Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Transporterr - специалист
поразгледах темите в които е писано по въпроса но не можах да направя извод опасно ли е и ако да с какво точно правоъгълното или не синусуидалното напрежение за циркулационните помпи ,тъй като повечето ЮПСна изхода си дават близко до не синусуидалното напрежение когато са в режим батерия?

срещнах мнения от нищо му няма бачка си до скъсява им живота ..

ще помоля хоора които не правят разлика м/у ефективна и максимална стойност на напрежението да не се оббаждат ,че видях и такива да дават съвети и мнения

:?
Antonii - майстор
Щом в инструкцията на помпата изрично не е упоменато, че не се препоръчва работа с UPS, или е указано използването на еди какъв си одобрен,то какъвто и UPS да сложиш ще ти свърши работа, единственият въпрос остава колко време ще работи самия UPS.
А това, че работи малко по-шумно неводи до скъсяване живота на свестната циркулационна помпа. Проектантите са го сметнали, че тая помпа може да работи и с UPS. Живота и се късява единствено от неправилната експлоатация и монтаж чисто механически.
При работа с напрежение с изкривена синусоида се изменят характеристиките на помпата и другото което може да се получи е по-силно греене на намотките, което при допустими температури от над 130градуса е пренебрежимо.
абе аз не съм експлоатирал до сега и 6-то чуство това ми казва, ама дуго си е и някой друг да го потвърди.От друга страна историята помни не едина и две драми възникнали от четене м/у редовете..

Antonii написа:
Живота и се късява единствено от неправилната експлоатация и монтаж чисто механически.
При работа с напрежение с изкривена синусоида се изменят характеристиките на помпата и другото което може да се получи е по-силно греене на намотките, което при допустими температури от над 130градуса е пренебрежимо.

от трета страна пък ,нали става въпрос за 1-2-3-4часа и то по изклю(в)чение
filmatoplo - майстор
Лично съм говорил със шефа на Интиел очи в очи за това , е вярно с технически термини ми обясни човека че не е проблем и си има тестов сертификат . :wink:
pavelari - майстор
Ефективните стойности на UPS и на мрежата са що годе еднакви но...
Проблема е във формата на полето, което създават острите зъби на ЮПС-а. Не случайно синусоидата на напрежението се изобразява с циклична векторна диаграма в кръг.
А, задайте кръг /математически/ с няколко прави отсечки - няма ли да се получи едно грозно насечено кръгче. Е на помпата и е кофти да се върти по отсечки макар и да са 100 в секунда.
Има UPS за помпи с тиристорен блок и генерират синусоида. Grundfos предлагат такива. Всичко друго е въпрос на късмет или ядове. Има тук там по някоя помпа дето е устискала 3-4 години с UPS за 100 лева.
може ли да изясниш какво значи " на помпата и е кофти"
натоварва се прекомерно с какво ? или просто и е кофти и на мен ми е кофти когато ям лошо сирене да речем :?

и пак питам нали става въпрос за инцидентно включване не за постоянна работа в този режим ..
Antonii - майстор
Да и на мен ми е интересно това "кофти" какво представлява. :)
alsted - майстор
Когато включиш индуктивен товар към правотоково захранване в първия миг индуктивното съпротивлени е много високо, тока клони към нула, в следващия миг и до изключване на захранването съпротивлението клони към нула-тока е макс...
Разтоянието между двата "мига" зависи от индуктивността /в Хенри/ на товара. Определено на двигателя не е като на трафовете/затова тях UPS-ите не ги товарят/ и има интервал, в който тока не е в норма, меко казано...та в тоя интервал на помпите им им става "некомфортно"...
zmeios - специалист
Antonii написа:
Да и на мен ми е интересно това "кофти" какво представлява. :)
Първо: 50 пъти в секундата през намотките на мотора преминава огромен ток (примерно, при 2 ампера нормален работен ток, си говорим за 50-100 амперов пик). Това предизвиква загряване на намотките за кратко. Някои електродвигатели толерират това загряване без проблеми, защото имат запас по ток откъм изолация и фи на проводника. Те са неизбежно по-скъпи (медта е основен компонент от цената на електромотор).

Други работят, но им се скъсява живота. Трети изгарят, като обичайният симптом е прегоряла изолация.

Второ: всеки един променливотоков двигател, без изключение, когато е включен към правоъгълно захранване (а не истинска синусоида), бръмчи и вибрира. Колко? Това е въпрос на двигателя, товара, лагеруването и прочее. Някои системи успяват да поемат тоя "тормоз" и "си работят". Други не.

Накратко: няма 100% яснота по въпроса дали асинхронен променливотоков двигател може да се клати с правоъгълно напрежение. Емпиричните наблюдения сочат, че някои приложения си работят окей (примерно къщните вентилационни уредби), а други гърмят като пуканки и дори най-големия китайски ма*аф не смее да ги пусне на правоъгълно напрежение (пример: хладилник, фризер)

А, и отделно, електродвигател захранен с правоъгълно напрежение лъчи и шуми ужасно в електромагнитния спектър. Това обикновено няма значение ако ти е в мазето, но ако се опитваш да слушаш радио или недай боже Hifi аудио на 2-3 метра от помпата, ГАРАНЦИЯ че ще имаш непоносим брум.

И още една важна бележка, макар че тя май е по-скоро за "електротехника". Има една основната разлика между инвертор за правоъгълен изход, и инвертор с горе-долу чиста синусоида. Тази разлика е един възголям дросел (а по-често -- просто по-голям импулсен трансформатор), именно той оскъпява значително изделието, но и също така обира тези отвратителни "хармонични" съставки. Един вид, пак има електромагнитен тормоз, но той е преместен от консуматора в траф, специално проектиран да не гори при някаква си там изходна мощност.
Последна промяна от zmeios на ср дек 02, 2009 10:36 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
Определено трафовете и ел.двигателите имат индуктивен характер.Може би е хубаво паралелно да се включи кондензатор,който да компенсира индуктивната мощност,и съответно да(заобли)краищата на правоъгълното напрежение. :)

Тема "опасно ли е ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: