• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Osiris - специалист
Някой знае ли нещо за отопление с вакумни соларни тръби по специално ме интересува изграждане на инсталацията и как да я включа в инсталация на камина с водна риза ICQ 334178176 :?
Гост
кажи с две думи ако не те затруднява ,какви са тия тръби ,принципа? Оная статия -фри енерджи доста ми хареса. емил
Osiris - специалист
http://www.heliotechbg.com/bg/production.php
Тука най добре е обяснен принципа
Последна промяна от Osiris на ср юни 07, 2006 9:01 am, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Не се занимавай с тези тръби. Скъпи са, а няма никакъв смисъл. Слънчев панел се прави от две парчета ламарина и една шепа видии, дървен съндък и едно стъкло отпред. Топлиш си вода и си гледаш кефа. А ако си мислиш, че в облачно време през зимата ще загряваш вода та чак и да се отопляваш с тия соларни тръби, просто забрави.
Гост
кажи още малко за твоиа панел. вътре с тръби ли е ,че аз мисля да слагам малък панелен радиатор емил
velsi - Почетен майстор
Той не е "моя", а на един бивш колега, който се занимава сериозно в това и е напред с материала. Изградил е доста инсталации.
Та неговия панел е направен така. Два листа най-обикновена поцинкована ламарина примерно метър на метър или повече. Едната малко по-голяма от другата, за да може краищата да се обърнат и запоят. Вземаш самонарезни видийки, слагаш двата листа един вършу друг и ги надупчваш през някакво разстояние, примерно 10 х 10 см. За икономия на материал и труд може да направиш отворите в основата по-нарядко, а нагоре да се сгъстяват. Това се прави така, защото налягането в горната част на панела е по-голямо. Диаметъра на отворитее такъв, че да се навиват видиите. После от най-обикновена медна тел си правиш шайбички, с които ще направиш разстоянието между ламарините, тоест дебелината на панела. Трябва да се получи около 8 мм до сантиметър разстояние. Идеята е вместимостта да не е много голяма защото по-трудно се загрява. Завинтваш видийките в отворите, по-средата са шайбите, краищата на ламарината се забръщат и се запояват. След като си навил всички видии грабваш поялника, киселина и запояваш всички глави и краищата отзад където се показват върховете на видиите. Пак със запояване монтираш вход и изход. Някакви муфи колена или там каквото имаш. Входа долу, изхода горе. Боядисваш с матова черна боя и си готов. Дървен сандък, стъкло отпред уплътнено със силикон. Това е. И преди да го напълниш надуй с нещо, примерно с помпа и провери за течове със спунена вода.
emil_v r - майстор
Здр. Озирис ходих на Строико и там имаше от тия панели с вак. тръби секви размери . включването им в сист. ставаше кат о на останалите панели . Зех рекламка , но поне една седмица ,няма да мога да ти я преснимам. имаше едни пластмасови панели ,доста интересни ,на модули . , и 10 пъти по ефтини. Тръбите ме притесни че са мн. уязвими на удар ,като луминисцентите тръби са .Даже две фирми ги предлагаха Сетих се един стар лаф-- вакуум под налягане :D чао
Osiris - специалист
Понеже панела ми е в Алуминиева рамка си мисля да му сложа ролетна щора за да го предпазвам от механични повреди а и през лятото да му намалявам мошнаста но понеже си мисля да го монтирам на покрива а той се нуждае от ремонт ше се забавя с монтажа но като го направя ше направя снимки
jacko - специалист
вярвате или не, един познат си сложи такова чудо и грее 200 литра бойлер до около 80 градуса, ама само през лятото :lol: зимата, при -22 нищо не става...... излезна му 6 бона, и сега пести по 30 лева на месец от тока мисля че за 20 години ще успее да избие инвестицията ;)
ето тук има една готина статия на тема Ефективни слънчеви инсталации
http://newteck.orbitel.bg/doitself/arti ... icle_id=31
velsi - Почетен майстор
Да ви кажа какво ми хрумна днес. Има една чешма, която си извира, не е към водопровода. И водата от нея е ужасно студена. Скоро строиха на мястото на чешмата и сега се ползва чрез един маркуч включен в шахта. Та решавам днес да налея вода и отварям крана. Маркуча си беше метнат на асфалта и естествено пълен с вода. Обикновен зелен маркуч с оплетка. И от него потече много гореща вода. Затоплена от слънцето. Това в 10 часа сутринта. Минаха поне 5 минути докато се източи тази топла вода и потече студената. Та ето какво ми дойде наум. Конструкция на слънчев панел: маркуч с оплетка, бял на цвят, не много голям диаметър се наковава със ламаринени скобички на плоскост така, че да образува серпентина с голяма площ. За работен флуид се налива отработено двигателно масло, тъй като е черно на цвят и много бързо ще се нагрява. Прави се подходяща кутия със стъкло отгоре и ето панела е готов. Няма запояване, няма специални покрития. Просто и ефикасно. Естествено ще ви трябва и серпентина в бойлера. Очаквам коментари.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление с вакумни соларни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: