Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте всички.Четох доста и доста въпроси имам към специалистите.Отоплението ми е на въглища котела е Дакон системата е затворена и работи добре.Радиаторите са с кранове и от прочетеното стана ясно че системата ще работи по добре с термокранове.А тия термокранове или както се казват като загрее системата и затворят всички помпата какво и как ще върти.Релето което влючва помпата съм го сложил на около 30 градуса и явно е грешно може ли някои да обясни защо.Котела го държа на 60 градуса и явно това е грешно.Предварително благодаря на някои око отдели малко време .
torbalan - Дървен философ
ако под "термо кранове" имаш предвид онези кранове, които се опитват да държат постоянна температура в стаята...

то от тях има смисъл само, ако сградата ти е огромна... и имаш различни изложения на стаите...

идеята е когато слънцето грее от едната страна - "термокрановете" да се позатворят...
когато мине от другата страна - да се отворят...

така се реализира известна икономия...
spec - специалист
Здравей plmen,
Не съм специалист, но мога да споделя моя опит. Аз съм с Viadrus на твърдо гориво и с термостатни глави Honeywell (като на снимката) на всеки радиатор. Температурата на котела я държа също на около 60º, но помпата ми изключва при малко над 50º - това не позволява образуването на конденз в котлето, а и горенето е по-добро.
Когато всички термостатни глави затворят, помпата продължава да върти водата през лирата в банята и серпентината на бойлера. Така няма опасност да се претовари.
Икономията идва от това, че когато е топло през деня и термо-главите са затворени, грея само водата в кръга, който захранва банята.

Прикачен файл

HoneywellTG.gif
HoneywellTG.gif (3.92 KиБ) Видяна 13904 пъти
Здравейте.Значи къщата е едноетажна и не е голяма и няма да има ефект от термо главите.Релето което включва помпата през следващата зима ще го тествам на 50/60 градуса.
spec - специалист
Ако държиш релето на 50 градуса, няма да ти изстива водата в бойлера, но друг ефект не очаквай.
Сигурен съм, че ако сложиш термо-глави ще усетиш разликата в разхода и в по-рядкото зареждане на котела. Дори само една стая да отопляваш без регулатор на радиатора, тя постоянно ще консумира топлоенергия освен, ако не затваряш/отваряш крана често. Функцията на термо-главата е, когато се достигне желаната t на въздуха в помещението, да намали, дори да затвори притока на топла вода към радиатора. При мен много често в слънчевите дни през зимата радиаторите са напълно студени поради тази причина.
torbalan - Дървен философ
мхм
а смия котел няма ли си саморегулиране?

аз си го представях така...

когато в стаите се затопли - водата от радиатора се връща по-гореща...
котела нали се регулира, да поддържа определена температур на водата на изхода си...
и като му се подаде по-гореща вода на вхда, ще му трябва по-мало топлина за да я загрее до зададената температура...

май ще излезе, че не съм прав за термоглавите...
Доста се двуомя за термоглавите.Струва ми се че плюсовете са повече.Колко струва един брой термоглава средна хубост.
LazarGanev - "Велик майстор"
Термоглавите не са за котли на твърдо гориво бе хора - не може да оставите разгорял се котел без радиатори. Това, че лирата нямала термоглава и ще охлажда котела са фантазии. Бойлерът е временен товар и спокойно може да не го слагате в сметките. Това, че не е станала беля е просто чиста случайност - благоприятно стечение на обстоятелствата. Има други начини за регулиране на температурата в помещенията при котел с твърдо гориво. Иначе един термовентил е от порядъка на 25-30лв, но са по-подходящи за централно парно
filmatoplo - майстор
Да- за централно Тец , за газов , нафта или ел котел .
king82 - специалист
spec написа:
Здравей plmen,
Температурата на котела я държа също на около 60º, но помпата ми изключва при малко над 50º - това не позволява образуването на конденз в котлето, а и горенето е по-добро.

Добре де, да речем че е късно вечер и преди лягане се слагат 2-3 дърва(въглища) в котела(камината) и като намалее температурата "малко над 50 градуса" помпата спира и цялата тази вода загрята до такава температура остава неоползотворена.Кое в краъна сметка е по-добре - да включва на 30-35 градуса или на 50-55 ?

Тема "Как да извлека макс кпд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: