Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vreden - специалист
Здравейте,става ли този модел за циркулационна помпа.Не мога да разбера с реална синусиоида ли е или не.Ако някой знае да казва,праодават ги в пловдив по 68лв.без батерии с гаранция 6м,мисля,че си струва при цена на нов около270лв.Една батерия е около 20лв. http://www.altech.bg/bg/product/6787
Jacket - специалист
Аз използвам подобен, само че Back-UPS 500VA - http://www.altech.bg/bg/product/3558 . С една батерия 7Ah е, мисля че и този, който цитираш е със същата.
Помпата ми е Grundfos, мисля че работи на 90W (но може и по-слаба да е, не съм сигурен) в момента и с този UPS държи точно 55 минути, но към него няма закачено нищо друго. За компютъра имам друг такъв, там държи около 15 минути.
Мисля че не му е проблем да нахрани и допълнителни батерии, но не съм си играл да пробвам.
Единствено съм забелязал, че при работа на UPS, помпата започва да шуми (лек брум).

П.С. не знам тази серия как е, но моите UPS-и и двата са на над 3 години и още са с оригиналните батерии, а дори единия го товарих доста сериозно около 2 години с един 21" CRT монитор, който го държеше около 5 минути.
Така че за струване си струват със сигурност.
В работата използваме разни Makelsan-и, от 1 до 6KVA, за сравнение изобщо не може и дума да става, сменил съм на половината батериите след няма и година служба... Единствено 6KVA моделите досега не са ни правили ядове, но там и сме ги допълнили с по още 20*26Ah батерии.
crez - майстор
Не е ли възможно вместо батерия този UPS да зарежда акумулатор 55 А/ч?
vreden - специалист
Според мен е възможно,само ще става по бавно и ако имаш неколкократно прекъсване през кратки интервали(тука в Лозен спира често,чак по телевизията ни даваха ведъж щото за един ден тока спря над 30пъти!!!-мамицата им), няма да успява да зареди добре.Но то така или иначе пак няма да успява и с малка батерия ,пък голямата ще има повече даян.Въпроса ми обаче беше за синусоидата,ако някой има представа ,дали тези ЮПС-и,след като са толкоз маркови и скъпи е реална и ще ми бръмчи ли помпата?И въобще става ли?Хубавото е ,че има и защити за лан мрежата което е добре и ще си ръгна кабелчето на лана.Дет са вика с един куршум два заека. :)
Jacket - специалист
Ще се "самоцитирам" :)
Jacket написа:
Единствено съм забелязал, че при работа на UPS, помпата започва да шуми (лек брум).
Иначе кабела за лана съм го прекарал последователно и през двата гръморазрядника, а съм включен с доста "бясна въздушка".
Но за всеки случай кабела се вади от рутера при опасност от гръмотевици.
zmeios - специалист
vreden написа:
Не мога да разбера с реална синусиоида ли е или не.
През живота си съм виждал доста UPS-и, но никога, нито веднъж, не ми се е случвало да видя офлайн или лайн-интерактив машина със синусоидален изход.

Синусоидалният изход оскъпява стойността на машината и увеличава загубите в нея, а не е необходим при типичното компютърно захранване.

За съжаление, с мотора не стоят така нещата. Тук във форума има колеги които си изкарват хляба с котли и HVAC-ове, от тях съм чел неколкократно, че експерименти с компютърни UPS-и са правени, след което всички неизменно се насочват обратно към фирмите-производителки на истински UPS-и именно за помпи. :(

Що се отнася до APC-то, аз не мисля че цена от 70 лева за базовият модел втора употреба без батерия е добра. Добро китайче струва 90 лева, същите параметри, със батерия. Верно, това е APC, обаче за втора ръка техника... са се понапънали малко повече от нужното ;)
Jacket - специалист
zmeios написа:
Синусоидалният изход оскъпява стойността на машината и увеличава загубите в нея, а не е необходим при типичното компютърно захранване.
Може ли малко подробности? Има ли рискове за помпата при използване на такъв UPS?
zmeios - специалист
Ами какви подробности повече... Изхода от UPS-ите на батерия е с правоълна форма (с изключение на специализираните такива за елдвигатели, и на някои скъпи т.нар. online модели, които на практика работят 100% от времето, а не само когато пропадне тока; такива се ползват рядко, обикновено за скъпо сървърно и медицинско оборудване)

Колко е опасно - ползвайте търсачката и Гугъл - обсъждано е многократно. Има различни мнения, като се почне от "то си работи ама скъсява живота на мотора" и се свърши с "анатема".

Има и още един детайл: много компютърни ups-и имат вграден таймер, който - при минаване в режим батерия - изключва консуматорите след определено време, дори и да ИМА заряд в батерията. Звучи налудничаво, но всъщност има логика. Таймера обикновено е на 15-тина минути. Ако ти се падне модел с таймер - няма оправия, освен препрограмиране на контролното uC вътре, което не си е работа. Този таймер впрочем е основна причина да е "трудно" - да не кажа невъзможно - да се приспособяват обикновени UPS-и да работят "до безкрай" с банка автомобилни акумулатори (това също го има в мрежата, обсъждано е подробно)
Jacket - специалист
По принцип ми е ясна разликата между online и line-interactive ups. Тези, които аз използвам със сигурност нямат таймер.
По скоро ми беше интересно на практика какво може да се получи с мотора при работа с такъв UPS.
Biso - специалист
Опасно е за двигателя, защото ефективната стойност на напрежението е по-голяма. Ето за какво реално става дума виж в графиката отдолу. Това в жълтото е "допълнителната" част, която мори двигателите.
Иначе, фронтовете реално не са чак така отсечени и вертикални под 90гр......което в случая е добре.
На компютрите този сигнал не им пречи (даже донякъде е по-добре за импулсните) но за двигателите не.
На котлоните и бойлерите също не им пречи... :-D

Прикачен файл

Sin-Sq.JPG
Sin-Sq.JPG (39.36 KиБ) Видяна 8202 пъти

Тема "UPS APC Smart-UPS SC 420VA 230V 260W.-става ли за помпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: