• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kretio74 - специалист
Интересува ме следното: по изчисления за къщата ми трябва котел на твърдо гориво от порядъка на 18-20 Кв. Смятам да си го направя ама как да преценя колко са 20 Кв чух че има формули по които се изчислява повърхността на водната риза и колко Кв е тя. :?
vanko68 - специалист
Tи ли ще си го правиш? Тогава на око 1 м2 нагревна площ дава 10 Квт.Инфото е от руски сайтове.
naskov - майстор
При използване на дърва 1м2 нагревна площ е 12кВт
kretio74 - специалист
Мерси за бързите отговори. До 2 дни ще кача примерен чертеж. Значи 2 престилки и 4 тръби 2 цола в момента го доизмисляме
EmoZ - специалист
От огромно значение е дебелината на ризата, понеже най-вероятно ще намериш чертежи от някакъв готов проект, имай предвид при мащабирането (за да го докараш до необходимата ти мощност), че не всички линейни размери се променят пропорционално.

Ако ще го правиш сам също е много важно да обърнеш внимание на последователността на сглобяване на камерата, иииии пак ще имаш няколко много трудни шева.

Успех.
filmatoplo - майстор
Става става -ако не бяхме го правели нямаше да пиша такива небивалици , котела още работи брат ми го заваряше още в осми клас сега е почти 38 г.Представлява нещо от рода 50 ширина ,60 дължина и 140 височина , две кутии една в друга със 2 санта разтояние , над вратичката за гориво 10-20 тръби цол или 3/4 не помня .Изводи цол и полувина -системата е гравитачна с чугунени радиатори 120 кв ги прави баня .Ламарината беше 5 милиметрова . :wink: действай и да не забравиш през педя да заваряш шпилки -инак ще стане гайда .Котела е на комшия приятел -той даваше акъла и ламарините изрязани на гилотина ,първо заварихме вътрешното корито с тръбите и после външното с 2 санта по голямо ,надянахме ги и поръбихме с шина и готово -2 пакета електроди 4 мм . :wink:
zhivko83 - специалист
И нашета исталация и котел бяха същите , котела още е здрав . Водата можеше да заври :hot: , ако слагаш по - често гориво , но тия 120 глидера май не бяха достатъчни :cold: :stock2:
:)
kretio74 - специалист
Окуражихте ме. миналата година с бащата сменихме неговия котел щото беше 1,70 висок и 70 см диаметър (кръгъл) и събираше маса въглища заради комунизума когато не ни пукаше.направихме един 60/30/30 (вътрешно)с една престилка без да се влияем от никакви други модели и работи що годе добре. аз съм решил да сменя отоплението от ток на твърдо гориво и мисля да си направя подобрен вариант на бащиния котел (с 2 престилки, тръби и скара от тръбна водна риза) от 5 мм ламарина която вече имам като за радиатори мисля да използвам автомобилни радиатори с тангенционални вентилатори (нещо като конвертори ама по евтини).Та на въпроса : Мисля да направя котела с размери който да са оптимални за отопяемата ми площ (2етажа,116 кв.м ПВЦ и вътрешна изолация от 10 см вата и кнауф) изчислиха ми около 16,17 кв за котел ама искам да се застраховам като направя около 20 кв.
но никой не можа да ми каже как да изчисля колко ще е това чудо, щото не искам да е нито 15 нито 30 кв. :wink: :?
mityom - специалист
успех давай снимки като го почнеш и най-вече на скаратас водна риза, че и аз така съм решил, макар че ме притеснява дали ще изкара много щото тая жар ми се струва, че много бързо ще "изгори", изтъни дъното и ще протече - да казват по-компетентните
naskov - майстор
Най-добре е скарата да е "суха"
  • 1
  • 2

Тема "Моля ви за формула за изчисляване на котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: