• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,предстои ми изграждането на парна инсталация с камина на водна риза с мощност 34kw. с помпа и УПС. Доста прочетох темите за направа на отопление и имам следните въпроси?
Каква помпа да избера,която да може да върти водата на 3 етажна къща? ( 3-ят етаж само при необходимост ще се използва- не постоянно)
Как да свържа раз.съд, кой пример да избера?
1 пример
Изображение
2 пример
Изображение
3 пример
Изображение
4 пример
Изображение
Моля за съвет,и да ми посочите на кой пример да избера,при който да няма нежелано прегряване на водата и гърмежи
filmatoplo - майстор
Мойта печка е свързана на вариант -2 .Вариант 1 е неправилно свързан съда -през него ще циркулира ,през вариант 3 пък ще излива течност през съда. :wink:навсякъде сложи ръчни обезвъздушители и след първоначалното обезвъздушаване ги затваряш -ако сложиш автоматични от тях ще дърпа въздух . Помпа -ако си със щрангове 25/4 ако си със колектор и пекс тръби 25/6 .
Mapek - специалист
Филма, сигурен ли си, че си точно с вариант 2? Мисля, че не си догледал...
Вариант 1 е правилният с уговорката, че преливника е с една идея по-ниско от влизищата топла /а не както е на скицата/.
Вариант 3 е с най-често приложение като най-лесен, но има удари при завиране.
4 е някаква безмислена модификация на на 3 :wink:
При подходящо изграждане /като диаметри на тръбите/ би могъл да караш и без помпа /не, че е излишна/, но UPS-а опеделено можеш да си го спестиш.
naskov - майстор
Помпа Grundgos 32/6 или 32/60 ще ти върши работа. За схемата на свързване-наи-добре номер 2. Обезвъздушители може всякакви-няма да има проблеми.
Transporterr - специалист
според мен, най важно е разширителният съд да ти е в най високата точка в системата :)
в случая с трите етажа на 3-я етаж (но не на тавана в кошницата :wink: ) иначе > " филма Топло" :-D
filmatoplo - майстор
Аз да сгреша :wink: погледни схема 1 - над съда имаш обезвъздушител който при вдигане на нивото ще затвори системата .Две неща ще станат така -циркулация в съда и гръм.Ако трябва да се направи свързване на двете тръби в съда -то те се взимат направо от камината отделно от щранговете и помпата се свързва на топлата вода след отклонението за съда .Така в топлата тръба се създава едно под налягане и няма да прехвърля горе в съда -няма да циркулира в него.На съда също се монтира сигнална и преливна тръба . :wink:
PCL82 - майстор
Разширителният съд може да бъде натоварен с една или две задачи- да обира разширението на водата само или и да предпазва системата от завиране и да обезвъздушава котела/камината.

Ако ще служи само за първото то трябва да се предвиди предпазен клапан по налягане в близост до камината.

Напоследък масово се продават отворени съдове с изводи 1/2 цола и се свързват с тръби 16мм. Това е неправилно и противоречи на наредбите. Минималният диаметър на тръбата към РС по Наредба 15 и други е 25мм=1". Линията трябва да е самообезвъздушаваща се (с възходящ наклон) с минимален брой чупки и дъги с минимален радиус 3d.

Особено погрешно е да се свързва съда към радиатор, защото може да бъде изолиран от кранове.

Ако РС ще предпазва от завиране, той се свързва с две тръби-предпазна възходяща и предпазна низходяща. Възходащата се качва над съда и се влива най-отгоре. Нормално през нея не тече вода. При прегряване през нея бликва вода във съда, а на нейно място слиза студена вода от съда и охлажда котела. Тук е нужен съд с по голям обем.
filmatoplo - майстор
Колегата ме допълни , по принцип аз слагам предпазни клапани на отворените системи непосредствено на камината -котела .
Mapek - специалист
Това неправилно решение ли е? Може би с думи не съм се изразил добре :)

Във вариант "2" до разширителя се качва само студената вода. Аз лично съм го пробвал :!: Ефекта е малко странен, повече опасен :!:

Прикачен файл

свързване на разширителен съд.JPG
сивата стрелка отива на входа на водната риза /без значение преди или след помпата/
свързване на разширителен съд.JPG (30.01 KиБ) Видяна 6853 пъти
filmatoplo - майстор
Ако съда е на височина 2 метра от помпата във съда ще започне циркулация :wink:
  • 1
  • 2

Тема "моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: