Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Моля специалистите да кажат "тежката" си дума относно некои питанки за отоплителна система с въздуховоди. Ето и въпросите:
1. Може ли "булото" да се тапицира не с каменна, а със стъклена вата с алуминиево фолио. Имаме налична и искаме да я вложим.
2.Въздуховодите- от какъв материал точно трябва да са?
Стават ли ето тези : http://www.tangra.bg/index.php?cmd=show ... duct_id=46
И можем ли да си ги "тапицираме" сами пак със стъклена вата и алуминиева лента на снадките.
3. Тази тръба, която влиза непосредствено в булото, и по която турбоекстрактора засмуква топлия въздух , за да го прати в помещенията, тя каква трябва да бъде? Може ли да се използва пак от същата и няма ли опасност да се запали? Всъщност, колко градуса Т се развиват в булото. ПЕчката е 14 КВ.
4. Същата тази тръба от т.3 .Тя колко дълбоко трябва да влиза в булото? Видях в клипчето на мармодом, че се "мандахерца" съвсем свободно в булото на около метър, може би , от тавана. Така ли е или нещо съм се объркала?
5. Каква схема на разпеделение на въздуха е за предпочитане- "звезда" или "линейна" ?

Ще съм ви много признателна, ако отговорите на тези мои чуденки :) !
rulom - модератор
Нека колегите кажат, че понятието "турбоекстрактор" е въведено и ползвано само и единствено в този форум, което е един вид заблуда за потребителите от хора технически неграмотни :!:
За останалите точки се надявам да има адекватни мнения !
Iliev Labs - специалист
:-D
Ако кажеш, че имате и малко азбест. И мислите и него да уместите...
AntonBM - специалист
1. Съмнявам се, че това, което имате е „стъклена вата с алуминиево фолио” – по вероятно е тя да е минерална. Стъклена не съм виждал от години, а каширана с алуминий изобщо не съм виждал... Така или иначе, дори и да е стъклена, пак става за топлоизолиране на това пространство, на което ти викаш “було”.
2. Тези въздуховоди са гъвкави топлоизолирани. Те са идеални за целта. Снаждат се с алуминиева самозалепваща се лента. Може да си ги „тапицираш”, както си искаш.
3. Температурата на въздуха в пространството над камината зависи от това, колко въдух циркулира през него (той го охлажда). Ако няма никаква циркулация там температурата може да достигне (на теория) до 160-180°С, но понеже има решетки и те отвеждат тази топлина, там е обикновоенно около 100°С. С принудителна циркулация (ти му викаш „турбоекстрактор”) температурата на въздуха рядко надхвърля 80°С.
4. Най-добре е топлият въздух да се взема максимално високо от пространството над камината (там е най-топъл).
5. Схемата за разпределение на въздуха може да е от 2-та вида – последователно или лъчево разпределение. И 2-те имат плюсове и минуси, все пак аз ти препоръчвам лъчева.
П.П. До колкото схванах, ти искаш да направиш топловъздушно отопление с принудителна вентилация. В изграждането на този тип инсталации има много тънкости, които едва ли ще успеем да коментираме. За да работи добре една такава инсталация, трябва да се направят и малко изчисления. Само със съвети от този форум може и да се справиш, но ще е късмет. По-вероятно е да допуснеш грешка. Това не означава, че няма да работи! Ще топли, но ако се обърнеш към специалист вероятността да се обърка нещо е по-малка и сигурно той ще ти я направи по-добре от това сама да я правиш по наши съвети.
AntonBM,
Стъклена си е на 100 %. И е с алуминиево фолио. Преди два месеца е купена от Баумакс за 50лв. ролката. Мился, че още ги има. Ние я взехме за други цели, но така и не я вложихме и остана.
А аз му викам "було", защото така се нарича. Или по-добре звучи "хота". Поправи ме, ако греша.
Въздуховодите, които показах с линка не са изолирани. Обаждах се във фирмата специално да ги питам. Просто в едно магазинче до нас има изостанали количества на доста сносна цена - 15 лв кутия от 10 метра. А тъй като имаме вата / в случай, че може да свърши работа/ , мисля, че "тапицирането" не е никаква философия. Още повече, че те остават в куфар или под окачен таван. Притесненията са ми по-скоро дали стъклената вата има същата топло и пожароустойчивост като каменната. И второ, ако от същия въздуховод се "пъхне" в булото, дали ще издържи на температурата. Или е по-добре да се сложи от тези стоманените гъвкави тръби, дето се слагат за кюнец. /Забравих как се казват, но вече купихме такова за връзване на камерата към комина- 2 м за 80 лв./

Не сте ме разбрали, или аз не съм била подробна, за да спестя време за писане :), а на вас за четене.
Аз съм от пол женски :) и едва ли изграждането на тази система е по силите ми.
Наела съм човек, който ще я направи. Препоръчан и прехвален /да чукна на дърво !!!/ Но! Вероятно и той като някои от вас тук , като имат насреща си жена, смятат, че тя е абсолютно неграмотна и невежа.
В тази връзка , rulom, понятието "турбоекстрактор" се използва официално от фирма "Гетко". А тя мисля, че е все пак някакво име в каминния бизбес :). И би трябвало в нея да работят технически грамотни хора. Но , както и да е . Ще го наричам вентилатор тогава.
Та, въпросния майстор ми оферира такива цени за материали, че просто нямаше как да не звънна на две три места, за да разбера, че ме товари със всичко по две. Е, да де , ама ние парите не ги берем по дърветата. Та затова се разбрахме материалите да си ги купим ние.
И , понеже, както се сещате, той не остана много доволен от това, сега като го попитам това става ли или не, той вика "става бе, става! Щом така сте решили! ". Изчетох всички теми в подфорума, но не намерих отговорите , та затова ви питам.
А това за азбетса беше много "кавалерско" изказване, за което благодаря на автора му Iliev Labs.
Знам какво в азбест и знам каки са ползите и вредите от него.
Та, ако имате желание да помогнете, включете се с мнения. Ще съм благодарна. Ако не- здраве да е! Простете, че запълвам форума ви неинтересни глупави въпроси. :lol:

Тема "Имам няколко въпроса... Help me pls!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: