Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Първо искам да благодаря на всички за отговорите на моите предишни запитвания в други теми.
Иначе да напомня - сам си правя соларна система за вкъщи. Е почти сам. Мой познат ми помага със спойките и разполагането на арматурата на правилните места. Всичко щеше да е много просто ако панела не беше на покрива на кооперацията, а аз на първия етаж. Пуснахме тръбите през одушника за баните. Та вече остана малко до финала и още два важни елемента от системата не са закупени:

1. Помпа.
2. Бойлер.

Във тази връзка е и моето питане. Ще го разбия по точки, че сякаш по лесно за разбиране.

1. Каква помпа. Да приемем, че ще е Grundfos Solar, но кой модел? какво означават цифрите в наименованието на модела? Тъй като имам дълъг вертикален участък едва ли помпа от типа "тая върши работа, знайш ли колко съм сложил" наистина ще свърши работа.

2. Ок, купил съм помпа. На коя скорост да я включа? какъв дебит да гоня? Питам защото (поне така си мисля) с тоя тръбен път (32м) ако скороста е малка - ще губя много температура по тръбния път. Ако скоростта е голяма - няма да успява да отдаде достатъчно топлина в серпентината...?

3. И все пак колко голям бойлер? 100 или 120 литра.

Изображение

Помагайте. А ако изявите желание мога после и снимки да ви постна :)
Последна промяна от Gek на нед май 09, 2010 6:36 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
Gek написа:
...
2. Ок, купил съм помпа. На коя скорост да я включа? какъв дебит да гоня? Питам защото (поне така си мисля) с тоя тръбен път (32м) ако скороста е малка - ще губя много температура по тръбния път. Ако скоростта е голяма - няма да успява да отдаде достатъчно топлина в серпентината...?
...
Бъркаш за отдаването на топлина в серпентината - по-добро е при по-висока скорост :idea:

За малката скорост си прав - температурата на изход на панела се увеличава и оттам загубите по тръбния път до серпентината.

Включи помпата на скорост, при която в най-големия пек разликата на температурите на вход-изход серпентина е по-малка от 5 градуса :!:
naskov - майстор
Gek написа:
1. Каква помпа. Да приемем, че ще е Grundfos Solar, но кой модел? какво означават цифрите в наименованието на модела? Тъй като имам дълъг вертикален участък едва ли помпа от типа "тая върши работа, знайш ли колко съм сложил" наистина ще свърши работа.
Grundfos Solar 25/40
filmatoplo - майстор
Дебита се мери за през панела , и той е за този вид -40 литра на час на квадрат панелна площ .2 квадрата по 40 равно на 80 литра в час , раздели го това на 60 за да се получи колко литра е дебита в минута .На оригиналните помпени групи има дебитомер точно литри в минута - в твоя случай си на 1 скорост дори с притворен леко кран да се получи нужния дебит.Наизуст -няма такова нещо малка -висока скорост през серпентината :wink: Ако си със затворена система ти е нужен и мембранен разширителен съд и предпазен клапан 6 бара, да несе качва топлото вечер горе и възвратен клапан , обезвъздушител споменах ли.За контролер и юпиес това това си е задължително , също и незамръзваща течност. :) :wink:
Gek - специалист
2v6 написа:
Включи помпата на скорост, при която в най-големия пек разликата на температурите на вход-изход серпентина е по-малка от 5 градуса :!:
По-малка разлика в температурите на входа и изхода на серпентината не означава ли и по-малко топлоотдаване към водата в бойлера? Не е ли по-добре примерно да влиза 70°C, а да излиза 60°C, демек 10°C отдадени на водата...?
naskov написа:
Grundfos Solar 25/40
Защо 25/40? Какво означават тези цифри? И защо всички слагат именно тази помпа след като има още иляда модела????
Също така обезателно ли Solar? Не може ли обикновенна? Разликата в цената не е малка.
filmatoplo написа:
Дебита се мери за през панела , и той е за този вид -40 литра на час на квадрат панелна площ .2 квадрата по 40 равно на 80 литра в час , раздели го това на 60 за да се получи колко литра е дебита в минута .На оригиналните помпени групи има дебитомер точно литри в минута - в твоя случай си на 1 скорост дори с притворен леко кран да се получи нужния дебит.Наизуст -няма такова нещо малка -висока скорост през серпентината Ако си със затворена система ти е нужен и мембранен разширителен съд и предпазен клапан 6 бара, да несе качва топлото вечер горе и възвратен клапан , обезвъздушител споменах ли.За контролер и юпиес това това си е задължително , също и незамръзваща течност.
Затворена система, ще има предпазен клапан, разширителен съд, възвратен клапан и независимо от последния елемент ще има и "U" разклонение или топлинен трап или както там му се вика.....
LazarGanev - "Велик майстор"
Gek написа:
Защо 25/40? Какво означават тези цифри? И защо всички слагат именно тази помпа след като има още иляда модела????
Също така обезателно ли Solar? Не може ли обикновенна? Разликата в цената не е малка.
Първата цифра означава присъединителен размер, а втората - остатъчен напор. Това е най-малката помпа и тя е предостатъчна. Соларната издържа на по-висока температура, но може да ползваш и обикновена - без друго с тоя панел трудно ще прегрееш бойлера, особено пък ако сложиш 120л.
filmatoplo - майстор
Контролера не следи нищо от серпентината , разликата във вход -изход на серпентината постоянно се мени от старта при студен бойлер до загрят. :wink: По принцип над 20 градуса разлика не може да даде щото мощността на панела ще ослабне и контролера ще изключи помпата , повреме на загряване тази разлика се стопява до 10-5-3 градуса и към 17 часа контролера пак ще спре помпата . :wink:
Gek - специалист
LazarGanev написа:
Първата цифра означава присъединителен размер, а втората - остатъчен напор. Това е най-малката помпа и тя е предостатъчна. Соларната издържа на по-висока температура, но може да ползваш и обикновена - без друго с тоя панел трудно ще прегрееш бойлера, особено пък ако сложиш 120л.
За да разбера какво означава "остатъчен напор" моля те дай ми пример каква трябва да е слънчевата система че да се наложи използването на "25-50" или "25-60"?
Има трискоростни и двускоростни. Може ли да използвам двускоростна? Всъщност за какво са ми няколко скорости?
LazarGanev - "Велик майстор"
По-голяма помпа - за по-голяма система, с повече панели. твоята система е възможно най-малката. Денивелацията от 15 м не създава напор, защото по другата тръба пък слиза същото количество вода, което помага на помпата. Може и двускоростна. Старите Варшави бяха с 3 скорости и пак вървяха, новите коли ги правят с 6 :)
filmatoplo - майстор
Понеже помпичките са мултифункционални за разни системи , разните скорости са да може да се постигне желания дебит .За 1 панел си на първа скорост , но за 5-10 панела вече си на втора трета скорост примерно. :wink:

Тема "Final questions, или завършека на една соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: