• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
blv - специалист
Здравейте, върти ми се в главата една идея. Изградената инсталация с 12 радиатора и котел на твърдо гориво, отворена с-ма да служи и за охлаждане. Ето каква ми е идеята закопавам в земята примерно 2 чугунени радиатора и с помпа ги вкарвам на троиници с кранове на основните тръби, денивелацията е към 8м. до разширителния съд. Какъв ще е ефекта според вас и може ли въобще да се получи нещо. Не ми се вкарват климатици, защото съм с малко дете да не се изнежи, а и при тия цени на добрите климатици. Ако имате и други идеи за ефективно охлаждане пишете. :?
filmatoplo - майстор
Откъде да започна ай разхвърляно :wink: .Първо за охлаждане ще е нужна вода със температура 7-10-12 градуса. Второ от всяко тяло което е за охлаждане ще тече конденз -климатик , вентил конвектор си има дренаж за конденза и топлообмена става чрез обдухване .Ако се охлаждаш с радиатори ще се появи влага в пода .По принцип има инсталации -водно подово със студена вода но там се следи точката на оросяване на пода и влажността -контролера е над 2000 лв .Та охлаждане може да стане само със вентилконвектор но трябва и охладител термопомпа да му доставя студена вода . :wink: Колегите да добавят или поправят.
idakieff - специалист
абе за твойта идея съм сигурен че нищо няма да стане на мен ми се върти друга в главата
незнам да ли е възможен да се измисли вариант на принципа на хладилниците с амоняк или някаква амонячна смес беше по точно например да се ползва слънчев колектор който да замени нагреватела и да се ползват конвектори за охлаждане и всичк0о да е почти безплатно :? :-D
значи виждал съм охладителни системи с амончк едно време в булгар плод дето съхраняваха ябълките тогава цялата система беше пълна с амоняк или такава течност не знам но понамерисваше на амончк и в халетата имаше най обикнивенни оребрени лири и вършеха работа
не знам защо тази технология вече не се ползва масово можеби защото навлязоха термо помпите но за нас обикновенните хора са все още голяма инвестиция трябва да се мисли за по ефтин вариант
засега най ефтинджос е да свалиш водомера и да си закачиш един конвектот бачка перфектно верваи ми :lol:
blv - специалист
Очаквах поне един да каже МОЖЕ ето как! Но уви, аиде да помислим още малко, как радиаторите да охлаждат помещенията.
LazarGanev - "Велик майстор"
blv написа:
Очаквах поне един да каже МОЖЕ ето как! Но уви, аиде да помислим още малко, как радиаторите да охлаждат помещенията.
Може, ето как:
- правиш спец. ванички за под радиаторите
- пускаш през радиаторите водатаот кладенеца, а отведената вода я пращаш да полива доматите или райграса
- примиряваш се с мухъла, който ще се навъди между ламелите на радиаторите
- примиряваш се , че въпреки мухъла, ефекта от охлаждането не е голям, заради ниската мощност на такава система - малко дТ. За да увеличиш ефекта трябва да добавиш някой конвектор или радиатор от Москвич - имаше го някъде обсъждано
- за термопомпа не говоря, си говорим за трици и маймуни :-D
torbalan - Дървен философ
blv написа:
Здравейте, върти ми се в главата една идея. Изградената инсталация с 12 радиатора и котел на твърдо гориво, отворена с-ма да служи и за охлаждане. Ето каква ми е идеята закопавам в земята примерно 2 чугунени радиатора и с помпа ги вкарвам на троиници с кранове на основните тръби, денивелацията е към 8м. до разширителния съд. Какъв ще е ефекта според вас и може ли въобще да се получи нещо. Не ми се вкарват климатици, защото съм с малко дете да не се изнежи, а и при тия цени на добрите климатици. Ако имате и други идеи за ефективно охлаждане пишете. :?
с тая идея абсолютно нищо няма да постигнеш...

далеч по-лесно, евтино и ефикасно е да проветряваш нощем, а денем - прозорците плътно затворени с тъмни капаци (става и с тежки завеси или някакви щори) от ВЪНШНАТА страна на прозореца...
AntonBM - специалист
Относно, охлаждането с радиатори, LazarGanev е дал перфектен отговор. Blv, не се пробвай, нищо няма да стане.
По-интересно от мненията по-горе е идеята, която зачекна idakieff... може ли абсорбционна хладилна машина да се захранва с топлина от слънчеви колектори и да се произвежда студ от слънцето?
Отговорът е, ДА може, но за сега тази система е много скъпа и поради тази причина е неприложима. Дълго ще стане, ако обяснявам подробно защо е така, но на кратко температурата, която трябва да се постигне в концентратора (температурният генератор) трябва да е над 90°С. Това не са невъзможни температури за примерно вакумните слънчеви колектори, но за да се постигнат е необходимо силно слънчево греене и голяма площ на колекторното поле. При такива температури КПД-то на слънчевите колектори е по-ниско, а фактора на преобразуване на топлинната енергия в студ не е много висок (мисля, че беше някъде към 0,75). Т.е. за да постигнеш производство на примерно 5 kW студ ти трябват слънчеви колектори с минимална площ от 8-10 m² (за предпочитане вакумни), а слънцето да не се е скрило и да ги огрява добре. Мине ли един облак процеса на абсорбция ще спре понеже температурата в концентратора ще спадне. Казано по-просто работи си системата, но не е стабилна. За това трябва да се предвиди и алтернативно отопление (ток или котел). Най-голямо натоварване на климатичните инсталации се получава в периода 16-17 часа. Тогава колекторите обикновено не са огрети идеално от слънцето.
Има един небостъргач (мисля, че беше в Ню Йорк), който е със скосен на юг покрив. Това скосяване не е архитектурен ефект, а във фазата на проектиране са мислили да сложат точно такава инсталация. В крайна сметка са се отказали и са сложили стандартна машина, но покрива си остана наклонен.
Ако се пробвате да изтърбушите един стар Мраз и му сложите 1 плосък колектор ще получите нещо като студ, но то ще е към 150-200W и ще работи само по обяд.
Последна промяна от AntonBM(стар) на вт юни 15, 2010 2:32 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
350 -400 лв е един климатик -всяка др измишльотина ще е по- скъпа и по-нерентабилна. :wink:
klambrev - специалист
Идеята не е 300-400те лв за климатика а разхода на електроенергия като имаш едно хале дет ти трябва климатик с компресор 3-5кв за да го охлаждаш в горещите дни и си вървят по 10лв на ден само за ток.
От доста време попрочитам рразни темички за амонячни с-ми но наистина проблема идва от нуждата от високата температура
torbalan - Дървен философ
klambrev по-ясно обяснено от това, което е обяснил AntonBM не виждам как може да се каже...

става с абсорбционна хладилна машина - ако имаш топлина в излишък...

иначе - по-добре си дай десетте лева за ток...
  • 1
  • 2

Тема "Охлаждане с радиатори-Възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: