Най - вълнуващия въпрос зимно време.
luchito - специалист
Какви връзки да направим зад камината-полипропилен,медни,поцинковани тръби?Кой е най-одачния вариант.Казаха ми в никакъв случай полипропилен!
Последна промяна от luchito на вт мар 02, 2010 5:12 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Двете ,без полипропилен . :wink:
mitaka_vk - специалист
luchito написа:
Какви връзки да направим зад камината-полипропилен,медни,подцинковани тръби?Кой е най-одачния вариант.Казаха ми в никакъв случай полипропилен!
Аз бих ти препоръчал надцинковани тръби по добри са :-D
vodopada - специалист
Ако имаш възможност медни. :wink:
luchito - специалист
vodopada написа:
Ако имаш възможност медни. :wink:
А защо,обосновете се моля !
filmatoplo - майстор
Защото полипропилена при висока температура ще искочи от прехода , поцинкованата иска резби или заварки с електрожен -медта е с най плюсове . :wink:
PCL82 - майстор
Не мога да се съглася напълно с мненията до тук. Че тръбите при камината трябва да са метални това ясно.

Поцинкованите не дават по- добра защита от корозия от черните тръби освен, че са по-скъпи. Причината е че над 63°С цинкът почва да корозора на острови (електрохимична корозия). Парченцата цинк се разнасят от водата и запушват вентилите. Поцинкованите тръби не стават за заваряване, защото цинкът се запалва. Затова всички класически инсталации са с черни тръби!

Медта е жесна за работа, но е подходяща само за затворени системи .
При отворена система, където има контакт със въздух настъпва електрохимична корозия. Колкото по-малко различни метали има в системата толкова по-добре.
tochnia1 - напреднал
PCL82 написа:
Не мога да се съглася напълно с мненията до тук. Че тръбите при камината трябва да са метални това ясно.

Поцинкованите не дават по- добра защита от корозия от черните тръби освен, че са по-скъпи. Причината е че над 63°С цинкът почва да корозора на острови (електрохимична корозия). Парченцата цинк се разнасят от водата и запушват вентилите. Поцинкованите тръби не стават за заваряване, защото цинкът се запалва. Затова всички класически инсталации са с черни тръби!

Медта е жесна за работа, но е подходяща само за затворени системи .
При отворена система, където има контакт със въздух настъпва електрохимична корозия. Колкото по-малко различни метали има в системата толкова по-добре.
Добра лекция.Всичко е точно, само дето не мога да разбера разликата м/у затворена и отворена система - къде точно ще се окисли медта, и в двата случая?Медта ще се окисли само, когато се мокри и съхне, а аз не виждам, кога ще се случи това при отворена или при затворена система.М/у двете няма разлика в случая - и при двете медта си е под вода!

По темата - медта е супер качественият материал, който може да се ползва при направа на парна инсталация!Не съм чувал за по-добър материал, и на прилична цена.
Трябва да знаеш колега, че няма да ти е никак евтино!

Р.Р. Относно полипропилена (стаби) мисля че сте в голяма грешка всички! Естествено мое мнение, но все пак да го изразя! Да, наистина може да се извади от вложката, но при определени условия - завиране на системата!
Transporterr - специалист
което нека си признаем не е супер рядко явление особенно ако не е автоматизирана системата и е на дърва
vodopada - специалист
Честит празник на всички истински българи.
Какво ще кажете за светлия отвор на различните тръби? :?:
При ППР Ф32 pn20 e Ф20 и при мед ф22 е Ф20.При металните също има разлика макартя да е по-малка и съгласете се с мед ставаа по-лесно и красиво.Това е мое мнение.

Тема "Връзки на камина на водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: