• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
teoto - специалист
Колеги, помагайте!
От известно време със 150л. бойлер загрят до ~ 70 градуса, едвам се изкъпва един човек. След 10 мин пак има топла вода за кратко. Днес ходих в Ерато откъдето е купен бойлера и ми казаха, че се е пробила вътрешната тръба за топла вода. За ремонт ми обявиха цена около 280-300лв. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем и как може да се отстани най безболезнено? Имам технически познания и умения, но не съм се сблъсквал с такъв проблем, а не искам да пипам насляпо. Извинете за дългото писание.
naskov - майстор
Авариите при Татрамат са изключително рядко явление и затова досега не съм отварял такъв бойлер и незнам от какъв материал е въпросната тръба. При Дипломат тя е пластмасова, започва от долния край на бойлера (топлия изход) и достига до горния край на бойлера. Случвало се е тази тръба да се имушнала в долния си край и заради това във водопровода не тече гореща вода от горния край, а хладка от долния. При теб се иска да видиш дали тази тръба е наистина спукана и да я смениш като импровизираш с пластмасова, медна, ППР или друга
teoto - специалист
благодаря за отговора. Неделя го отварям и явно ще имповизирам според ситуацията.
Чаро - Акълия
Най-безболезнено е да вкараш друга тръба в съществуващата.
Така няма да се налага отваряне,заварки и други манипулации по бойлера. Трябва да го откачиш от водопровода и да премериш вътрешния диаметър на съществуващата тръба за топла вода. Намираш медна, неръждаема.... с подходящ външен диаметър и отмерваш дължината според височината на бойлера. Напъхваш я, може да я застопориш по някакъв начин(спояване, уширяване) и сглобяваш.
Това е от мен.
kok - специалист
Чаро написа:
Най-безболезнено е да вкараш друга тръба в съществуващата.
Така няма да се налага отваряне,заварки и други манипулации по бойлера. Трябва да го откачиш от водопровода и да премериш вътрешния диаметър на съществуващата тръба за топла вода. Намираш медна, неръждаема.... с подходящ външен диаметър и отмерваш дължината според височината на бойлера. Напъхваш я, може да я застопориш по някакъв начин(спояване, уширяване) и сглобяваш.
Това е от мен.
ей тва ми спести едно сваляне и отваряне и още куп глупости онзи ден писах поради същият проблем само че в раздела електотехника ама там никой не каза че може да се напъха друга тръба направо отдоло :? едно голямо благодаря от мен :prayer:
bobiavto - специалист
Здравейте колеги.Имам същия бойлер,с подобен проблем.В Ерато пък ми обясниха,че е възможно тази тръба да е запушена,тъй като при мен се появява и един силен,постоянен шум при ползването на водата,освен нейната липса.Отделно възвратния клапан постоянно изпуска вода (една кофа за седмица), и това всъщност доста ме притесня,освен липсата на топла вода. Така ,че моля ви помагайте!!! :?
naskov - майстор
Обратните клапани на Татрамат отватят на по-ниско налягане от масовите на пазара-на 6,7 bar (на него си пише). Слагаш един редуцил вентил 1/2" за 20лв и си готов с този проблем
bobiavto - специалист
Още утре ще го монтирам и ще докладвам.Благодаря за съвета. :supz:
teoto - специалист
От Ерато казаха, че тръбата е метална и се разпада. Утре, като го отворя, ще пиша. При мен температурата на водата е в началото на червения сектор и предпазния клапан пълни кофа за месец и нещо.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с бойлер Tatramat OVK 150l" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: