 етажен блок-това е най-голяма денивелация на която съм слагал слънчеви колектори. На теб напорна помпа ли ти трябва или циркулационна. Въобще знаеш ли за какъв напор става въпрос при обозначенията на цикулационните помпи :?
filmatoplo - майстор
Стане ли дума за подово - помпата си е голямка :wink: Голямо съпротивление, делта ТЕ -5 градуса - с малка помпа някога но не сега. :)
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: