Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Stefak - напреднал
Здравейте. Моля за малко помощ, имам следния вече не знам как разрешим проблем. Имам котел Виадрус U26 на въглища и при падане на температурата под -5 му изчезва тягата, гори като барбекю. Комина е изчистен преди 2 седмици идеално, а кюнеца който е дълъг 60 см. преди една седмица .... и не става и не става. По някога тръгва неясно как и след няколко часа изведнъж пак му пада тягата. Почистил съм също и всички димоотводи и резултат от една седмица насам - нула. Става въпрос за 2 етажа от къща, а комина е 14м и има една розетка, която е затворена. Ако някой може да помогне със съвет ще съм много благодарен.
filmatoplo - майстор
Външен ли е комина , стърчи ли над билото , какво му е сечението . :?
Stefak - напреднал
Комина е вътрешен, стърчи над билото с метър и половина. За сечение ако имаш предвид формата - квадратен е и е с диагонал поне 25 - 30 см.
filmatoplo - майстор
Сега понеже гадая като екстрасенс по телевизора :) та се чудя дали има достатъчен свеж въздух за работа на котела в котелното или като стане студено и ти затваряш прозорчето .колко киловата е котела и на колко градуса го гориш -непрекъснато ли гори или го палиш всеки ден.
Stefak - напреднал
Котела е от най големия модел 9 или 10 секционен, 52 кв. и топли 310 кв. на 3 етажа. Въздух има, защото е в мазето, а то е доста голямо и влиза доста въздух от двора. Гледам да гори непрекъснато, като през деня само тлее колкото да не угасне, за да не го паля отново вечер, защото нямам време и за това и до скоро тръгваше за 30 мин. като го отворя вечерта. Пак го мъча сега, ама нещо не е както трябва.
vodopada - специалист
Виж ,когато бутнеш ръкохватката за димната клапата,тя дали се отваря. :? Когато температурата е над 0* имали тяга?При този начин на работа се образуват много сажди.Виж дали е чист димосборника.
filmatoplo - майстор
По принцип 9-10 секционните правят проблеми с горенето , съдя по др оплаквания .Сега е топло гори ли . :?
bobiavto - специалист
Здравейте колеги,преди месец и аз имах подобен проблем с моето "кюмбенце". По всичко личи,колега,че на твоят са му запушени вътрешните въздуховоди. Сваляш кюнеца отзад,след това махаш клапата за въздуха и го чистиш с ръце.
tochnia1 - напреднал
bobiavto написа:
Здравейте колеги,преди месец и аз имах подобен проблем с моето "кюмбенце". По всичко личи,колега,че на твоят са му запушени вътрешните въздуховоди. Сваляш кюнеца отзад,след това махаш клапата за въздуха и го чистиш с ръце.
Няма начин да са му запушени, и д агори при топло време, а при студено да не ще!

Но е напълно необяснимо, това, което чета за Виадруса.
Ако се вземе предвид, че при това, горене се отделя много конденз, може да се приеме, че има запушване, но защо при студено време ще се мнръщи, а при топло ще гори... няма обяснение.
Stefak - напреднал
Пак не гори както трябва, но поне вече не е толкова студено та не ми прави впечатление. Аз вече си мисля, че може да е и от въглищата - много пепел има в тях и сигурно запушват скарата. Тази година нито веднъж не попаднах на хубави. Сега като свършат дано да имам повече късмет и ще видя дали ще тръгне по - добре.

Тема "Слаба тяга на котел Виадрус U26 при студено време под -5 гр." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: