• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
НИКОЛАИ БОЯНОВ - напреднал
Здравейте колеги.Имам един проблем.Забелязах че котлето ми е протекло между отделните секции.Котела ми е viadrus-u26.Моля за съвет,как най безболезнено да си оправя проблема.Благодаря предварително.
pac_ - специалист
Ако е варовита водата може "болезнено леко" да се е спукала секция.Сам не можеш да смениш секцията.Търси някой който се занимава с отопление и Си разбира от работата!Ако е само теч от сглобка ,пак трябва някой спец,защото трябва да се разглоби и стегне със специален ключ.Но пак Ти казвам,имам съмнения за първото предположение.Ако е варовита водата се слага омекотител на водата преди котела или на главния водопровод и проблема е решен!
naskov - майстор
НИКОЛАИ БОЯНОВ написа:
Здравейте колеги.Имам един проблем.Забелязах че котлето ми е протекло между отделните секции.Котела ми е viadrus-u26.Моля за съвет,как най безболезнено да си оправя проблема.Благодаря предварително.
Този проблем се появявя обикновено след небрежно транспортиране на котела. Възможно е да са се изкривили шпилките, които притискат секциите. Спасението е натягане на гайките. Става лесно :)
шоп - майстор
присъединявам се към мнението на naskov, натегни шпилките, не се плаши. Само да уточня, че проблема може да не е при транспорта. При мен ( руско чугунено котле КЧМ) се получи овлажняване между секциите след 3-4 години употреба. Натегнах ги и няма проблеми.

Мога ли да попитам как твърдата, варовита вода може да спука секция? Тя само влощата топлоотдаването и циркулацията, но едва ли може да се натрупа в такава степен, че от прегряване да се спука чугуна. Може и да греша, но при мен водата е с много соли и когато дослагвах секции на котела отвътре дали имаще и милиметър полеп. Това за 7-8 години експлоатация с отворена система без помпа и често доливане.
filmatoplo - майстор
Да не е конденз от пъвоначално пълнене с вода 12 градуса и венга палене .Сега вече не мога да им вярвам , да не са развалили качеството си. :? Сглобявал съм котел Оертли -чугунен 230 киловата , стягаше се доста яко и с много качествени и калибровани конуси които мажехме с Херметик -даден в комплекта .1 на 1000 е възможно да се повреди ама не вярвам да мръдне -притегнете го дано спре ако не е било конденз. :wink:
pac_ - специалист
шоп написа:
присъединявам се към мнението на naskov, натегни шпилките, не се плаши. Само да уточня, че проблема може да не е при транспорта. При мен ( руско чугунено котле КЧМ) се получи овлажняване между секциите след 3-4 години употреба. Натегнах ги и няма проблеми.

Мога ли да попитам как твърдата, варовита вода може да спука секция? Тя само влощата топлоотдаването и циркулацията, но едва ли може да се натрупа в такава степен, че от прегряване да се спука чугуна. Може и да греша, но при мен водата е с много соли и когато дослагвах секции на котела отвътре дали имаще и милиметър полеп. Това за 7-8 години експлоатация с отворена система без помпа и често доливане.
Може,може и още как!Защото не Си виждал спукана секция с натрупанкотлен камък отвътре.Дано не е това.
НИКОЛАИ БОЯНОВ - напреднал
Здравейте.Котела не е нов,а на три сезона.Вчера го огледах по обстоино,и може би не тече от свръзките а изпод нагара, на доста места има избили големи капки,като от кондез.Възможно ли е да е от това?.Притеснява ме факта че на места са се събрали цели локвички.Ако е спукана някоя секция ще тече от едно място,и то много.
pac_ - специалист
Не бъди толкова сигурен.Може да се спука на няколко места.Избърши мокрото и следи какво става после.Но най-добре намери някой който се занимава с това.Поразпитай наоколо,все някой ще знае за такъв човек.
filmatoplo - майстор
Май конденз ще излезе, когато пълня парната система със студена вода -котела кондензира отвътре , а ако го запаля веднага -потича рекичка 1 метър извън котела .Веднъж и аз се уплаших :) дано е това.
шоп - майстор
filmatoplo,
когато пълниш със студена вода от водопровода - да, конденз има, но колегата едва ли сега лятото го е допълвал, а овлажнява. Наистина и на мен ми е любопитно какъв ли ще излезе проблема.
НИКОЛАИ БОЯНОВ, дръж ни в течение ако разбереш проблема от какво произтича.
  • 1
  • 2

Тема "КОТЕЛ VIADRUS-U26" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: