• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tysonlkr - специалист
На каква температура трябва да е настроен терморегулатор, който включва циркулационна помпа на локално парно - камина с водна риза?
Сега ми е настроен на 35 градуса, но при запалване на камината включва каточели много късно. Излиза вода от автоматичният обезвъздушител който е непосредствено след камината. Това се получава само в началото при запалване.
В терморегулаторът ли е причината или в температурата която съм задал :?
crez - майстор
Зависи къде си поставил регулатора, той трябва да е най-близко до изхода на горещата вода от котела и задължително преди вентила за обезвъздушаване на "ризата". Моя е настраен на 45-50 гр. за да не ми източва топлината от бойлера при загасване на котела и работи нормално, включва точно в момента когато започват да се чуват първите звукове на кипене в ризата.
tysonlkr - специалист
Благодаря за бързият отговор :!:
Регулатора е поставен върху винтила за обезвъздушаване :roll:
Дали оттова ми идват проблемите :?
То няма място преди винтила, където да го монтирам :sad:
Да го сложа отдолу на трипътника на който е сложен винтила ще е по добре ли :?
Jacket - специалист
В една друга тема в момента обсъждаме подобен проблем - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 17&start=0
Виж на първа страница има снимки къде се намира моя темостат и определено не върши добра работа там, макар че почти на самия изход на ризата. Сега съм поръчал нов, но с външен датчик, който ще мога да бодна директно на изхода и ще споделя с него как е.
Сегашния съм го настроил с помощта на едно инфрачервено термометърче, с което меря разликата между тръбата непосредствено на изхода на ризата и коляното с което контактува термостата. При изключена помпа, когато меря 50 градуса на изхода, на коляното е около 30-35 (зависи колко силно гори камината), съответно спрямо това настройвам термостата на втората температура, за да включва при първата.
Проблема обаче е, че температурата на коляното се покачва доста по-бавно от тази на тръбата. Ако камината гори слабо, разликата между двете е малка, но ако се разгори още в началото много силно, водата в ризата може и да заври преди температурата на коляното да се повиши до температурата, на която е настроен термостата...
tysonlkr - специалист
Jacket при мен ситуацията е по различна. Изводът от камината е вертикален, сложил съм едно коляно и след това трипътник, накойто е монтиран винтила. Ще преместя регулатора на тройника който е отдолу под винтила. Той може би по бързо се загрява и там да отчита подобре :roll:
dzireto - помощник
ако е на място ,
на което няма циркулация ша отчита грешно(мн по бавно)
Аз имам едно запитване, че съм малко боса по този въпрос, а вие явно си разбирате от работата. На вилата имам вече изградена камина, мисля че по-скоро се води огнище. Въпроса ми е дали мога да й сложа водна риза или някаква система с въздух (все пак предпочитам да имам и топла вода ако може) при положение че вече е направена???
filmatoplo - майстор
Може да и се внедри водна риза или серпентина по шаблон мерен на место , но не учаквай чудеса защото ризата няма да е оразмерена с потребностите а със завареното положение . :wink:
о аз не очаква чудеса, знам че е трябвало в началото да се помисли, а някой дали ще се наеми да ми го направи, защото предполагам че с това се занимавате. И най-важното е че не искам да има високо налягане в системата, изпитвам ужас от подобни бомби!!!
filmatoplo - майстор
Какво помещение или брой стаи желаете допълнително да се затопли .Каква квадратура имат помещенията и височина .Къде се намира обекта .Ако има снимка на съществуващата камина ще е още по добре да се види. :)
  • 1
  • 2

Тема "Температура на терморегулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: