• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
masteradmin - майстор
Моя наемател иска да направи локално отопление с бойлер циркулационна помпа и три радиатора. Бойлера е на около 2 метра над тях. Някакви идеи как да му откажа ?
Аз съм правил локално отопление само с радиатори и котле, то си имаше обезвъздушител, разширителен съд, филтър и какво ли още не. Мисля, че само ще надупчи стените, а аз правих основен ремонт цяло лято.
Zoro5 - специалист
А сега как се отопляват помещенията и колко са на брой/квадрати? После ако си тръгне наемателя с него ли ще си ги носи радиаторите? Кой ще плаща инсталацията и тока?
Иначе вместо голям бойлер, за отоплител може да се ползва проточен бойлер - по-евтино и по-компактно.
Antonii - майстор
Отказваш го много лесно.
Ти си собственика и не искаш да ти се дупчат стените, това е.
Ако намери начин без дупчене да го направи и теб те удовлетворява, тогава му разреши. :)
pac_ - специалист
masteradmin написа:
Моя наемател иска да направи локално отопление с бойлер циркулационна помпа и три радиатора. Бойлера е на около 2 метра над тях. Някакви идеи как да му откажа ?
Аз съм правил локално отопление само с радиатори и котле, то си имаше обезвъздушител, разширителен съд, филтър и какво ли още не. Мисля, че само ще надупчи стените, а аз правих основен ремонт цяло лято.
Нищо не може да прави без Твоето изрично съгласие!!!Иначе,шута и навън! :axe: Все пак Ти Си у Вас,не Той!!! :)
2v6 - майстор
masteradmin написа:
Какъв ще е източника на топлина?
Защо искаш да отказваш? Само за да не се дупчат стените ли :?
fbr - майстор
Ако бойлера е електрически, няма абсолютно никакъв скисъл инвестицията. Разхода ще бъде еднакъв, ако си купи три електрически радиатора в трите стаи. Даже може и по икономично да е, с оглед по добрия контрол на единични радиатори.
masteradmin - майстор
Аз плащам бойлера и радиаторите, а от него е работа. Просто незнам дали не е опасно или безмислено. Ако ставаше само с бойлер и помпа, защото тогава хората купуват котлета ?
Zoro5 - специалист
Такава система на ток е напълно безмислена. Същия ефект ще се постигне с маслени радиатори ,ел.конвектори или дори с духалки, при почти никакви начални разходи. Но сметките за тока ще са си все така дебели!
Има смисъл само ако за в бъдеще се предвижда системата да мине на по-евтин топлоизточник - твърдо гориво, газ или термопомпа.
илко илиев - специалист
може да стане ако бойлера е на пода,но незнам каккъв ще е ефекта.Значи правят бойлери и ги ползват като топлообменник и ги вързват към камини с водни ризи с по големи серпентини вътре, тоест камината върти примерно 15литра вода само в печката а към бойлера се вързва отоплителната система с радиаторите
2v6 - майстор
masteradmin написа:
Аз плащам бойлера и радиаторите, а от него е работа. Просто незнам дали не е опасно или безмислено. Ако ставаше само с бойлер и помпа, защото тогава хората купуват котлета ?
Котлетата (електрическите) заемат малко място и си имат всички необходими аксесоари монтирани вътре (нагреватели, управление, термометър, термостат, помпа, разширителен съд, предпазен вентил, манометър...) като осигуряват голяма мощност (колкото си искаш).
Бойлер има смисъл да се използва за тая работа (ще замести нагревателите в горния списък), ако е достатъчно голям. Примерно от 500 литра нагоре, за да се ползва само евтин ток през нощта.
За да си сигурен, че има смисъл и е безопасно накарай твоя човек да ти направи схема на инсталацията за да се провери :idea:
Поне ще разбереш какво трябва да се купува, защото само с бойлер, радиатори и помпа няма да стане :!:
  • 1
  • 2

Тема "Локално отопление с бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: