• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
netcho - специалист
Като за начало да кажа че не съм павил подобно нещо но ще се справя сам , но естествено има неща които са така да се каже "тънки" и не знам как ще се държи системата ако не се вземат в предвид та: това ще е в най опростен вариант
системата я замислям да е с два колектора 1 студена 1 топла вода като колекторите ще са до котела и от там до всеки радиатор като въпроса ми за сега е ' радиаторите които са на 2 етаж няма ли доста по трудно да се отопляват защото след като колектора е долу ще има съпротивление за водата да направи горния път и ще "бяга на долния етаж където ще и е по лесно. При този тип какви са възможностите за байпас и как може да бъде изпълнен?
Системата ще е с помпа каква бихте препоръчали?
Благодаря предварително

Прикачен файл

555.JPG
555.JPG (24.96 KиБ) Видяна 5165 пъти
AntonBM - специалист
Секретните радиаторни вентили са за това – да се регулират радиаторите да греят еднакво. Правиш си инсталацията, палиш котела и настройваш вентилите така, че температурата на връщащата се вода да е приблизително еднаква. За да ги настроиш по-лесно първоначално затвори секретният вентил на по-близките радиатори на 60% - най-често те се затварят за 3,5 оборота т.е. първо го затваряш а после отваряш на 1,5 оборота. Най-далечните са отворени на 100% а средните на нещо средно между 60 и 100%. След като се затоплят радиаторите с пипане на ръка на връщащата тръба може да прецениш дали да притвориш или отвориш още секретният вентил.
netcho - специалист
А за размера на тръбата смятам да е ф16 до радиаторите и цол до колекторите това как е според вас приемам негативи все още съм на фаза изчисления и корекции. После обещавам снимки на изпълнението подробни :)ps С кои вид тръба ще е най лесно изпълнението - в смисъл да не са необходими острилки поялници и.т.н а съответно и да е качествена /цената няма значение/щом се спестява от майстори мога да го поглезя!
naskov - майстор
Диаметрите на тръбите се определят от мощността на исталираните радиатори, разстоянията до тях и общата мощност на всички радиатори. Ти нищо не споменаваш за това. По принцип за тези два етажа диаметрите, които си оределил са достатъчни. Най- добре е да използваш медни или метални тръби до колекторите. Прочети внимателно в книжката какви са изискванията за височина и широчина на комина, че Дакона е страшно претенциозен в това отношение котел. По-добре е радиаторите да се свържат диагонално.
AntonBM - специалист
Зависи от мощността на радиатора. С ф16 можеш да захраниш максимум 2,8 kW, с 18 – до 4,2 kW, а 20 стига до 6 kW. Котела трябва да е 1¼” (или медна 28 ) ако е 24 kW. Около котела тръбите трябва да са метални след колекторите може и пластмаса (PPR, PE или CPVC). Най-лесно за теб е РЕ (полиетилен) с кислородна защита – той е с фитинги които се сглобяват с обикновени ключове. CPVC – (стабилизирано PVC за отоплителни инсталации - Nibko) пак става лесно – лепи се с лепило, но то се дъни при високи температури.
netcho - специалист
naskov написа:
Диаметрите на тръбите се определят от мощността на исталираните радиатори, разстоянията до тях и общата мощност на всички радиатори. Ти нищо не споменаваш за това. По принцип за тези два етажа диаметрите, които си оределил са достатъчни. Най- добре е да използваш медни или метални тръби до колекторите. Прочети внимателно в книжката какви са изискванията за височина и широчина на комина, че Дакона е страшно претенциозен в това отношение котел. По-добре е радиаторите да се свържат диагонално.
Да наистина не споменах но не мислих че е от такова значение накратко на 2-ри етаж имам 3 радиатора по 2кв малък алуминиев за банята/отказах се от лирата/ като най близкия до колектора е на 7м от колектора или съответно 1-ви 7м после 7,5м те са през стена до банята също е 7м но най далечния е на 11м .
На 1 етаж имам голям радиатор/но не съм го взел/около4 кв ще ми трябва но може и да го нацепя на 2 по 2,5кв и още един на 2,5 ами това е общо взето
netcho - специалист
тази седмица започвам :? това ще е накратко как Ви се струва относно размера на тръбите или ако пропускам нещо -моля поправяйте ме докато не съм нацапал цялата работа :lol: :?:

Прикачен файл

13.JPG
13.JPG (36.44 KиБ) Видяна 4987 пъти
montoya - майстор
Предполагам радиаторите ще ги прикачваш диагонално, както е нарисуван радиатора 1кв на втория етаж!
netcho - специалист
montoya написа:
Предполагам радиаторите ще ги прикачваш диагонално, както е нарисуван радиатора 1кв на втория етаж!
Ами не знам не съм купил радиаторите още то дали е диагонално не зависи ли от радиатотра :? и кое е по доброто?????
naskov - майстор
naskov написа:
. По-добре е радиаторите да се свържат диагонално.
  • 1
  • 2

Тема "локално парно-въпрос при изграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: