Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ico_3 - специалист
Здравейте на всички!Предстои ми закупуването на бойлер.Спрял съм се на synsistem със серпентина и мантел.Искам да го вържа към парното а за лятото към слънчев колектор.Въпроса ми е 120 или 150 литра да взема те с еднакъв по размер колектор ли се загряват.Защото парното не го паля всеки ден и по някога ще ми се налага да загрявам водата на ток а майстора ми каза че няма смисъл да загрявам 150 л на ток а да си оставя и стария бойлер дипломат 80 л и него да ползвам за загряване с ток пък на мен тая идея много не ми се нрави.Въпроса ми е ако и двата са с еднакъв колектор няма ядове ама ако за по големия трябва и по голям колектор предпочитам да взема по малкия за да не загрявам толкова вода на ток и системата да излезе по евтино.
pac_ - специалист
Отговаряш Си сам още с въпроса!Не може различни по обем бойлери да се топлят с еднакви по площ колектори или по-точно:За бойлер 120л ти трябва селективен панел с площ 2,7м2,а за 150л два панела с площ1.66м2. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
По-скоро зависи откачеството на колектора. Ето ТУК има една маркова система, в която панел с площ 2.37м² е куплиран с бойлер 200л. Дали немците лъжат?
naskov - майстор
За 120л бойлер ти трябва 2,7м2 селективен колектор на Sun System. С него ще имаш 60-70* през лятото. На 150 л слагам два по 2,15м2. Ако линията не е много дълга става и два по 1,66м2
ico_3 - специалист
Благодаря за бързите отговори.Ама вие кои от двата варианта бихте ми препоръчали,дали разликата в цената ще е много голяма и разликата в консумацията на ток между двата бойлера ще е голяма.Благодаря ви предварително.
filmatoplo - майстор
И аз се учудвам как с 2 панела 2,15 кв м се топли термосифонно бойлер 250 литра . А когато е помпено със серпентина иска още панели .
Тани - модератор
ico_3 написа:
Благодаря за бързите отговори.Ама вие кои от двата варианта бихте ми препоръчали,дали разликата в цената ще е много голяма и разликата в консумацията на ток между двата бойлера ще е голяма.Благодаря ви предварително.
Сигурно и без нашите мнения знаеш , че по-голямия бойлер с повече колектори няма как да струва по-малко пари :-D

НО..... си струва! Не забравяй, че когато не го загряваш допълнително в по-облачни дни няма как водата да се стопли до 70-80 градуса , а при 40-50 градуса в бойлера , ще ти трябва доста повече вода за да се изкъпеш нормално! Лично аз съм заложил на 200 литра с 2 серпентини и доста се чудих преди да го поръчам дали ще са ни достатъчни тези 200 литра на двама човека?

По-добре да дадеш малко повече пари за нещо което наистина ще ти върши работа , отколкото да спестиш малко пари сега , но да нямаш почти накакво спестяване в бъдеще! Ако системата ти не може да си върне парите за няколко години , по-добре въобще не я прави и си топли бойлера на ток! Така че забрави за 120 литровия бойлер въобще!
ico_3 - специалист
Пак благодаря ще взема по големия,и без това в магазина ми казаха че и на 120 и на 150 л слагали селективен панел 2.7 кв м. той дали ще захрани големия бойлер или да сложа два панела по 1.66 кв. м като панелите ще ги слагам на пролет а сега само бойлера към парното.Благодаря ви.
Тани - модератор
Засега съм поръчал само единия панел 2.7м2 , защото двата не ми се вместват в бюджета на ремонта , а трябва да прекарам всички инсталации за да не къртя после, а винаги ако останат пари , мога да си сложа и другия колектор , понеже съм поръчал двоина стойка. Та идеята ми е , че евентуално ще мога да ти дам конкретни данни за 200 литров бойлер с един панел в зимни условия.
ico_3 - специалист
A като марка какво ще ми препоръчате Sunsystem или Матев не знам дали има разлика в цената засега съм се спрял на Sunsystem щото отначало нямаше Матев в магазина ама сега са докарали.Моля за по бърз отговор щото довечера трябва да звънна на майстора да му кажа кои да домъкне,утре ще го слагат.

Тема "Съвет за бойлер!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: