Здравейте колеги и колежки. Трябва ми малко помощ за да направя правилния избор... Значи на село на къщата си правих парно, само че го правих с камина, която се намира на първия етаж , а не с котел ( 15 киловата е камината ) и е напълно недостатъчна да загреее къщата ми ( тя не е много малка , а пък има и 120 литров бойлер,вързан към системата). Къщата е триетажна! Като на третия етаж нямам радиатори, но мисля да слагам след време ( като се оженим ).Значи общо са вързани 90 глидера ( сички радиатори-алуминиеви ) и отделно 2 големи лири и както казах 120 литровия бойлер. Къщата няма изолации и дограмите са дървени,което трябва да се има впредвид при изчисляването на мощноста. Всичко съм правил с метални поцинковани тръби ( при мене няма меки връзки), спазил съм всички закони и водата циркулира и на гравитационния принцип без помпа ( ако изгасне тока нямам проблеми ) , а иначе тя помпичката си върти. Принципа на системата ми е такъв: Значи от камината излиза една тръба до покрива и отгоре вече се разклонява по щранговете ( лирите и бойлера са хванати за главната тръба )..... Проблема е ,че с тая камина и 40 кубика дърва да изгоря пак не мога да се сгрея ( не и стига мощноста ). Правих изчисления,че котела ,който трябва да взимам трябва да е около 30 киловата !! И ще работи или индивидуално или паралелно с камината. Тръбите за щранговете са ми пуснати до мазето и няма да ми е много трудно да го вържа !! И сега искам да ми дадете някакви съвети : грее ли се някой от вас с такъв котел , удачни ли са, немски ли да си търся , или каква марка ще ми препоръчате ???? С две дъми ще мога ли да си сгрея къщата с такъв котел ? Значи трябва да бъде на кафяви въглища ( за моя регион такива ме устройват ) и котела искам да бъде напълно автоматизиран " да си има бункер за въглищата и да може да гори без надзор до няколко дни, да си има шнекове за натрошаване на въглищата и възможност за задаване на градусите ( с стаен термостат примерно или само на водата ). За колко пари мога да си намера хубав котел ??? Ама както казах да си има всичко , обдухване , да изгаря всичко , високо КПД и също така да може да гори и на не много големи комини ( тва е единствения ми проблем - комините не са ми много голями , но мисля че няма да има проблеми ). Идеята ми е и тази , че с металните тръби нямам ограничения по отношение на температурата ( нямам какво та стопя ) , така че искам котел , който да може да достига високи температурни граници , но пък и тва дали ще е възможно при отворената система ??? Значи гледах , че на някои котли даваха МАХ темп. 110 градуса , тогава водата не става ли вече на пара ?? Както казах аз съм с отворен разширителен съд... И още едни питане има ли котли на въздух ??????? Моля ви колеги кажете какъв котел да си купя за къщата , но да остана доволен , разяснете ми всички варианти , за марка , големина , приложения и т нат.. И още нещо как се разпалват ( хубавите ) , автоматизирано ли се пали ????
Колеги какво ще кажете за тоя котел
http://ekotermbg.com/catalog_01_kotly.php?link=4
ATMOS - КАРБОРОБОТ
Колеги какво ще кажете за тоя котел
http://ekotermbg.com/catalog_01_kotly.php?link=4
ATMOS - КАРБОРОБОТ