• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perko - специалист
Искам да се отоплявам с камина с въздушна риза.
По груби сметки една 12-14кв би ми била съвсем достатъчна. Къща, 90м2 с добра изолация. Определил съм бюджет около 1200-1500лв за горивна камера, но не мога да избера. Все още само се ровя из гоогъл, щото като влезна някъде да питам за нещо и обикновено си го купувам и след това ме е яд.
Нека, ако някой има камина в този ценови клас, да каже 2-3 думи.
Ето 2 примерни, към които съм се насочил за сега:
http://www.marmodom.com/bg/fire_details.php?id=24
http://www.marmodom.com/bg/fire_details.php?id=23
Би било интересно, някой да разкаже какви екстри имат камините - по страниците на продавачите няма достатъчно информация. Пише колко тежи, колко киловата е и туй то. Цени също много рядко се споменават. Наглед 2 еднакви камери, с малко разлики в дизайна имат разлика в цената от няколко хиляди лева, която не разбирам от къде идва.
На външен вид не държа особено, по-важното е да е лесна за обслужване и ефективна.
AntonBM - специалист
Хубави камини си избрал.
Като гледам разликата в парите не е голяма 876-729=147 лв.. В случая тя се дължи на това, че при по-голямата е отишъл повече материал от по-малката. Едната тежи 114 kg., а другата 82 kg.
След като си се спрял на отопление с камина, трябва да знаеш няколко неща.
1. Мощността на камините е дадена при горене на сухи дърва. Тези, които ти ще купиш едва ли ще са толкова сухи (поне първата година). Ако купиш първата година повече и ги съхраняваш под навес, така че да гориш след 2-3 години дърва на поне 2 години ще може и да докараш проектните параметри на камината.
2. КПД-то на камината е по-ниско от това на котлите. То за камини с въздушно отопление (без водна риза) е към 75%. При котлите достига до 90%. Т.е. за една и съща топлина ще отиват повече дърва при камината.
3. От много голямо значение е правилното оразмеряване на комина, начина да доставка на свеж въздух до камерата и как ще се регулират клапите. Само с правилно оразмерен комина и добра настройка на клапите може да се достигне КПД 75%. По-вероятно е ти да го докараш към 65-70% КПД. Докарай свеж въздух от вън до горивната камера – PVC тръба до пространството зад камината. Той е необходим не само за горенето, но и за дишане. Зад камината ще се притопли преди да влезе в стаята. Ако има аспиратор в стаята и няма такава тръба, когато той е включен и няма отворен прозорец – дима се връща от комина в стаята.
4. Добре е топлият въздух да се подаде в стаята на повечко места (решетки). Ако е само от 1 решетка над камината се получава много топла зона до нея и студени в ъглите на къщата. Ако отопляваш повече от 1 помещение, трябва да знаеш, че въздуха в отопляваните помещения е общ. Т.е. ако пушиш в едната стая ще мирише на всякъде (с готвенето е същото).
Има още много за писане, но другото го има в брошурите.
П.П. Обикновено съветвам хората да наблегнат на естетиката пред функционалността на камината. Тая камина ще я гледаш най-малко 5-10 години. Ако се чудиш още първата година защо купи тази, а не съседната с по-големият прозорец, ще има да се псуваш бая време... Да вземеш по-мощна камина от необходимото ти, не е страшно – лошо е обратното. Последното важи за този тип камини, не е вярно за камините с водна риза – те трябва да са оразмерени точно.
Аз си взех камина от СЕКАСТА -ИНВИКТА,на мощност е -15Kw,отоплявам един дневен тракт на къща от 50 кв.м.От догодина ще си пускам въздуховоди на вторият етаж за три стаи.Та вземай си по мощна камина за да не съжаляваш след това .Тази я платих 1900лв.
maxuel82 - специалист
rutodo написа:
Аз си взех камина от СЕКАСТА -ИНВИКТА,на мощност е -15Kw,отоплявам един дневен тракт на къща от 50 кв.м.От догодина ще си пускам въздуховоди на вторият етаж за три стаи.Та вземай си по мощна камина за да не съжаляваш след това .Тази я платих 1900лв.
Моя апартамент е 80 м2 купих си камина на Герканд която е с ном мощност 12кв. и направо ще пръсне радиаторите от жега ! :? За сега имам 3 радиатора но ще слагам и бойлер !
valpen - напреднал
Колега Maxuel82,
ако може да споделиш каква е цената на закупения от теб модел на Герканд би било полезно, понеже ценовата им листа е апокрифна.
maxuel82 - специалист
http://www.gerkand.com/kameri.htm# Моята е ГК 12 (вртората горе) купих е за 860 лв. :idea: И за сега съм доволен ! По-мощните бяха мисля че по 1100 -1200 лв. :?
armagedamian - специалист
http://www.prity-bg.com/Products/produc ... oductid=12
Това е камина специално създадена за въздушно отопление.Има "тръбна въздушна риза" ако мога да се изразя така и вентилатор комплект с термостат.Не е никак лошо предложение!
perko - специалист
B1/0 QUANTUM 700
Това взех в крайна сметка и не съжалявам. Успява да стопли цялата къща (60м2), която е без изолация. Слагам по 3-4 цепеници през около 2 часа в големите студове сега, иначе около три пъти по-малко. Като я напълня вечер, затворя клапите, гори до сутринта. Което прави около осем часа, но е по-скоро тлеене а не горене но все пак сутрин не е кучи студ.
Предполагам като сложа изолация на къщата, комфорта значително ще се подобри. Ще е топло сутрин и тн ...
Transporterr - специалист
perko написа:
Като я напълня вечер
предполагам с дърва, не въглища?това трябва да беше 'горно горене' не съм много убеден дали е добре за камина ако няма някава керамика вътре да предпазва метала :?
perko написа:
гори до сутринта.Което прави около осем часа
по уекичко го казвай :)
perko написа:
по-скоро тлеене а не горене ..
тука вече съм съгласен
perko написа:
все пак сутрин не е кучи студ
е това е важно .браво :)

?
  • 1
  • 2