В неделя мой познат ме помоли да ида да му видя новото "домашно парно" щото нещо не топлело.Не че съм специалист, но ме извика единствено щото знае че от 9 зими ползвам парно.С две думи какво става- отворена система, 4 радиатора на 1 етаж, 3 на втория(в момента изключени щото не е обитаем),колектор до камината от който са захр. 4 радиат.на 1 ет. със 16 мм тръба+20мм тръба която отива за 2 ет. и там отново колектор.Майстора като му я пробвал уж си заработила, обаче той като решил да я пали за пръв път тези 4 радиат. на 1 ет. едва се позатопли ли само в горната част.Той докато ги обикалял даги гледа дали се засилват(за 30мин) и водата в камина. завряла ипочнала да излиза от разш.Аз като отидох и водата още си вреше, радиат. само горе леко топли а колектора на студ.вода беше почти студен,колектора за топла пари.Мене обаче ме ме учуди защо майстора е сложил помпата на топлата вода?Някой може ли да ги навърже тези неща и да каже какво мисли? А най-гадното е че майстора му не си вдига тел.
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mita6kiii
- специалист
19 мнения в "Правилно ли е свързана помпата?"
gorgidanchev
- специалист
Помпа се върже... на наш език де ...на студената.На входа на печката.Изхода е горещата.Колегите да кажат повече.
tysonlkr
- специалист
Аз доколкото знам помпата се връзва на студената вода (където идва от радиаторите)
Но незнам как стоят нещата при система на два етажа, каквато е в случая. Предполагам че помпата трябва да е свързана на кръга който е на етажа на камината. Другият кръг за втория етаж ще си работи и без помпа
Има няколко възможности да не заработи системата, но обяснението е доста кратко според мен
Има много неизяснени въпроси.
Върти ли помпата? Радиаторите обезвъздушени ли са? Преди колко време е тествана системата?

Но незнам как стоят нещата при система на два етажа, каквато е в случая. Предполагам че помпата трябва да е свързана на кръга който е на етажа на камината. Другият кръг за втория етаж ще си работи и без помпа

Има няколко възможности да не заработи системата, но обяснението е доста кратко според мен

Върти ли помпата? Радиаторите обезвъздушени ли са? Преди колко време е тествана системата?
naskov
- майстор
Не е проблем, че помпата е свързана на горещата вода. Просто при завиране на водата вероятността да се стопи турбинката е по -голяма и затова при системите на твърдо гориво този начин не е за препоръчване. Ако все пак помпата си върти, трябва качествено обезвъздушаване-първо на студено и после на тих огън, който по всяко време може да се загаси, ако стане нужда
Antonii
- майстор
Както е описан проблема, липсва циркулация в системата.
Понеже е нова системата нека първо си провери филтъра да не се е задръстил.
За монтажа на помпата, то тя може да се монтира и на горещата(изх), и на студената(вх) тръба към камината, като тръбите към и от камината задължително трябва да са метални. И за единият монтаж си има плюсове и съображения, и за другия.
За отворена система помпата е желателно(не е задължително) да е на студената тръба.
Понеже е нова системата нека първо си провери филтъра да не се е задръстил.
За монтажа на помпата, то тя може да се монтира и на горещата(изх), и на студената(вх) тръба към камината, като тръбите към и от камината задължително трябва да са метални. И за единият монтаж си има плюсове и съображения, и за другия.
За отворена система помпата е желателно(не е задължително) да е на студената тръба.
mita6kiii
- специалист
Днес успяхме да развъртим филтъра(понеже е монтиран на труднодостъпно място ни отне половин ден)беше целия в "кал".Сега той ще си пълни системата понеже му сложили кран само от към изхода на помпата, а пред филтъра няма и ние пуснахме всичката вода.Дано да успее да я обезвъздуши добре, след което ще я пробва пак.Не ни е ясно как да разберем дали самата турбинка е в ред.И нямали голяма вероятнос да се запушва филтъра често?
romanpm
- майстор
mita6kiii написа:Днес успяхме да развъртим филтъра(понеже е монтиран на труднодостъпно място ни отне половин ден)беше целия в "кал".Сега той ще си пълни системата понеже му сложили кран само от към изхода на помпата, а пред филтъра няма и ние пуснахме всичката вода.Дано да успее да я обезвъздуши добре, след което ще я пробва пак.Не ни е ясно как да разберем дали самата турбинка е в ред.И нямали голяма вероятнос да се запушва филтъра често?Хубаво е да се промие при възможност т.е. напълни пусни помпата и изпразни , а обезвъздушаването затваряш горния вход на радиатор и обезвъздушаваш после обратно затваряш долния ... изобщо си иска специализиран поглед на системата моята е два етажа с помпа на топлата , играх си с донаждане вчера на 3 радиатора и докато ги обезвъздуша ходене горе , долу тъй като тръбите слизат под нивото на камината а после до втори етаж и антифриза ми е бистър ...

gorgidanchev
- специалист
Е как ново пък филтъра пълен скал.Това е невъзможно. :lol:
gorgidanchev
- специалист
За обезвъздушаването е лесно.На всеки радиатор автоматичен обезвъздушител...СЛАДКА РАБОТА.
- 1
- 2
Тема "Правилно ли е свързана помпата?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература