Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Заредих си слънчевата система с пропилен гликол. Преди да я заредя правих проби за съотношение вода/концентрат. С последното искам да кажа, че съм сигурен, че съотношението е правилно.
Вчера реших да източа малка проба и да я сложа във фризера. Източих, сложих - греда :shock: Пробата замръзна. Нали не като чиста вода, ама си замръзна. А по идея трябва да бъде течност поне до към -40 градуса. Във фризера е -22 градуса.

Та въпроса е: възможно ли е това да е така защото налях първо концентрата, а после допълних с вода? В смисъл, че не ги разбърках предварително и сега примерно да не са се смесили още в тръбите....????
filmatoplo - майстор
И това е възможно за не добре смесване но едвали .Там от където взимам аз пропилен гликол -шефа на завода ми е личен приятел даже съм му правил 3 слънчеви инсталации ми каза че под минус -15-20 градуса въобще антифризите стават на каща нещо като киша от сняг .Ако пък направиш разтвор който издържа под минус -25 градуса -той е много гъст и не се движи по тръбите има страшно голямо съпротивление .Антифриз с голяма концентрация пък разяжда калчищата,алуминиевите или месингови врътки на крановете и други поразии.
filmatoplo - майстор
В термосифонките наливам 50 на 50 концентрад и вода или 1 към 1 дето се вика .
Gek - специалист
filmatoplo написа:
В термосифонките наливам 50 на 50 концентрад и вода или 1 към 1 дето се вика .
Ами аз точно това направих - 50/50. При предварителните проби такава смес при -22 градуса си оставаше чиста течност. А сега като източих от системата около 20мл. замръзна. За мен за сега обяснението, е че още не са се разбъркали добре водата с концентрата (както казах наливах ги разделно). Пробата я направих след един ден работа на системата. Ще направя опит след 2-3 дена пак (добре че е слънчево) и ще пиша...
PCL82 - майстор
Антифризът всъщност не предпазва водата от замръзване, а пречи на прекомерното нарастване на водните кристали.

Молекулите на антифриза се поместват между водните и създават нещо като възглавници, които пречат на водните молекули да се групират по много. Те също поемат разширенията. Получава се, че водните молекули замръзват но на малки групи. Като се загрее сместа и става течна.

Четах интересна статия за т.нар. двуфазна слънчева система заредена с етилен гликол. Дори и малки концентрации на етиленгликол-само 2% не позволяват на водата да се разшири и спука тръбите. Тя замръзва и увеличава обемът си, но запазва подвижността си в системата-все едно тече сняг.

Ето я, вижте картинките по-долу.

http://www.sciencedirect.com/science?_o ... archtype=a
Gek - специалист
PCL82 написа:
Антифризът всъщност не предпазва водата от замръзване, а пречи на прекомерното нарастване на водните кристали.

Молекулите на антифриза се поместват между водните и създават нещо като възглавници, които пречат на водните молекули да се групират по много. Те също поемат разширенията. Получава се, че водните молекули замръзват но на малки групи. Като се загрее сместа и става течна.

Четах интересна статия за т.нар. двуфазна слънчева система заредена с етилен гликол. Дори и малки концентрации на етиленгликол-само 2% не позволяват на водата да се разшири и спука тръбите. Тя замръзва и увеличава обемът си, но запазва подвижността си в системата-все едно тече сняг.

Ето я, вижте картинките по-долу.
Не видях картинки в линка, но това което пишеш звучи успокояващо. Дано да е така, че ако се спука колектора.... :evil:
PCL82 - майстор
Като плъзнеш по-надолу има една снимка на стъклени тръби пълни с различни концентрации и после замръзени до -20 градуса. Първата е с чиста вода и се е спукала, другите, макар и с малко етилен гликол са останали цели и течността се е покачила в тръбичките.
naskov - майстор
Gek написа:
А сега като източих от системата около 20мл. замръзна.
Със сигурност тези 20мл не са се смесили с антифриза..
filmatoplo - майстор
И 1 част гликол към 2 части вода съм правил -няма проблеми зимата беше под минус 20 гр .Гликола- концентрата беше минус- 75 гр .

Тема "За антифриза в слънчевата система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: