• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
reevil - специалист
Имам сериозен проблем с единия отвор на комина. В стара къща съм и комина е двоен зидан с единички, измазани са отворите отвътре. така на око диаметъра е около 15см. Реших да го изчистя, защото на него ми е печката-пускам гюлето, но стигна до 20см по розетката на втория етаж/розетката на която ми е печката/. Регистъра долу е чист, но вкарах гъвкава тръба нагоре и около метър нагоре усещам запушване-много е здраво(изпопадаха малко сажди, но нищо съществено) имам розетка и на първия етаж, от нея изчистих до около метър нагоре и половин надолу :shock: Тука идва интересната част взех някакво профи гюле-заострено като торпедо 4-5кила-пак ГРЕДА, ядосах се купих тръба 7метра и не питайте с какъв зор съм я качил и изправил да влезе в отвора/представете си какво е да държиш тръбата за последните 50см, а нагоре 6,5метра да се люлеят пък и си е височко и опасно. Та как да е вкарах я блъскам надолу половин час и не помръдва :? Едвам я свалих без произшествия и повече отгоре е немислимо да постигна резултат.
Дайте някаква идея какво мога да вкарам през розетката на първия етаж/да е гъвкаво и здраво/ за да ги събарям отдолу нагоре!
ето схема на проблемните зони
всякакви съвети ще са ми от полза
teoto - специалист
Опитай със стоманизирана тел 3-4мм. закривена, като тирбушон в горния край, а отдолу с бормашина.
naskov - майстор
Има специални пружини с дължина 10-15м. Виждал съм ги, но не мога да ти кажа къде да ги намериш. :no: Sorry!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
А при мен дойде Циганчето и аз много внимавах какво правеше.
Та. Никакво г=лле. Ндам.
Какво давате да ви кажа?
Сериозно бе!
Насмотана верига вързана с въже. Няколко часа пуфтя и дрънча. вдига спуска вдига спуска...
Еклектик - специалист
Не мога да си представя височината на комина. Коминът външен ли е? От какви тухли е зидан и има ли видими външни промени по него, обърни внимание на катранени отлагания на това място, където е запушването. Това запушване на метър от розетката означава, че или има разместване на зидарията - което е по-малко вероятно, или имаш тапа. Ако в печката са слагани синтетични материали - найлонови пликове, подпалки от кутии, ламинирани с лак и пр. в особено студените дни там където се срещат двата фронта се образува пръстен, които всеки ден се стеснява и заедно със саждите образува за няколко месеца тапа, твърда като асфалт. Имах същия проблем през зимата и реших отдолу със стомането въже и четка да го прокарам. Ядец. Дойде Чичо Петър и пусна едно гюле поне 15 кила. Три пъти го пуска, падаше от комина до ниво 4 м и едва тогава разби асфалта. Коминът е от огнеупорни тухли втора ръка, външен, но много добре иззидан. Не знам как не се срина, обаче това което излезе е по здраво от асфалта на Цариградско шосе. Потърси професионален коминочистач и погледни какви инструменти носи със себе си. Да не е някакво цигане само с въже и топуз.
Има десетки причини за запушването на комина под розетката, но най вероятно като се е запушила горната част до някаква степен, димът да е търсил изход надолу към регистъра, но би трябвало да го усетиш. От коминочистачи съм чувал, че в комини са намирали затапвания от умрели птици, свлечена мазилка, парчета тухли. А при горенето на синтетични материали, не знам това отнася ли се за изкуствените брикети и подпалки, които ги пресоват със смола, по стените на комина се стича нещо като боза...
reevil - специалист
Комина е в центъра на къщата, стърчи около 50см над билото, а общата му дължина е о/о 10-11-12метра. Тухлите са плътни единички, заидан преди 50г. Няма никакви промени и отлагания по стените.
Съмнявам се след като издържа напъването с металната тръба отгоре и то няколко пъти да мине каквато и да е верига или голямо гюле, най-много да разбия комина над запушването от много блъскане на гюлето в тухлите там.
Номерът е отдолу да се подхване помалко, но все още не намирам правилната тел/пружина за това.
Еклектик - специалист
Аз си купих многожилно стоманено въже 8 мм и с него тръгвах от регистъра, който е на двора, тъй като комина е външен, и все стигах до 4 м. Тогава видях че приблизително на това разстояние има катранени отлагания по мазилката. Сложих едно заточено желязо на върха и отново започнах да ръчкам, нищо. Но паднаха няколко парчета твърда маса, като натрошен асфалт и разбрах, че това не е работа за мен.
Вземи един мощен фенер и огледалце и се опитай да видиш какво има и в двете посоки от розетката. Не се връзвай на съвети да палиш саждите с нафталин или други подобни, защото може да останеш и без къща.
reevil - специалист
Големи главоболия с тия комини :oops:
оказа се че и другия комин, който е с 4 отделни тръби/за всяка стая отделна/ е запушен и то тръбата, която най ми трябва и която е най-ползвана естествено.
Нарязах 6-ст метровата тръба на 4 и и направихме резба/тръбата е 1/2 цол/ и с водопроводни снадки си ги сглобявам на покрива бе опасност :)
Заварих един импровизиран свредел на края с идеята да дълбая в саждите, но не се получи изобщо :( Най-вероятно свредела не е подходящ. Пробвах и наобратно с тъпата част на тръбата само да удрям надолу, но не поддава изобщо. По груби сметки, по слух, докъде стига тръбата и догъдето вкарах една пластична тръба през ревизията, запушването е около 1метър :( Сега обмислям да заваря бургия 20-30мм или да давам на стругар да ми дялка някакво свредло, ама какво да е точно не знам.
Ако знаете каква требва да е формата и размера за най-успешно пробиване в сажди, моля помагайте!
Други идеи също са от полза.
Ако не успея и с тези похвати напролет викам коминочистач, но ме притеснява да не направи много боклуци из стаите на долния етаж.
kokopi4a - специалист
Аз разбих цяла кофа вар в комин стояла там поне 10 години с тръби 1 цол с муфи и бои с големия чук чак да 1 ет. като височината на комина е 15м. но при теб казваш че е запушено около метар,така че на твое място веднага бих разбил комина отвътре и за 2 дни няма да ли4и че е баран.
колега кажи отпуши ли си комина и как,става дума за комин в къща,които се бил запалил и му сипали вода,запушен е на първия етаж,пробвали са сгюле, но не става
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със запушен комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: