Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Имам една къщичка с вода идваща от кладенец. На 2m височина има резервоар, пластмасов, >1м3. Резервоара се намира в двора (извън къщата), монтиран над лятна баня. Водата от този резероар отива към къщата и захранва чешмата там. Водата в резервоара идва от кладенеца до него.

Та идеята е следната - да сложа един колектор над резервоара и да грея водата в него. Системата си я представям много проста - помпа намираща се под нивото на резервоара (за да не остава никога суха ако има вода в него), колектора е вързан след помпата, водата ще циркулира като помпата засмуква от резервоара, прекарва водата през колектора и тя изтича обратно в резервоара. Ще е от отворен тип. И ще има контролер следящ температрата на водата и поддъжращ там температура на водата удачна за къпане. При достигане на зададена температура помпата се спира. При падане на температурата под зададен праг - пак се включва.

Системата ще се ползва най-често лятото. През зимата най-вероятно ще седи източена, защото температурите падат доста (1000м надморска височина) и има голяма вероятност водата да замръзне. Или в помпата пълнеща резервоара, или в тръбите към къщата.

Има "забележки", примерно няма да има студена вода. Ама не ме притеснява особенно. Все пак водата ще е с удобна за ползване температура.

Това нещо може ли да работи? И ако да - какъв колектор е удачно да ползвам?
Andri01 - майстор
Вземи евтин ,плосък-селективен ,хоризонтален колектор и по възможност го монтирай под резервоара-ще избегнеш необходимоста от помпа.
brum - майстор
Хм, и това е идея. Ако избегна помпата ще ми е необходим само един ел. клапан за да спира циркулацията през панела, т.е. още по-малка консумация.
Andri01 - майстор
Ако панела е под съда,циркулация ще имаш само при положение,че водата в него е с по-висока температура !
brum - майстор
Точно. А с клапана ще огранича заграването на водата - идеята е водата да е загрята до комфортна за ползване и да няма нужда от бойлер. Даже може да се премахне контролера и да се сложи някакъв регулируем механичен термостат.
Andri01 - майстор
По принцип си прав, но съда ти е над 1куб.м,до колкото разбрах.В този случай,мисля че трудно ще вдигне по-висока температура от около 40гр.Това е голям обем все пак.но зависи от слънцето,ориентацията на панела ,от наклона му.Аз бих помислил и за успоредна система за студена вода само от кладенеца.
brum - майстор
По принцип си прав за успоредната система за студена вода, ама е малко късно за нея :) . В къщата влиза само една тръба. Предвидих разводка за бойлер в килера, но по-късно ми хрумна тази идея. Идеята е ако може без разход на енергия (или минимален такъв) да се избегне нуждата от бойлера.

Какво се случва с колектора ако няма циркулация през него и в същото време има силно слънце, а системата е от затворен тип?
8180 - майстор
В допълнение към Andri01
От сегашния обем черпиш отдолу, предполагам, а топлата вода ще е горе. :?
Трудно ще достигнеш желания комфорт, ако изобщо на първо гледане.
Сгрешен е и главният подход - да добием мах., да съхраним и ползваме поне денонощно със някакъв запас.
Вероятно втори съд за топла ще е добре и да се черпи отгоре топлата, както във всеки бойлер.
brum - майстор
Хм, прав си за тая работа. Хич не съобразих, че водата ще я черпя от долу, а не отгоре. Не че не може да се измисли решение (поплавък и на него закрепен маркуч за да смуче вода винаги от горният край на резервоара), ама почва да става сложно. Явно ще увисна със топлата вода за външната баня :) .

Значи отивам към бойлер в килера с колектор на покрива. Явно хидрофора дето го взех все пак ще влезе в употреба.

Само не ми е ясно при тази схема какво става като прегрее бойлера? Т.е. къде отива излишната енергия получена от слънчевият колектор...
ESPACE - майстор
Откъдето идва, там и отива. :) В зависимост от силата на слънцето например при 160 градуса на панела може да настъпи равновесна точка - колкото енергия пада върху него толкова се и разсейва като топлина. Това при спряна помпа.

Тема "Една идея със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: