• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ba6 maistor - специалист
Климатика е този модел FUJITSU ASYA-09LGC китайски.
http://www.klimatici-fujitsu.com/page/39
Помещението е с две външни стени един пищов 2м широк и един прозорец пак 2м. стаята е дълга 4.7м широка 4.25м и висока 2.5м.
Да поясна дограмата е 5камерна с ка стъкло и на стените има 5с. стиропор на всички стени и таван от вътре.
Искам да поддържам постоянна температура около 23гр. в Враца ще стане ли.
Мерси предварително.
Последна промяна от ba6 maistor на пет сеп 24, 2010 12:31 am, променено общо 2 пъти.
ba6 maistor - специалист
Аз го смятах по някаква формула за БТУ единици и излезе че на мен ми трябва 7800 а този е повече
ba6 maistor - специалист
Дали не се при цаках :?
Chefo77 - майстор
20 м2 стая и 9-ка климатик ... А тези в магазина не се ли опитаха да те разубедят поне?
Според мен е малко, колкото и добре да е изолирана стаята. А ти искаш и 23 градуса, че си и в балкана ...
torbalan - Дървен философ
за топлене - ще топли...

въпроса е до колко ефективно...
ba6 maistor - специалист
Ми да кажем че в тази стая ще има и доста мебели секции и тн. + трима души това не намаля ли обема значително.
А и на самата брошура пише че е до 20квадрата а и тези размери са преди да се сложи изолацията като се свалят тези 5с. за щото изолацията е на всички стени от вътре и на тавана да пояса че не е външна, излиза 47 кубика
а на не го му дадено 55куика.
От тези 47куика като извадим дивани фотьойли секици,от тук ще паднат още 2кубука-3 стаята е югоизточна с ка стекла.
И според вас няма да ми свърши работа.
Аз някъде четох че ако е по голям инвертора от колкото му трябва за помещението ще работи като конвекционален,вярно ли е това твърдение.
И затова гледах да са ми по прецизни сметките.
А според вас за тази квадратура колко BTU единици са ми нужни за правилното отопление.
Като на този му дават 10900BTU/h
Chefo77 - майстор
Колега, ако ти предлагат кола, която вдига 200, носи 400 кила багаж и гори 6, това означава ли, че колата ще вдига 200 с 400 кила багаж и ще гори 6?
Той ще топли, но колко ... (както каза Торбалан). Иначе на 1000 % ще охлажда добре, то за там не му трябва много мощност (макар да се смята по охладителен товар климатика).
НЕ се занимавам професионално с климатична техника, но когато избирахме климатиците за апартамента на майка ми, навсякъде за 17.5 квадрата изолирана стая със затворена тераса ни предлагаха минимум 12-ка инвертор, и тук не говоря за марки като Chigo, Osaka, Samsung и т.н. Затова мисля, че за 20 квадрата 9-ка ще е малко.
Мебелите защо трябва да помагат, те не са плътни - нали и въздуха в тях трябва да топлиш? Най-много да лъжат термодатчика на климатика, ако отразяват въздушната струя, и да изключва по-рано.
ba6 maistor - специалист
Колеги дали този калкулатор за топлини загуби е верен.
http://www.skatafka.com/download.php?fi ... faf789d11b
Ако е верен по мои сметки аз имам топлини загуби 1.36kw. същото време ако сметнем че са нужни 50w на кубик за отопление то 50к.х50w.=2500w.+1360w.=3860w. необходими за отдаване с климатик.
Същевременно този които съм избрал е 4500w максимална отдаваща мощност.
Ако греша нещо поправете ме.
Аз от тези мои сметки съдя че този климатик ще върши работа.
2v6 - майстор
ba6 maistor написа:
Колеги дали този калкулатор за топлини загуби е верен.
http://www.skatafka.com/download.php?fi ... faf789d11b
Ако е верен по мои сметки аз имам топлини загуби 1.36kw. същото време ако сметнем че са нужни 50w на кубик за отопление то 50к.х50w.=2500w.+1360w.=3860w. необходими за отдаване с климатик.
Същевременно този които съм избрал е 4500w максимална отдаваща мощност.
Ако греша нещо поправете ме.
Аз от тези мои сметки съдя че този климатик ще върши работа.
И според мен ще ти върши работа.
При мен една 7-ца грееше без проблем 22 м2.

Сметките обаче са ти грешни - при -10 градуса този климатик ще падне под 3 кВт.
AntonBM - специалист
Прегледах калкулатора. Не е грешен, но е непълен.
Определянето на U е по верните формули, но избора на материали е беден и се изискват познания, които не всеки има, за да определи правилно този коефициент. За да се определят загубите през прозорец, трябва последователно да въведеш 3 слоя:
1 стъкло 0,4 cm. + 2.въздух 1,6 cm. + 3.стъкло 0,4 cm. Площта трябва да се сметне само за остъклената част, а за PVC-рамката трябва да се сметне отделно.
Не е ясно как се добавят към U – 1/ α i и 1/ α е. Те имат различни стойности за хоризонтални и вертикални повърхности.
Формулата определяща топлинният поток е дадена така:
Ф=U.A.Δt
Това е непълен запис на формулата! Липсват топлинните мостове. Вярната формула е:
Ф= (Σ U.A + Σ L. Ψ ).Δt .
Липсват загубите на топлина от инфилтрация на външен въздух. Ако дограмата е качествена по принцип външен въздух няма да прониква в помещението, но тогава човек сам ще си отвори прозореца, за да проветри – поне 2-пъти на ден. В случая е правилно да се смята с кратност на циркулация 0,5 пъти на час. Формулата включваща и този поток е:
Ф=(Σ U.A + Σ L. Ψ ).Δt +n.V. ρ .c.Δt, където
N=0,5 – кратност на въздухообмена
V=50 m³ - обем на въздуха в помещението
ρ =1,2 kg/m³ - плътност на въздуха
с=1,006 – специфичен топлинен капацитет на въздуха
Т.е. към резултата трябва да добавиш 252 W
Грубо казано за да се отчетат и термо мосответе трябва да завишиш Σ U.A с 30%.
По-горе ти пишеш, че си изчислил, че ти трябват 7800BTU – това е към 2250W, по после пишеш, че си сметнал 1360W. Кое от 2-те е вярно?
Ако е първото, тогава за да получиш по-верен резултат трябва да направиш това преизчисление: 2250*1,3+250=3175W – това ми се вижда по-реален резултат за твоето помещение.
Относно климатика – ще те топли, но не го гаси през зимата. При много ниски външни температури ще се наложи да му се помогне малко с ел. печка или нещо друго.
  • 1
  • 2

Тема "ТОЗИ КЛИМАТИК ЩЕ ТОПЛИ ЛИ ЗИМАТА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: