• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
Здравейте съфорумци!
Преди 2 години си изградих отоплителната система, (с изключение на газопреносната инсталация и газовия котел) с помощта на безценните съвети на участниците в този форум.
Сега се нуждая от малко компетентна помощ за следните въпроси:
1) Като ми монтираха котела не са ми поставили У-филтър на входната тръба, която постъпва от радиаторите. (На водата за битови нужди съм си поставил филтър след водомера.) Въпроса ми е това проблем ли е, или може и по този начин. Какви са вашите наблюдения? Отлагат ли се боклуци във филтрите, които могат да нарушат работата на котела?
2) Радиаторите ми са панелни. Налага ли се източване на водата и подмяната й, ако да, през какъв интервал?
3) Поставих си 2 допълнителни радиатора, тръбите на които минават по стените над вратите. Поставям автоматични обезвъздушители изнесени над нивото на тръбите преди да се спуснат надолу към радиаторите. Въпросите са- понеже по трасето има участък, който е с около 5 см. по висок от участъка преди обезвъздушителите, това предпоставка ли е за образуване на въздушна възглавница там, или не е проблем за това, че обезвъздушителите са най-високо.
Другият ми въпрос е трябва ли да се поставят мини кранчета преди авт. обезв. както е написано в темата "Съвет за схема на затворена система", за да не се изпарява водата от отоплителната система?
strelec - специалист
И още 1 въпрос. Може би е за отделна тема, но да го напиша тук. Възможно ли е с котела ми, който е на 2-я етаж да отоплявам и апартамент на 5-я ?
naskov - майстор
strelec написа:
Здравейте съфорумци!
Преди 2 години си изградих отоплителната система, (с изключение на газопреносната инсталация и газовия котел) с помощта на безценните съвети на участниците в този форум.
Сега се нуждая от малко компетентна помощ за следните въпроси:
1) Като ми монтираха котела не са ми поставили У-филтър на входната тръба, която постъпва от радиаторите. (На водата за битови нужди съм си поставил филтър след водомера.) Въпроса ми е това проблем ли е, или може и по този начин. Какви са вашите наблюдения? Отлагат ли се боклуци във филтрите, които могат да нарушат работата на котела?
2) Радиаторите ми са панелни. Налага ли се източване на водата и подмяната й, ако да, през какъв интервал?
3) Поставих си 2 допълнителни радиатора, тръбите на които минават по стените над вратите. Поставям автоматични обезвъздушители изнесени над нивото на тръбите преди да се спуснат надолу към радиаторите. Въпросите са- понеже по трасето има участък, който е с около 5 см. по висок от участъка преди обезвъздушителите, това предпоставка ли е за образуване на въздушна възглавница там, или не е проблем за това, че обезвъздушителите са най-високо.
Другият ми въпрос е трябва ли да се поставят мини кранчета преди авт. обезв. както е написано в темата "Съвет за схема на затворена система", за да не се изпарява водата от отоплителната система?
1. Хубаво е да го има, особено след като радиаторите ти са стоманени. Най-добре е да е между два сферични крана, за да не източваш системата когато го почистваш.
2. НЕ
3. Има противоречие във въпроса. Кое е по високо-обезвъздушителите или участъка? Но все пак няма да има проблем с тези 5 см.
За мини кранчетата-поставят се, за да може, когато протече един обезвъздушител той да се смени без да се източва системата. Препоръчва се особено при големи инсталации. Има марки обезвъздушители, които се продават в комплект с обратно клапанче, което играе ролята на миникранчето

За да може да ти топли и петия етаж трябва да се повиши налягането в системата. Трябва да видиш на колко бара ти е предпазния клапан. Един бар е приблизително 10м.
filmatoplo - майстор
Като стана дума за поставяне на обезвъздушители на участъци където се събира въздух -да аз винаги слагам .Веднъж гледам една инсталация -тръбите вървят долу по перваза -вдигат се нагоре да заобиколят една врата и пак слизат , без обезвъздушители :wink: и системата си работи -баси и гениите -аз такова нещо не мога да направя.Имам много участъци които ги вкопавам в пода при преминаване под вратите вместо да ги вдигам горе.
torbalan - Дървен философ
filmatoplo, в тръба с малък диаметър трудно се образува въздушна възглавница... а и да се образува няма кой знае каква драма :)
неприятно е ако има въздух в радиатора :)

с това обаче не искам да защитавам идеята, че не трябва да се монтират обезвъздушители :)
filmatoplo - майстор
Образува се -даже като си доближа ухото до тръбите чувам едно отичане -бълбукане .Понякога когато правя водноподово със прозрачни тръби (омрежен полиетилен без алуминиева вложка) - гледам какво движение прави въздуха из тях. Веднъж ядах попарата -като вдигнах тръбите в един таван и после ги спущах отгоре-надолу към радиаторите -такава грешка не правя друг път, -ден през ден искаше обезвъздушаване :wink:
strelec - специалист
naskov написа:
3. Има противоречие във въпроса. Кое е по високо-обезвъздушителите или участъка? Но все пак няма да има проблем с тези 5 см.
За мини кранчетата-поставят се, за да може, когато протече един обезвъздушител той да се смени без да се източва системата. Препоръчва се особено при големи инсталации. Има марки обезвъздушители, които се продават в комплект с обратно клапанче, което играе ролята на миникранчето

За да може да ти топли и петия етаж трябва да се повиши налягането в системата. Трябва да видиш на колко бара ти е предпазния клапан. Един бар е приблизително 10м.
Благодаря за отговорите.
Обезвъздъшителите са изнесени най-високо. Под тях има нипел с предпазно клапанче, което се натиска от обезвъздушителя и когато се махне то се затваря. Просто има малък участък, който е малко по-високо от останалото ниво на тръбите. Може ли да остане така, или да го правя водоравно навсякъде?

Как да направя справка за налягането на предпазния клапан? На манометъра на котела Юнкерс Кераклас 18 кВт (на Бош) зеления сектор е от 0,75 - 2,75 бара.
Последна промяна от strelec на съб сеп 25, 2010 8:47 pm, променено общо 1 път.
naskov - майстор
1. Може
2. На врътката на всеки предпазен клапан пише на колко бара отваря. В документцията на котела също може да има информация за максималното работно налягане
strelec - специалист
naskov написа:
2. На врътката на всеки предпазен клапан пише на колко бара отваря. В документцията на котела също може да има информация за максималното работно налягане
Предпазния клапан на котела пише, че е настроен на 3 бара. Следователно не би трябвало да е проблем да преодолее 11 м. височина.
Да попитам и друго. В момента до колекторната ми кутия е подведена ф22 мед. Ако правя разклонение към другия апартамент също с ф22 ли да е, или по друг начин? Примерно да увелича диаметъра от котела, а разклоненията към моята и друга колекторни да са с 22.
filmatoplo - майстор
Да -увеличи изходните от котела , ако съм пропуснал -какъв цолаж са изводите на котела.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за надграждане на работеща система за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: