Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Илиян Илиев™ - майстор
Искам да сложа печка или камина с водна риза вместо газовия котел за отопление на къщата. На газ ще остане само топлата вода. Поне такава идея ми се върти в главата.

Та ми изникна следния въпрос: Задължително ли е тръбите на печката да се свържат на мястото на котела към колектора или има възможност да се върже на мястото на радиатора в кухнята или хола? :?

Прилагам бегла схема на жилището и съществуващата инсталация. Всъщност за тръбите на инсталацията не съм сигурен дали минават директно както съм го начертал или минават през стая 2 и после по коридора и през вратите към останалите точки. Едва ли има значение но по-вероятно е да минават през вратите.

Единственото нещо за което съм сигурен, е че за всеки радиатор си тръгват отделни тръби от колектора.

Прикачен файл

Без име1.png
Без име1.png (55.5 KиБ) Видяна 2607 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да сложиш печката навсякъде, но тръбите за един радиатор (вероятно ф16) не са достатъчни да захраниш колектора, а трябва да пуснеш отделно 2 тръби с по-голям диаметър (поне ф22 мед, а по-добре ф28 ). Може да пуснеш една тръба, а вместо втора да ползваш двете съществуващи, но така няма да можеш да сменяш източника на топлина.
drm - специалист
Задължително е да захраниш колекторите директно от камината както писа Лазар,а тръбата ф28 медно също задължително,имаш достатъчно консуматори и ти трябва свободен дебит.
Илиян Илиев™ - майстор
Благодаря и на двама ви за отговорите. Вече обсъждаме ситуацията в темата предложена от Лазар. Тази ще я продължим след евентуален незадоволителен изход в другата тема. :?

Тема "Печка с водна риза вместо котел на газ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: