• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте искам да попитам нормални ли е отоплителния сезон да ми излиза в порядъка на 1000-1200лв.Ще ви дам малко информация за системата ми.Котела ми е самоделка, събира 58л вода и не му знам киловатите.Имам общо 8 радиатора,те са панелни модел т-22.
5 бр радиатори 600на1400мм,всеки един от тях е 3108вата и събира 8,3л вода.За нещастие на другите не им зная обема на водата.
1 бр 600 на 1800мм и е 3996 вата
1 бр 500 на 1400мм и е 2701 вата
1 бр лира алуминиева и е 682 вата
Общо ватовете на радиаторите са 22 919 вата
Разширитела ми е 17 литра
Системата топли много добре,работи с донбаски въглища и за една зима ми отиват 4 тона.В зависимост от цената това е някъде около 1000-1200лева.Това ми се струва много.
Мога ли да намаля разходите?
Котела ми малък ли е?
Колко киловата ми е котела?
Ако вържа и 80 литров бойлер ще може ли котела да го захранва?
Чух че ако системата е под налягане тоест със затворен разширител ще намаля разходите с 20 процента, но затворена система работеща със твърдо гориво имало голяма опасност да гръмне.Вярно ли е?
Забравих да пиша ,че живея в къща,има изолация от 5см стириопор отвън,дограмата е дървена двуслойна.
Чакам мнения,отговори и предложения.
Благодаря предварително.
забравих да пиша че отоплявам 80квадратни метра
Ако вържеш и бойлера ще увеличиш разхода,но като сметнеш колко електричество пестиш,а за топлотдаването да не говорим.Сигурен съм,че на целяи етаж ти е топло където и да идеш и не отопляваш 1-2 стаи както можеби едно време си правел.Затова моето лично мнение като,човек работил в тези среди с парните инсталации мисля,че няманабутвацния,даже си на плюс! А ако котела или камината са ти в една от стаите пестиш много повече.
Попринцип тези инсталации се правят като котела се поставя в секидневна или хол(по-принцип найІобемистите помещения) където радиатори не се поставят поради простата причина,че се утоплява от котела и от там вече се разпределят по 1-2 радиатора по стаите в зависимост от големината им.
Тъка според твойте обяснения разбирам,че котела не ти е на етажа а е някъде в изба ама това вече е мярка за сигурност и чистота :wink:

И пак казвам не се притесявай,че ти излиза скъпо,повечето хора който са на този принцип взимат 4-5 кубика дърва и карат цял сезон,че дори им остават.Принципа който ползват е препоръчан от изпълнителя на проекта,а именно да си препалват 1 път дневно камите-котела за 3-4 часа което предразполага системата да поддържа топлина за около 5-6 часа.Обикновенно на хората които сме монтирали подобна инсталация правят тъка след като се приберат от работа палят камината-котела за 3-4 часа и оставят 2-3 дърва след това да тлеят до сутринта на сутринта добавят 3-4 дърва за да поддържат някакъв градус по системата и вечерта когато се приберат почистват огнището и пак така.Ако ти е добра изолацията,средната температура която ще имаш из помещенията ще е около 18-25 градуса.

За бойлерите който сме вързвали бяха на камини с водна риза който бяха с обем около 28-32 литра и беше предостатъчно да хранят 6-8 радиатора и бойлер :wink:

Дано съм бил полезен ммисля,че малко неразбрано съм описал всичко,но като го препрочетеш 2-3 пъти ще ме разбереш.
Antonii - майстор
С тая инсталирана мощност можеш да сгрееш около 150кв. така че един 80литров бойлер не е проблем. Като разход на гориво при така направената система си добре.
За опасност от взив на затворена система, ако е направена грамотно няма никаква опасност.
Единствения начин за понижаване разходите за отопление в твоя случай е вкарването на малко автомика в системата.
rettere - специалист
един не страничен въпрос:как си с изолацията на тавана...?
тази пролет правих изолация на каратавана - лятото беше хладно сега чакам големите студове да видя ефекта.....Според мен сме 5гр.нагоре/зимата де/
П.С.колко градуса гониш?щото моя "термостат"отваря на 22,а сме с малко бебе и познай дали "фърлям вудъта"бос и по тениска :) за разхода ще кажа на пролет...
Лошо ли е когато съм преоразмерил сиситемата, тоест сложил съм повече радиатори от необходимото.Но котела ги захранва без проблем.Може ли да се поправи грешката
LazarGanev - "Велик майстор"
Не е лошо радиаторите да са повече, но както каза Антоний е добре да се автоматизира и да се оптимизира. Освен това не се знае този котел-самоделка какво ми е КПДто. Добре е да я погледне специалист.
filmatoplo - майстор
Оф трудно се оптимизират котли на твърдо гориво , ръчния фактор си остава . Ни термоглави да му сложиш , ни електронна помпа - набумкаш ли котела догоре нищо не може да изключваш напълно .
LazarGanev - "Велик майстор"
Така е, но поне като е преоразмерена системата да се осигури нормална температура на котела - с термостат за помпата или с трипътен жентил.
madsatbg - напреднал
Аз имам котле ПРИТИ - 17 КВ
Монтирано е в мазето на къщата
отоплявам 75 м2
имам 4 стаи със 6 радиатора
едната стая са два по н 600, а другите са н 800
бойлер със серпентина 80 л.
Лира във банята.
Температурата в стаите е между 21- 24 С
Температурата на водата на изхода от котлето е 60 - 70 С
Много е топло и гот ама разхода ми е
1500 лв. и повече + подпалките на сезон, това е около 300 лв. на месец.Бойлера ми свали от сметката за тока около 50 лв./ м.
отоплявам сe с донбаските-пълня котлето с един чувал ~ 40 kg.
Паля го горно горене около 9.00 часа сутрин изчаквам половин час да се разгори затварям наполовина комина със клапа която си направих сам и слагам регулатора на котлето на 60 С
така котлето си гори, без никаква намеса от наша страна, до около 22-23 часа
Така е трета зима.
Да ама се замислям да ли да не мина на отопление със климатик и топлообменник .
Според сметки ще излиза около 160 - 180 лева на месец.
Няма хамалогия - докарвай въглища, зареждий, чисти всеки божи ден.
Гледам във форума има опит в това отношение
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 853#154853

поздрави мадсат
  • 1
  • 2

Тема "ефективност на парното ми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: