• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
didoniad13 - напреднал
Здравейте ще започвам да правя парно в апартамента камина прити 12+6кв. 3 радиатора по 2,5кв. и боилер с серпентина цялята инсталация ще бъде с медни тръби 15мм. и колектори 2бр.х4
Та въпроса ми е може ли да не слагам спирателни кранове по радиаторите всичките трасета до радиаторите со еднакви по метраж
vanko68 - специалист
А как ще регулираш дебита през всеки? И ако някой протече,цялата инсталация ли ще спреш и източиш за едното стягане???
didoniad13 - напреднал
Трите радиатора са еднакви и трасетата до тях са с еднаква дължина и си мислех че дебита треба да е един и същ а пък ако от некаде протече ще изтачам в банята от там се пълни и цялата система
Въпроса е некой правил ли е такова отопление без кранове притеснява ме това че са им много малки отворите вътре и съответно пада дебита през радиатора имам кранове от бившата тец с термо глави но вътре отвора е 6мм. и става така че от тръба ф15 слизам на ф6 към радиатора
vanko68 - специалист
...затова само основното-едно е хидравличното съпротивление на 20 м тръба с отвор Ф13,друго е на отвор Ф6 с дължина 4-5 мм. Тези,които са конструирали крановете,с гаранция са по-умни от теб и мен,взети заедно ,и щяха да се сетят за тази "малка" подробност - малкия отвор на крана. Как досега сме работили с такива малки отвори....
П.П - същите са и на медните фитинги,и на кранчетата по колектора,да вземеш и тях да махнеш,а... :lol:
didoniad13 - напреднал
колекторите са без кранове
имам една такава инсталация на село в къщата има само един кран на единия радиатор на останалите 5 нема и си работи нема проблем вече 3 година
исках просто да разбера някой дали е правил така и дали щее е по голямо кпд на системата ако изцяло се направи без кранове и стеснения директно с ф15 до радиаторите и камината
filmatoplo - майстор
Стига бе :) , ти ако се претесняваш за дебита щеше да сложиш тръби фи -22 вместо фи-15 :wink: Ако трябва сложи сферични кранчета с холендър 1/2 те имат светъл отвор колкото тръбата . :wink:
didoniad13 - напреднал
Добре разбрах ще сложа спирателни кранове а сега как да вържа радиаторите диагонално или от едната страна радиаторите са с дължина1.20 и височина 60см да спестя малко тръби че пак дигнаха цената на бакъра :lol:
didoniad13 - напреднал
Aз за 30 лева работя 3 дена :cry:
naskov - майстор
didoniad13 написа:
Добре разбрах ще сложа спирателни кранове а сега как да вържа радиаторите диагонално или от едната страна радиаторите са с дължина1.20 и височина 60см да спестя малко тръби че пак дигнаха цената на бакъра :lol:
Най-добрия начин е диагоналния. Но тъй-като радиаторите ти не са с много голяма дължина става и едностранно
  • 1
  • 2

Тема "може ли без спирателни кранове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: