• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mchervenkov - напреднал
Камината е Прити с водна риза 15 кв. след камината на височина 1,9м имам колектори и от там се разпределя инстлацията до всеки един радиатор на горния етаж (4 радиатора + бойлер и радиатор в банията). Етажа е приземен и поради малкия размер на стайте няма място за печка на 2-рия етаж. Питането ми е къде да сложа обезвъздушител, на колекторите или след камината. Като след камината имам два варианта обезвъздушителя е на хоризонтална линия на изход от топлата вода или е на по-високо от камината прилагам две схеми.

Прикачен файл

.jpg
.jpg (16.54 KиБ) Видяна 3013 пъти

Прикачен файл

монтаж.jpg
монтаж.jpg (23.19 KиБ) Видяна 3060 пъти
Последна промяна от mchervenkov на съб окт 02, 2010 4:08 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Там му е мястото -като на снимките .
PCL82 - майстор
Това разположение на тръбите, да тръгват надолу зад камината, макар и естетично не е хубаво и трябва да се избягва ако може.

Причината е безопасността и свързването на разширителния съд. Той трябва да се свързва по възможност с тръба, която върви от камината само нагоре. При твоята схема предполагам, че ще го свържеш към колектора за топлата вода. Ако е така заедно с обезвъздушителя сложи предпазен клапан по налягане за 2,5 бара, а колектора за топлата вода да няма главен кран и кран към РС.

Трябва много добре да осмислиш и проучиш различните мерки за защита на системата.

Първата е разширителният съд-там не бива да има никакви компромиси и икономии.

Втората е предпазния клапан, който макар, че не е задължителен е силно препоручителен. Ако по някаква причина пътя към РС се запуши (затлачване, замръзване), клапанът разположен вднага до камината ще те спаси от взрив и жертви. Правилно е тръбата до РС да е 25мм вътрешен диаметър и да е самообезвъздушаваща се (с възходящ наклон) и с плавни чупки. Масовите отворени разширителни съдове с 1/2 изводи са незаконни.

Третата мярка е ЮПС-ът. Това не е защита а само допълнително предпазно средство! Не е защита защото изисква подръжка и винаги може да откаже. Една защита трябва да се самоосигурява.
mchervenkov - напреднал
Ей по погрешка бях качил само единия вариант. Това е другото разположение което съм замислил. Видях че помпата няма значение дали е хоризонтално или вертикално макар да си мислех че е само вертикално заради обезвъздушаването. Както видях от сайта на Грундфос помпите ги слагат почти само на топлата вода тоес на изход камината.
PCL82 - майстор
Първата картинка е по-доброто решение. Къде ще е помпата на топлата или студената вода зависи от ситуацията-има и предимства и недостатъци.

Когато е на топлата вода в системата няма опасност да се засмуква въздух от микро течове и от разширителния съд. Недостатък е, че е нужно по голямо входно налягане на всмукателя на помпата, което изисква по-висок воден стълб в систмата.

Когато е на судената вода входното налягане може да е около 3 пъти по-малко, което означава по-нисък воден стълб. Недостатък е рискът от засмукване на въздух през най-близките връзки около помпата и през разширителния съд, ако той е на височина по-малко от напора на помпата над най-високия радиатор.

Какво входно налягане е нужно пише в книжката на помпата при различни температури. Дават го за 300м надморска височина и корекция за други височини. Ако не спазиш това изискване ще прдизвикаш кавитация в помпата-шумове и последващо повреждане.
mchervenkov - напреднал
Добре а помпата в хоризонтално положение как стои въпроса със обезвъздушаването или да я сложа във вертикално положение? Помпата е Грундфос UPBASIC 25-4. В книжката е дадено за хоризонтално положение ОК . Да се надяваме че няма проблеми.
LazarGanev - "Велик майстор"
Гледай валът да е хоризонтален, за оста на холендрите няма значение
filmatoplo - майстор
Имам 1 градски си монтира помпата с вертикален вал с болчето нагоре -по лесно да се обезвъздушава :lol:
единак - специалист
Колегата ПЦЛ82 е обяснил как да се свързва РС, пък и винаги се пише за тези неща. Искам да попитам, защо да няма спирателни кранове по линията към него? Има ли някаква друга причина, освен случайно да ги забравиш затворени?
ArturDent - Почти Безобиден
Освен да ги забравиш затворени, може да се запушат по-лесно ако има някаква мръсотия, увеличават хидравличното съпротивление до разширителния съд...
Приеми го като аксиома, нещо като това че яйце не може да се "вари" в микровълнова ;)
  • 1
  • 2

Тема "как да сложа обезвъздушителя след камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: