• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Понеже изглежда има интерес към мониторинга на отоплителни системи, отварям нова тема.
Тук ще се опитам да обясня нагледно как се осъществява отдалечен температурен мониторинг.


Предупреждения:

Този мониторинг е само за лична употреба в домашни условия. Показанията които се получават от датчиците, често варират в рамките на 2-3 градуса, което за промишлени цели не е подходящо.
Трябва да умеете да работите с поялник, поне на някакво основно ниво, тъй като част от работата го изисква.


Необходими материали за следене на две температури и работа на помпа:

1бр PicoIP

2бр LM35DZ (или LM335, виж най-долу в постинга) температурни сензори.

1бр реле за 220V. Може да е всякакво реле с бобина на 220V и поне един нормално отворен контакт. Аз използвам релета на Clion JQX-10F/3C. които се монтират на цокъл за DIN шина (много удобно ако имаш табло наблизо).

1бр резистор 10k 1/4w, който служи обиране на колебанията в измервания пин при отворена верига. Връзва се между пина на който се мери помпата и масата.

Адаптер 12V DC, стават тези които им се регулира волтажа и се продават навсякъде, само трябва много да се внимава да не се завърти поляритета, защото гори веднага захранващата схема на pico-то...

Свързване на датчиците към PicoIP

Използва се само аналоговия вход P6 на PicoIP:

Изображение

Пиновете от горе надолу и от ляво надясно изглеждат така:
1 2
3 4
5 6
7 8
+ -

1. Запоявате първия датчик LM35DZ по тази схема (датчика е показан с плоската си част напред):

Изображение

2. Ако ще използвате втори датчик, го запоявате по същия начин, само че вместо на pin 1, го връзвате към pin2.

3. Свързвате релето към помпата и запоявате нормално отворения му изход по тази схема:

Изображение

Кабелите на температурните датчици е хубаво да са максимално къси, за да се избегнат смущения.
Ако смятате да пускате дълги кабели е добре те да са с поне 0.5м2 сечение и да не вървят успоредно със захранващи кабели.

Температурния датчик за водната риза закачете към тръбата непосредствено на изхода на водната риза. За закрепване може да използвате метална ВиК скоба и е хубаво датчика да е намазан с термопаста за да по-добра топлопроводимост.

Температурния датчик за околната температура в стаята поставете на място, което не се нагрява от камината/котела.

4. Захранете PicoIP с 12V DC адаптер.

5. С помощта на UTP/FTP лан кабел свържете PicoIP към локалната ви мрежа в къщи. Ако нямате такава, можете да свържете кабела директно към свободна мрежова карта на компютъра ви. Важното е компютъра, който ще извършва мониторинга да бъде в една мрежа с PicoIP. Друг вариант (ако на обекта няма да има компютър, но има прекаран интернет) е да включите PicoIP директно към лан кабела на интернет доставчика и да го настроите да използва реален IP адрес.
По тази стъпка може много да се изпише, но поради липса на време в момента ще я съкратя... Ако имате въпроси питайте.
По подразбиране IP адреса на PicoIP е 172.16.100.2, така че ако ще го достъпвате директно в локалната мрежа, трябва на мрежовата карта да сложите/добавите IP адрес 172.16.100.1.

Софтуер:

Написал съм специална програма за изчитане и запазване на данните от датчиците.
Програмта може да свалите от този адрес:

http://jacket.megalan.bg/fmon/?dl

Тя работи по следният начин:
На всяка секунда събира данните от температурните датчици и ги запаметява. На всеки 20 секунди се осредняват получените стойности и се изобразяват.
Състоянието на помпата се взима на всяка секунда и не се осреднява, а се показва моментално, т.е. разбирате че помпата е включена/изключена на всяка секунда.
Данните се записват на харддиска на всеки 20 секунди, така че информацията не се губи при изключване на програмата.


Интерфейса изглежда по следния начин:

Изображение

Повечето неща се подразбират. Тези които не се ги описвам накратко:

1. Списък с настроените датчици. До 8 датчика
2. Графика на датчиците. Ключовите датчици (за помпи и т.н.) приемат логическа стойност 10 за включено и 0 за изключено, за да може да се изобразяват по някакъв начин.
3. Период на графиката. Отметките означават дали да се взима в предвид зададената начална или крайна дата. Ако се махнат отметките периода автоматично се движи за 2 часа назад.
4. Меню на програмата - Настройки и Изход (не се излиза с X)

Настройките изглеждат така:

Изображение

Накратко:

1. IP адрес на PicoIP
2. Това е вид парола за достъп до данните.
3. За колко време да се счита че няма връзка до PicoIP.
4. Брой опити за свързване.
Ако не сте сигурни, оставете горните настройки по подразбиране.
5. Хистерезис е температурата, която трябва да спадне под предупреждението или алармата, за да се изключи тя. Т.е. ако имате аларма на 90 градуса, тя се включва при преминаване на температурата на 90 градуса, но ще се изключи когато температурата падне под 85 градуса.
6. Алармиране с попъп прозорец (виж по-долу) при превишаване на температурата за аларма за дадения датчик
7. Звук при аларма.
8. Настройка на датчиците на всеки от пиновете на PicoIP.
Видовете датчици са 4. С T се отбелязват температурните, с H влажностните. Ключов датчик е такъв, който има само стойности On/Off, т.е. реле за помпа, раздвижка, вх. напрежение (преди UPS) и др. Описание е името на датчика, което ще се изписва в програмата. Предупреждение и Аларма са съответно температурите за предупреждение и аларма от температурните датчици. Не важи за ключови и влажностни датчици. Цвят е цветът, с който датчика ще се изобразява на графиката. С натискане върху клетката се показва диалог, от който може да си изберете цвят. tray е дали да се показва иконка със стойноста на датчика в systray. Иконките са червени за температура и ключови датчици и сини за влажност. Имайте в предвид, че ако изкарате дори една такава иконка, главната икона на програмата няма да се вижда повече. Направил съм го така, за да не се претъпква systray-а с икони.
9. Записване на данните. На този етап се налага да рестартирате програмата след като запишете данните.
10. Затваряне на настройките без записване на данните.

Предупрежденията изглеждат така (не обръщайте внимание на температурите, те са само за тест):

Изображение

Алармите така (със звук, който съответства на картинката :)):

Изображение

Общо взето набързо е това.
Програмата е много ранна версия и е напълно възможно да има бъгове.

В бъдеще мога да сложа и аларма със смс, но за нея ще трябва да сте абонати на мтел и да имате активиран mail2sms, т.е. доста уговорки и затова засега не съм го направил.

Ако имате някакви въпроси и предложения казвайте.

Ето и схеми за свързване на температурен датчик LM335 чрез делител на напрежение 3/4 (за да може да се измерват стойности над 57 градуса) и за измерване на 12V акумулатор чрез делител 1:5 (Благодарение на den70):

Изображение

Изображение

За да използвате делителя на напрежение, трябва да настройите в програмата съответната формула "0.75,/":

Изображение

Тъй като не ми остава вече време да работя по този проект, а бих искал той да се развива още, качвам сорс кода му тук - http://jacket.megalan.bg/fmon/?src
Последна промяна от Jacket на нед юли 17, 2011 10:20 pm, променено общо 7 пъти.
ArturDent - Почти Безобиден
Следях другата ти тема с интерес, и ако искаш мога да удрям по едно рамо в донаписването. Беше каза че е на C#. Имам "известен" опит и с такива системи за промишлен обект.
Ако имаш желание може да сложиш кода в някой SVN или SourceSafe и да дописвам вътре. Разбира се ти ще имаш крайната дума и контрол над версиите.

Иначе много полезно.
lubomirlz - специалист
Браво за програмката супер е.
Малко нахално от моя страна, но ще е много добре ако има възможност и не става много трудно да се визуализират поне още 1-2 датчика.

П.П имаш доста бира да изпиеш от мен.
Jacket - специалист
Пуснах нова версия (0.20а). Промените са:

* Нов алгоритъм за "заглаждане" на графиките
* Свален интервала на записване на данните и рисуването им на графиката на 30 секунди, защото при мен понякога помпата се включва за по-кратки периоди и не се отразява на графиката.
* Добавен checkbox и на началната дата на графиката. Сега като се пусне програмата, и на двете дати няма отметки и интервала постоянно се променя за да може да се показва винаги графика за един час назад. Ако някой иска да си разглежда по-стари данни, вече може да използва маркерите.
Това го направих, защото програмата започваше да гълта много ресурси, ако работи постоянно, понеже рисува графики за все повече часове назад и в един момент неминуемо забива.

Програмата проверява за нова версия при стартиране, така че ще ви излезе съобщение и линк да си свалите новата версия.

ArturDent, мерси за предложението. Засега се справям, а и имам някои причини да не отварям сорса :)

lubomirlz по принцип съм замислил да се добавят до 8 датчика, като ще се избира на кой пин какъв тип датчик има. Това обаче ще промени малко дизайна и логиката на програмата и не знам колко бързо ще стане, понеже това го правя доста междувременно :)

В някакъв момент ако има интерес мога да добавя и поддръжка за датчици за влажност 808H5V6. Аз ги използвам и са доста точни, но са малко скъпички и от доста време не съм ги намирал по магазините.

П.С. някой захвана ли се вече да тества системата :?:
Bobivan - специалист
Да разбирам ли че помпата се запуска от контролерчето през релето при достигане на зададена температура?
Има ли аларма при достигане на над зададена температура?
Колко излизат частите вкупом в лева???
Jacket - специалист
Не, системата в този й вид е само за мониторинг, помпата си я контролираш отделно. Има начин да направя и контрол чрез релета на помпи, вентили и каквото се сетиш, но не искам, тъй като контрола ще трябва да се извършва от софтуера и ако не е включен и разчиташ на него да ти пуска помпата ще изгърмиш. Така че най-добре отделен електронен или механичен термостат за помпата.
Аларма има, погледни пак нагоре картинката на конфигурационния прозорец. Първо имаш предупреждение, което е с един лек звук и балонче в systray-а, а след това алармата е с доста по-сериозен звук и пак балонче.
Цените са груби, защото частите може да се купуват от различни места и някои за заменяеми с други.
PicoIP - 34лв/бр
Датчик LM35DZ ~5лв/бр
Реле JQX-10F/3C ~ 8лв/бр
Цокъл за Реле ~ 5лв/бр
Резистор 10k 0/4w ~ 10ст/бр
kuuuuuul - майстор
Идеално обяснение :prayer: :partyman: Сега вече не ми се вижда толкова сложно.Ако са два датчиците долните два кабела се връзват заедно доколкото разбрах?
Jacket - специалист
Да, + и маса на температурните датчици се връзват заедно, единствено Vout (средното краче) на всеки от датчиците се връзва на отделен пин.
lubomirlz - специалист
Jaket ако заменя резистора за помпата с датчик за температура предолагам ще се отрази температурата на графиката (ще мога да няблюдавам 3 температури), но срещу датчик помпа ще пише вкл. или изкл. имам предвид че няма да се появи температурата в цифрово изражение,прав ли съм?

Сори ако задавам глупави въпроси ама не разбирам от програмиране :)
Jacket - специалист
Ами в този вид на програмата няма да видиш нищо на графиката.

Ще видя тези дни да измисля нещо за повечко датчици, просто в момента имам доста работа по други проекти.
Ти защо държиш да имаш три температури?

Между другото някой използва ли я вече?
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: