• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mopi - напреднал
Здравейте,
наскоро ми се наложи да викна майстор да ми оправи котела за парното /локално парно с около 10 радиатора с автоматично допълване с вода/. Оправи го, но ми каза, че по системата има доста котлен камък. Пълен лаик съм във всичко свързано с парното отопление, но се разрових в нета и намерих няколко вида помпи за почистване на котлен камък /Rothenberger/. Една такава помпа е към 2000 лв. с препаратите които почистват системата.
Има ли някой представа дали има фирма, която да предлага такава услуга? :?

БЛАГОДАРЯ НА ВСЕКИ ДАЛ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА !!!
Antonii - майстор
Не се занимавай с глупости, ами питай някой химик какви препарати да дозираш в системата за да го разствориш, след което я промиваш и си готов.
А щом ти се натрупва котлен камък, то трябва да омекотяваш водата в бъдеще за да нямаш пак проблеми.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе аз като пълен лаик,ще питам от къде идва толкова котлен камък. Нали системата се пълни веднъж и после само се допълва - колко 10-20 литра на месец ? Най-много. Абе даже и това е много?
Май твоя майстор търси някой лев в повече?
mopi - напреднал
Честно казано и аз незнам откъде е стигнал до този извод /още повече, че живея в София, където водата е доста по-мека от доста места в България, в интерес на истината спомена и за други замърсители/ - но мухата ми влезе в главата - АМИ АКО Е ПРАВ???, а пък и не ми предложи решение на проблема.... :|

п.п. Antonii не е точно така, порових се из английски и немски "майсторски" сайтове и стигнах до извода, че шанса да "усереш" системата с препарат /няма нужда от химик - те са си измислени вече/ е по-голям отколкото да я оправиш.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма как да има котлен камък, не прави нищо по системата. Все пак затвори автоматичната пълначка за да се убедиш дали наистина системата се нуждае от допълване. Ако е така, тогава ще му мислиш.
mopi - напреднал
LazarGanev написа:
Няма как да има котлен камък, не прави нищо по системата. Все пак затвори автоматичната пълначка за да се убедиш дали наистина системата се нуждае от допълване. Ако е така, тогава ще му мислиш.
Незнам какво точно имаш впредвид - цяло Лято крана беше спрян /съвет на водопроводчика който ми свърза миялната-"на негова отговорност" за да не се наводня ако някой радиатор изпусне/, но в момента в който пуснах системата на "пълни обороти" /времето захладня, а аз съм с две малки деца/, голямо количество от водата изчезна /съдя по двата циферблата - на крана за спиране и на таблото за управление/.
Antonii - майстор
mopi написа:
п.п. Antonii не е точно така, порових се из английски и немски "майсторски" сайтове и стигнах до извода, че шанса да "усереш" системата с препарат /няма нужда от химик - те са си измислени вече/ е по-голям отколкото да я оправиш.
Това е така, ако незнаеш какво и колко да сложиш.
За това си трябва консултация със специалист.
mopi - напреднал
Ако си го пробвал кажи нещо по-конкретно. Аз лично мисля, че щом са я измислили тази помпа /маха и котления камък и тинята/, не е за да се намират на работа, а и доста прочетох по въпроса.
LazarGanev - "Велик майстор"
На колко години е системата?
Antonii - майстор
mopi написа:
Ако си го пробвал кажи нещо по-конкретно. Аз лично мисля, че щом са я измислили тази помпа /маха и котления камък и тинята/, не е за да се намират на работа, а и доста прочетох по въпроса.
Лично не съм го пробвал, но колеги са го правили точно по начина който ти го казвам.
Нямам нищо против помпата за която говориш, но принципа и там е същия.
Чрез реагентите се разстваря котления камък и след това се хваща във филтъра, а с ква помпа ще въртиш водата през това време, щатната циркулационна или някаква друга разлика няма.
Ти като разствориш отлаганията и промиеш инсталацията с чиста вода си готов. Въпроса е в химикалите(какво и колко).
С други думи проблема можеш да си го решиш и срещу 200, и срещу 2000лева, ти си решаваш.
  • 1
  • 2

Тема "Помпа за почистване на котлен камък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: