Най - вълнуващия въпрос зимно време.
smoka - помощник
Привет, имам няколко въпроса към по-запознатите от мен имам 120 литров бойлер на дипломат неръждаем с една серпентина на която е вързано парното- почти нов на около 2 години -не ми се сменя с друг ,решил съм да си монтирам соларен панел та въпроса ми е някой слагал ли е на подобен тип бойлер фланец с серпентина /видях в един магазин струваше около 50 лв / и дали 2.17 кв. метра селективен слънчев панел на сънсистем ще ми бъде достатъчен.
Последна промяна от smoka на ср май 29, 2013 8:33 am, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Оправи си заглавието на темата.
zmiori - специалист
Според мен изобщо няма да ти навреди. Мотиви за това ми твърдение е това че взимаш един панел които зимата няма да ти помага кой знае колко. Имам същия та от опит го казвам. При всички случаи ако не сте големи "разливачи" на топла вода ще се къпеш много евтино или само на амортизационните отчисления на инвестицията в периода април октомври. Помислил ли си за някакво управление /контролерче/? Това е моето мнение.
Другия вариант за който се сещам, ама той е твърдо за извън отоплителния сезон, е система от кранове и тетки да използваш съществуващата серпентина, ама пак че ти е нужно управление.
Успех.
smoka - помощник
Системата ще бъде изградена както трябва с медни тръби .управление. пропиленгликол итнт питането ми е дали тези серпентини които продават ще бъдат ефективни . понеже ми се виждат доста малки и дали панела който съм посочил ще ми е достатъчен за обема на бойлера.
zmiori - специалист
Колега не казваш за кой сезон ще го ползваш. Ако и зимата искаш да го ползваш няма да стане само в много слънчеви дни ще вкара нещичко и един панел е малко. Не си писал и за кой град става дума /поне региона пиши/.
smoka - помощник
Замисъла е да се използва целогодишно с приоритет за лятото понеже зимата котела го топли .намирам се в балкана гр.Троян :drinkers:
shishkov78 - специалист
Ще кажа аз как съм го направил. Имам бойлер 80л със серпентина/така да напиша оригинална/. Тази серпентина я използвам и за парното и за сл.колектор/смяната се осъществява чрез кранове/. Понеже бойлера е по-стар отдолу оставаше място, което не може да се затопли от оригиналната серпентина и за това сложих такава за която говориш ти. Сега работата е на шест и съм доволен.
kuuuuuul - майстор
Зима или лято няма съществено значение важно е да има слънце,серпентината на фланец би трябвало да свърши работа и този колектор е достатъчен за 120л.

Тема "добавяне на серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: