• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ilkoandonow - специалист
как да се направи на 2 етажна къща локално парно с камина с водна риза , сметнах 22KW+ запас 8 или общо 30 KW нужна мощност.Идеята ми е да се вижда живия пламък, дори и през стъкло.Това е къщичката, изолация отвън 8 см.

Прикачен файл

Picture 122222222333333333333.jpg
това е къщичката
Picture 122222222333333333333.jpg (138.86 KиБ) Видяна 5785 пъти
Последна промяна от ilkoandonow на пон фев 01, 2010 10:24 pm, променено общо 2 пъти.
netcho - специалист
Ще следя темата защото и аз имам същата идея а и същата мощност ми трябва
KingoftheROAD - специалист
ilkoandonow написа:
как да се направи на 2 етажна къща локално парно с камина с водна риза , сметнах 22KW+ запас 8 или общо 30 KW нужна мощност.Идеята ми е да се вижда живия пламък, дори и през стъкло
как я сметна тази мощтност ве колега? има ли някаква методика? а къщата изолирана ли е отвън? аз доколкото знам се изчислява куб.м. отопляван обем...
naskov - майстор
ilkoandonow написа:
как да се направи на 2 етажна къща локално парно с камина с водна риза , сметнах 22KW+ запас 8 или общо 30 KW нужна мощност.Идеята ми е да се вижда живия пламък, дори и през стъкло
Какво точно те интересува? Така, както питаш е много общо.
ilkoandonow - специалист
значи, изчисленията ги правих от форума имаше въпрос как се изчислява мощността, дадени са формули и т.н.А моята идея е на долния етаж да си направя механа или по точно битова стая където да е камината, а и от там да се отопляват 2та етажа
EmoZ - специалист
ilkoandonow написа:
значи, изчисленията ги правих от форума имаше въпрос как се изчислява мощността, дадени са формули и т.н. А моята идея е на долния етаж да си направя механа или по точно битова стая където да е камината, а и от там да се отопляват 2та етажа
Тия изчисления не стават, защото:
1. не си сметнал конвективните загуби през покривната конструкция като хората;
2. не си сметнал загубите към пода (към земя);
3. нямаш никаква идея за загубите от въздухообмен (инфилтрация);
4. коефициентите на топлопредаване между външните стени и външния въздух зависят от географското положение на къщата ти (скорост и посока на вятъра, изложение на къщата и ориентация спрямо небесните посоки), а във 'формулите' е забита една стойност, която и ти не знаеш за къде е, както и тоя дето е публикувал 'формулите';
5. не си отчел топлинните печалби (от източници вътре в къщата и от слънчевото греене);
6. въобще не си отчел климата на региона в който се намира къщата, външна изчислителна температура (в Софето е едно, в Кнежа друго, а във Варна е съвсем друга бира);
7. каква неосигуреност си предвидил за тая къща (тоя въпрос даже не го разбираш).

Сега сам разбираш, колко нищожна е вероятността да си уцелил изчислителния отоплителен товар на къщата си (по който да оразмериш котела). Моят съвет е да намериш някой приятел наблизо, който му разбира и, когото да запознаеш с геометрията на къщата и използваните материали, за да ти сметне нещата прилично за некоя и друга бира или да си платиш за тая работа. Инак рискуваш да станеш твърде чест посетител на тоя раздел на форума.

Успех.

п.п. Изолацията ти не е изпълнена читаво, защо си оставил тези 'ребра' от бетоний - плочите на верандата и козирката необлечени, както и външното стълбище. Вкарването на водостока в изолацията също е доста неправилно (да не кажа друга дума).
zhivko83 - специалист
Моят съвет е да изкараш зимата с някакво отопление , по възможност да отопляваш цялата къща .
Обърни внимание колко бързо се затопля къщата и колко дълго стои топлото у вас . И нашета къща е изолирана , но и трябва доста енергия , за да се поддържа топло .
И още нещо , ако ще викаш някаква фирма за сметките по - добре да е добре проучена , че може и по - малко от тебе да разбират :lol: . Друго няма да пиша , че съм само потребител :lol:
filmatoplo - майстор
Камините имат по малко КПД ,горят повечко дърва и внасяш боклука пак вътре .След година ще ти писне ,опасно с малки деца -каминка пак може да си направиш .Трима знам да ги подменят със котли щото се видяха в чудо .Пригоди си някъде котелно дори и малко с добър комин и си гледай кефа . :wink:
EmoZ - специалист
За динамиката - смята се - може и в реално време да се сметне. Най-простото с което излиза сравнително прилично и точно е следното диф. уравнение:

Cp.M.(dT/dt) = dQ

Т е среднообемната температура, К;
Ср е специфичния топлинен капацитет на къщата (това се смята, не е проблем, като имаш матреиалите и геометрията на конструкцията, гадновато е, но става), kJ/kg.K;
М е масата на къщата (т'ва е ясно какво е), kg;
t е времето, s, a:

dQ e топлинният баланс на сградата: dQ = Qот + Qп + Qзаг(Твн).

dT/dt е производна по време, некой да не се обърка.

Така, че задачата може да се реши и от гледна точка на това каква отоплителна мощност ти трябва, за да 'дигнеш' сградата от някаква начална температура при некакви външни условия (Твн) за некеква определено време, въобще решава се отсекъде (за колко се стопля, за колко изстива, на колко да изпържиш котела).

Риал тайм уравнението се решава много елегантно с 4-ри стъпков метод на Рунге-Кута.

Та мисълта ми е: нема нужда от ник'ви експерименти (ник'ва емпирика), защото ако ги провежда трябва да мери един тон неща, които много се съмнявам да може обективно да измери.

Успех.
EmoZ - специалист
Уфффф, стана грешка, извинявам се :| .

Абе постнах горното два пъти, нещо бавно ми обновява . . .
Последна промяна от EmoZ на вт фев 02, 2010 4:35 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: