Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Lestat - напреднал
Здравейте колеги и колежки. Трябва ми малко помощ за да направя правилния избор... Значи на село на къщата си правих парно, само че го правих с камина, която се намира на първия етаж , а не с котел ( 15 киловата е камината ) и е напълно недостатъчна да загреее къщата ми ( тя не е много малка , а пък има и 120 литров бойлер,вързан към системата). Къщата е триетажна! Като на третия етаж нямам радиатори, но мисля да слагам след време ( като се оженим ).Значи общо са вързани 90 глидера ( сички радиатори-алуминиеви ) и отделно 2 големи лири и както казах 120 литровия бойлер. Къщата няма изолации и дограмите са дървени,което трябва да се има впредвид при изчисляването на мощноста. Всичко съм правил с метални поцинковани тръби ( при мене няма меки връзки), спазил съм всички закони и водата циркулира и на гравитационния принцип без помпа ( ако изгасне тока нямам проблеми ) , а иначе тя помпичката си върти. Принципа на системата ми е такъв: Значи от камината излиза една тръба до покрива и отгоре вече се разклонява по щранговете ( лирите и бойлера са хванати за главната тръба )..... Проблема е ,че с тая камина и 40 кубика дърва да изгоря пак не мога да се сгрея ( не и стига мощноста ). Правих изчисления,че котела ,който трябва да взимам трябва да е около 30 киловата !! И ще работи или индивидуално или паралелно с камината. Тръбите за щранговете са ми пуснати до мазето и няма да ми е много трудно да го вържа !! И сега искам да ми дадете някакви съвети : грее ли се някой от вас с такъв котел , удачни ли са, немски ли да си търся , или каква марка ще ми препоръчате ???? С две дъми ще мога ли да си сгрея къщата с такъв котел ? Значи трябва да бъде на кафяви въглища ( за моя регион такива ме устройват ) и котела искам да бъде напълно автоматизиран " да си има бункер за въглищата и да може да гори без надзор до няколко дни, да си има шнекове за натрошаване на въглищата и възможност за задаване на градусите ( с стаен термостат примерно или само на водата ). За колко пари мога да си намера хубав котел ??? Ама както казах да си има всичко , обдухване , да изгаря всичко , високо КПД и също така да може да гори и на не много големи комини ( тва е единствения ми проблем - комините не са ми много голями , но мисля че няма да има проблеми ). Идеята ми е и тази , че с металните тръби нямам ограничения по отношение на температурата ( нямам какво та стопя ) , така че искам котел , който да може да достига високи температурни граници , но пък и тва дали ще е възможно при отворената система ??? Значи гледах , че на някои котли даваха МАХ темп. 110 градуса , тогава водата не става ли вече на пара ?? Както казах аз съм с отворен разширителен съд... И още едни питане има ли котли на въздух ??????? Моля ви колеги кажете какъв котел да си купя за къщата , но да остана доволен , разяснете ми всички варианти , за марка , големина , приложения и т нат.. И още нещо как се разпалват ( хубавите ) , автоматизирано ли се пали ????
Колеги какво ще кажете за тоя котел
http://ekotermbg.com/catalog_01_kotly.php?link=4
ATMOS - КАРБОРОБОТ
Lestat - напреднал
Проблема е такъв,че за момента не живея за постоянно в тая къща и котела ще трябва сам да се оправя за 2,3 дена примерно ( както казах търся пълна автоматизация ). Сега искам да ми помогнете да си изчисля колко мощен ще ми трябва , защото не съм сигурен дали мойте изчисления са много точни .... Къщата ми грубо е около 250 кв.м и както казах няма изолации и хубави дограми. И плюс това ще има ли проблеми,че ми е отворена системата ?? Да не се изпарява водата ? И какво точно означава понятието пиролизен ? Колеги аз само сега събирам информация, а иначе котела ще го купувам пролетта , началото на лятото и тогава ще се слага, предполагам лятото и цените на котлите са по ниски ..... Сега има и още едно питане и то е : Какви са тръбите които излизат от котела ,като размер ??? ( примерно около 30 киловата ) или това е индивидуално при всеки ? Защото както казах от първия етаж ми излиза тръба от цол ( 1'') горе до покрива... Та демек ако от котела излиза тръба 2 цола дали ще бъде проблем да се направи преход към 1цол? Радиаторите са връзвани за щранговете с тръби 1/2. Предполагам,че тези въпроси ще ми ги изяснят,като отида да го купувам котела... Иначе ми писна да мръзна в тая къща , като си ходя и съм страшно ентосиазиран да я направя тая система !!! Друго ще си е да му зададеш някаква температура и той да си я подържа
mamkata - специалист
Принципно пиролизата е горене с недостиг на кислород.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrolysis
LazarGanev - "Велик майстор"
Като гледам големи планове имаш за бъдещето, което е много добре, но дали не би вместил там и една добра изолация?
citrofen - специалист
И аз бих те посъветвал да инвестираш в изолация.
Иначе добрия котел ще топли атмосферата...

Само съм чувал, че при котлите с автоматично подаване на въглищата,
неприятен момент е да блокира шнека... (например от заседнал камък)
tinalex - специалист
Lestat написа:
Проблема е такъв,че за момента не живея за постоянно в тая къща и котела ще трябва сам да се оправя за 2,3 дена примерно ( както казах търся пълна автоматизация ). Сега искам да ми помогнете да си изчисля колко мощен ще ми трябва , защото не съм сигурен дали мойте изчисления са много точни .... Къщата ми грубо е около 250 кв.м и както казах няма изолации и хубави дограми. И плюс това ще има ли проблеми,че ми е отворена системата ?? Да не се изпарява водата ? И какво точно означава понятието пиролизен ? Колеги аз само сега събирам информация, а иначе котела ще го купувам пролетта , началото на лятото и тогава ще се слага, предполагам лятото и цените на котлите са по ниски ..... Сега има и още едно питане и то е : Какви са тръбите които излизат от котела ,като размер ??? ( примерно около 30 киловата ) или това е индивидуално при всеки ? Защото както казах от първия етаж ми излиза тръба от цол ( 1'') горе до покрива... Та демек ако от котела излиза тръба 2 цола дали ще бъде проблем да се направи преход към 1цол? Радиаторите са връзвани за щранговете с тръби 1/2. Предполагам,че тези въпроси ще ми ги изяснят,като отида да го купувам котела... Иначе ми писна да мръзна в тая къща , като си ходя и съм страшно ентосиазиран да я направя тая система !!! Друго ще си е да му зададеш някаква температура и той да си я подържа
В къщата на баща ми има изградена система с гравитачна циркулация и котел 30 киловата.Тръбата от котела до подпокривното пространство,откъдето се разклонява по радиаторите,е два цола .Като загрее котела и почне да ври водата в централния щранг,цялата къща се тресе.Не мисля че може да се редуцира от 2 на 1 цол,ще нарушиш естествената циркулация.Ако имаш помпа и има ток,не е проблем.А какво пречи да подмениш централния щланг догоре с 2 цола?Затворена ситема и гравитачна циркулация си е малко опасно.А водата може да се загрее и над сто градуса,без да заври-зависи колко е налягането в системата.
montoya - майстор
Да тук си поставил 90 алуминиеви глидера и ако приемем, че са Н-600 от добре разпространените италиянски марки по 195 вата мощност от глидер са грубо 18 киловата мощност. Бойлера ако е Дипломат му дават
Средна мощност на серпентината при температура на топлоносителя 80°C и загряване на водата в бойлера от 10°C до 45°C 26kW
цитата е взет от http://www.eldominvest.com/?81&02&9640
За последния етаж в който не си поставил още радиатори смятай по 70 вата на куб.м. щом не си с добра изолация. Приблизително мога да сметна ако етажа ти е 80кв.м. заради
Къщата ми грубо е около 250 кв.м
и стандартна височина 2,50м. е около 14киловата.
Крайната сметка по груби изчисления е 35 - 36 киловата, като това е минимума който ще ти трябва и е хубаво да има някой киловат отгоре мощност за да не се налага да държиш котела "форсиран" постоянно та да вадиш тая мощнот от него. 40 киловата мисля е добре.
По въпроса с вида котел и автоматизацията му няма да мога да ти помогна, но изходите на котлите са различни и нямам представа от какво зависят, но щом с камината и тия щрангове главни от 1 цол си върви гравитачно, не е никакъв проблем веднага от изхода на котела да редуктираш на 1 цол.

Нека ако бъркам някъде да бъда поправен и дано съм бил полезен.
Успех!
Lestat - напреднал
Колеги предлагат ми котел Viadrus U26 , но до колкото чета за него , май не е котел, който сам си дозира въглищата и се задават градусите ?? Аз тва имах впредвид, че търся и питах точно за такъв котел ( напълно роботизиран ). Дето му се вика " Ако ще е гарга да е рошава ". Колеги какво ще кажете за тоя котел
http://ekotermbg.com/catalog_01_kotly.php?link=4
ATMOS - КАРБОРОБОТ
Осигурява автоматично, непрекъснато и регулирано отопление на жилища, училища, болници, предприятия и парници. Големият по обем бункерза въглища дава възможност, в зависимост от необходимата топлина, зареждане с гориво за няколко дни. Докато бункерът е пълен с въглища, котелът не се нуждае от надзор и обслужване. Сгурията се отстранява при пълнене на бункера. Котелът функционира 2-5 дни без повторно зареждане, в зависимост от качеството на въглищата, а това означава на практика, че е необходимо едно запалване на сезон. Отделянето на сажди и въглероден окис е минимално. Котлите са икономични и опазват околната среда. . Какво мислите ? И колко пари е че нещо цени не мога да видя . Ако кажете , че този не е добър препоръчайте ми друг, но както казах да е автоматизиран !
montoya - майстор
Това ще да е добро на първо четене, но цената за най - малкия PV40 сигурно ще е от 3000лв. нагоре. Нямат цени на сайта, но пък можеш да ги запиташ по мейл вероятно.
Все пак не каза колко киловата ще ти трябват за цялата къща.
donnna - специалист
подкрепям по-горното мнение, че 30 КВ котел ще ти е малко... аз съм със Sime 39,5 КВ и в студено време ми идва лееееееееекинко нанагорно - това за около твоите 250 квадрата с кафеви въглища и ИЗОЛАЦИЯ - външна.... тъй че си сметни хубаво нещата...

Тема "Котли на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: