• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
От доста време ме мъчи един въпрос:
Дали наистина добрия климатик има по- голямо КПД от един прост конвекторен радиатор? И ако е така защо? Разглеждаме проблема само за отопление.

Аз си мисля точно обратното – в печката 100% от ел.енергията черпена от мрежата се превръща в топлина. Е хайде да има 1% който е в магнитно поле.
В климатика има:
- електромотор – той има собствени загуби,
- механични части които се движат – загуби от механично триене,
- циркулация на флуид –при него също има триене…

Не мога да разбера от къде идва по-голямата ефективност (КПД).
Знам какво е изобарен, изохорен и изотермен процес, но не ми е ясно как става далаверата. По някакъв начин се „смучи” топлина от атмосферата ли?

Нека компетентните колеги пообяснят малко.
valio2007 - специалист
ArturDent написа:
От доста време ме мъчи един въпрос:
Дали наистина добрия климатик има по- голямо КПД от един прост конвекторен радиатор? И ако е така защо? Разглеждаме проблема само за отопление.

Аз си мисля точно обратното – в печката 100% от ел.енергията черпена от мрежата се превръща в топлина. Е хайде да има 1% който е в магнитно поле.
В климатика има:
- електромотор – той има собствени загуби,
- механични части които се движат – загуби от механично триене,
- циркулация на флуид –при него също има триене…

Не мога да разбера от къде идва по-голямата ефективност (КПД).
Знам какво е изобарен, изохорен и изотермен процес, но не ми е ясно как става далаверата. По някакъв начин се „смучи” топлина от атмосферата ли?

Нека компетентните колеги пообяснят малко.
Пишеш в Google "хладилна машина" и четеш.
ArturDent - Почти Безобиден
valio2007 то хубаво, що не вземем да подменим този форум с един линк към Google - там всичко има?

Някой ако има мнение по същество нека да пише.
vanko68 - специалист
Точно така е ,както предполагаш по-горе. Климатика не топли в смисъла на думата,а само мести топлина отвън вътре зимата,и обратно през лятото. Затова и няма КПД,както си писал ,а има КОП -Коефициент Офф Пърформанс -Коефициент на преобразуване,който показва колко пъти ПОВЕЧЕ енергия местиш за сметка на вложената. Добрите климатици имат КОП над 5,а в Япония вече има над 6,5. Тоест с 1 Квт вложена енергия,отчетена в електромера,ще вкараш в помещението си 5 Квт топлинна енергия,уловена отвън.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да ArturDent, климатика е термопомпа подобно на хладилника. Той не произвежда топлина като реотана, преврщайки ел.енергията в топлинна енергия, а използва ел. енергията за пренасяне на топлина от едно място на друго. Хубавото е случая е,че пренесената топлина е повече от използваната. Нормалното движение на топлината от по-горещия предмет към по-студения, но с термопомпа, чрез влагане на допълнителна енергия, караме топлината да се движи от по-студения предмет към по-топлия. Като говоря за термопомпя винаги обичам да симисля и да си обяснявам нещата с водна помпа - по същия на чин водната помпа може да накара водата от по-ниска точка, към по-висока, обратно на физичните закони. Това е най-общо.
naB4o - специалист
Малко отклонение от темата, отоплението с конвектор ще бъде ли по-икономично, ако не се спира подобно на климатика? Т.е. докато сме извън жилището да го оставяме на по-ниски градуси и после да го увеличаваме, или да го спираме, или да го оставяме да бачка нон-стоп на желаната температура :? :? :?
Питам понеже ми се струва, че като се спира после трудно загрява цяла стая.
vanko68 - специалист
Лазар,обяснението с водната помпа много ми хареса.Не съм се сещал да обяснявам по този достъпен начин. Мерси за идеята.
LazarGanev - "Велик майстор"
vanko68 написа:
Лазар,обяснението с водната помпа много ми хареса.Не съм се сещал да обяснявам по този достъпен начин. Мерси за идеята.
Да не забравя да си потърся бирата, ако се видим някъде :-D
filmatoplo - майстор
Какво пренасяте -какво бутате , ако нее фреона има да си пренасяте :)
torbalan - Дървен философ
фреона е само агент...
агенти много, ако не е фреона - някой друг може да се ползва...

работата е важна, защото втория (ако не ме лъже паметта) принцип на термодинамиката гласи "не е възможно пренасяне на топлина от по-студено към по-топло бе извършване на работа"...
всъщност май беше следствие от закона за ентропията...

хех, остарявам вече ;)
  • 1
  • 2

Тема "Климатик vs. Конвектор – кое има по-голямо КПД?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: