Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gomes_ - напреднал
Здравейте и от мен.Нов съм в сайта и преди всичко бих искал да кажа добре заварили на всички.Научих доста полезни неща от тук но сега се налага да задам и своя въпрос.Значи проблема е следния-преди година извиках майстори вкъщи,които трябваше да ми проектират и монтират локално парно.Струва ми се обаче че ми завишиха много мощностите на радиаторите и съответно на котела.Сега ще ме попитате как стигнах до извода че са завишени.Ами като заговорим с приятели които сащо имат локални инсталации всички казват 4е моята е прекалено мощна.Аз лично бих си ги сметнал и сам,но понеже срещам доста противоречива информация относно смятането искам да попитам по компетентните от вас които се занимавате с това-ако може да дадете информация.Примерно ако наема всеки един от вас да изпални работата какви мощности бихте избрали за всяка една от стаите ми и саответно с колко мощен котел бихте ги захранвали.А ако не ви се занимава да смятате просто ми дайте някакви верни параметри по които мога и аз да си ги сметна.Няма да ви казвам с какви радиатори съм и колко мощен котел имам за да не ви баркам.
Значи става дума за къща близнак на два етажа плюс хизбен етаж.Искам да уточня че навсякъде имам вътрешна изолация-гипсокартон със 10см. вата на всички външни стени и тавани,дори и на някои от вътрешните с по 5см.вата.Всички дограми са PVC плюс КА стъкла.Външна изилация нямам.А ето и пмещенията:

ХИЗБЕН ЕТАЖ:
Стая-15,8кв.м.(34,6куб.м)
Коридор-4,6кв.м.(10,1куб.м.)
Баня-6,6кв.м.(15,5куб.м.)

ПЪРВИ ЕТАЖ:
Кухня-8,7кв.м.(21,3куб.м.)
Бокс-5,9кв.м.(14,4куб.м.)
Хол-19кв.м.(46,5куб.м.)
Коридор и стълбище-12,2кв.м.(30,3куб.м.)

ВТОРИ ЕТАЖ:
Спалня-14,4кв.м.(35,4куб.м.)
Баня-5,1кв.м.(12,3куб.м.)
Хол-17,9кв.м.(44,1куб.м.)

Това са всички помещения,кото в момента се отопляват.А и да не забравя ако наистина се наемете да сметните тази инсталация искам да добавя 4е има и бойлер със серпентина 120л.
Не искам да натоварвам никой от вас с моите изчисления.Просто ви моля ако разполагате с повечко излишно време да нахварляте някаква информация дори и бегло как вие бихте сметнали и изпълнили тази инсталация.Ако не жи се занимава даите ми някакви параметри да смятам аз.Това е вси4ко за сега.Ако ви е нужна още някаква информация-питайте.
Хаиде живи и здрави.
LazarGanev - "Велик майстор"
Котела 40кВт ли е?
Долу-горе съм познал значи :-D . Голям е, но то при твърдото гориво е относително - зависи какви въглища и дърва гориш. Какви са ти оплакванията?
gomes_ - напреднал
Честно казано нямам оплаквания.За топленето-топло си е не мога да се оплача.Проблема е че се получава голям разход.А по патя на логиката по малкия котел и по малките радиатори би трябвало да харчат по малко било то ваглища или дърва.Не съм ли прав.А ако аз мога да мина с по малки мощности и по малък котел защо да давам излишни пари за отопление всяка зима за да храня този с който съм в момента.По мои изчисления водата в цялата ми система е около 120-130 литра-доста си е.Едно е да се топли това количество вода друго е да са около 80 литра примерно.Поне така мисля аз.Не знам вие трябва да кажете защото знам че с това се занимавате и тук ви е силата.И Лазаре чел съм доста твои изказвания и знам че ги разбираш нещата.Кажи ми след като съм посочил каква е изолацията ми по КОЛКО трябва да умножавам кубатурата на всяка една стая за да разбера каква мощност реално ми трябва за да я стопля
О да щях да забравя да отговоря на вапроса ти.Топля се предимно с въглища дон бас,а с дървата само разпалвам.
Радиаторите въглища не горят - и друг път съм го казвал :). Това, че са по-големи не е проблем, дори е добре. Че котелът е голям е проблем, защото работи на минимлна мощност и под нея - започва едно душене откъм въздух, което намалява доста КПД. Това, което е разумно д направиш е да добавиш един хубв буферен съд, още една помпа и малко автоматика.
kolcho - специалист
Колега, доколкото мога да пресметна, отоплявате някъде около 110 кв.м при нормална височина.
Практиката ми показва, че ако къщата има добра изолация/дограма, подобен обем може да се покрие съвсем спокойно от котел 18-20 кВ.
Вашият е около два пъти по-мощен. Това означава само едно - работа на котела в режим, далече от най-икономичния. Оттук идва и по-големият разход.
По-големият воден капацитет не бива да Ви притеснява, вече Ви го казаха.
Успех в оптимизацията на системата!
gomes_ - напреднал
Лазаре разбирам те напълно но буферен съд няма как да сложа защото помещението не го позволява.Прекалено е малко.

Колчо прав си общата ми квадратура е 110кв.м.Таваните на всички помещения нарочно съм ги свалил на 2,45 височина,а на хизбения етаж са по 2,20.Така общата ми кубатура е около 270 куб.м.
Зна4и според теб с радиаторите с които съм в момента-общата им мощност по мои изчисления е почти 29 KW-ще мога да ги захранвам с котел с мощност 20 KW,без да се налага да подменям моите радиатори с по слаби.Така ли да те разбирам.Защото живот и здраве лятото мисля да правя някои промени по инсталацията.Затова пуснах и тази тема тук-ако може да дадете съвети какво трябва да подменя и колко мощен котел трябва да сложа,защото този мисля да го продавам ако наистина е прекалено голям за мен.Не забравяйте че има и бойлер със серпентина.
Сега ще запиша и мощностите на радиаторите с които съм в момента

ХИЗБЕН ЕТАЖ:
Стая-15,8кв.м.(34,6куб.м) 0,60*1,40-3437W
Коридор-4,6кв.м.(10,1куб.м.) 0,40*1,20-2028W
Баня-6,6кв.м.(15,5куб.м.) лира 0,50*1,60-1061W

ПЪРВИ ЕТАЖ:
Кухня-8,7кв.м.(21,3куб.м.) 0,60*1,20-2946W
Бокс-5,9кв.м.(14,4куб.м.) 0,60*0,60-1473W
Хол-19кв.м.(46,5куб.м.) 0,60*2,00-4910W
Коридор и стълбище-12,2кв.м.(30,3куб.м.) 0,60*1,40-3437W

ВТОРИ ЕТАЖ:
Спалня-14,4кв.м.(35,4куб.м.) 0,60*1,60-3928W
Баня-5,1кв.м.(12,3куб.м.) лира 0,50*1,60-1061W
Хол-17,9кв.м.(44,1куб.м.) 0,60*1,80-4419W

обща мощност-28 700W
плюс бойлер-3KW

Радиаторите са панелни тип 22-марка Елит
Котела е De Dietrich-чугунен-34,7KW
kok - специалист
доста са ти преоразмерени радиаторите :shock: някой се е презастраховал :-D
lux_e_on - специалист
При тая обща кубатура и при 60W на кубик излиза 16200W.Иначе казано котела ти е два пъти по-мощен.Реално котела ти е около30 kW, но пак е прекалено голям.Прав е колегата дето ти каза 18-20kW .

Тема "Въпрос за всички компетентни в областта на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: