Най - вълнуващия въпрос зимно време.
forski - специалист
Здравейте колеги,преди около седмица си монтирах система за въздушно отопление с горивна камера Герканд-ГК 13.
Камерата е 18kw. с вентилатор монтиран под нея който е 850w.(по-спомен).Има шест изходящи тръби за въздуховоди с диаметър 100мм.
Всичко това е монтирано в къща на един етаж с площ 85кв.м,като въздуховодите минават в подпокривното пространство на къщата.
Проблема се състои в това че в двете от най отдалечените стаи постъпва много слабо топъл въздух(то май не е само там).Общо взето този вентилатор който е монтиран на камерата не може да издуха достатъчно силно топлия въздух по 6-те въздуховода.
Варианта според мен е да се монтира още един вентилатор в подпокривното пространство който да хване двата въздуховода за най отдалечените стаи и да нагнети по-силна струя топъл въздух :?
Въпросът ми е с какъв обем трябва да е вторият вентилатор :? :?
Стаите са 4-ри като два то въздуховодите са монтирани да духат в коридора,общо шест.
toni_g79 - специалист
ако си с дограма ,и не си се погрижил за допълнително всмукване на въздух там където е вентилатора,като запалиш зимата и вътре ще става лисичарник!!!Може да стесниш отворите на тръбите на по-близките стаи,така вентилатора ще успее,друг вариант е да сложиш по-слаби вентилатори на изходите на крайните стаи !!!
forski - специалист
Дограмата е от старите дървени,вратите на стаите стоят отворени и камината гори добре,мисля че няма проблем с притока на свеж въздух :?
Това с малки вентилатори в края на тръбите си го мислех и аз,но въпросът е дали е по-добре с тях или с един голям някъде по-средата на въздуховодите който да издухва топлия въздух с по-голяма сила :? :?
Въздуховодите завършват с присъединителни кутий на които са монтирани решетките така че няма да е проблем да се сложи по-един малък вентилатор там.
Но кой от двата варианта е правилния :? :? :?

Сега като се разрових из нета май имам нужда от канален вентилатор който да монтирам в края на въздуховода,ако някой има представа какъв точно е най подходящ като обем или марка моля да сподели :?
AntonBM - специалист
Доста странна инсталация... Първото нещо, което ми направи впечатление е мощността на вентилатора 850W за 6 въздуховода Ø100. По тези въздуховоди може да мине най-много 200 m³/h при скорост 7,07 m/s. Това са към 1340W при ΔТ=20° или 2010W при ΔТ=30°С. Общо по всички въздуховоди може да мине 6х200=1200 m³/h и топлинна мощност от 12kW при ΔТ=30°С. Имай в предвид, че скорост 7 е изключително висока! Препоръчителната е 4 m/s, а температурна разлика 30° също е вредна – препоръчителната е 16 до 20°С. Пада на налягане във въздуховодите е функция (на квадрат) на скоростта. Колкото са по-малки въздуховодите, толкова по-бързо се движи въздуха в тях и съответно загубите на налягане са по-високи. Нормално такава инсталация трябва да е под 100Pa (по-релани стойности са 50-70Pa)
Сложил си вентилатор 850W - страшно мощен! Нормално 1200 m³/h се транспортират с напор от 100 Pa от вентилатор с мощност под 200W. Явно при теб нещата много са объркани, щом не успяваш с тази мощност да превъртиш въздуха...
Ясно е, че инсталацията е правена без проект, но я дай малко повече инфо. Може и да мога да ти помогна. Интересувам се от:
1. Как въздуха се връща от далечните стаи до камината?
2. Какви са решетките, с които подаваш въздуха в стаите?
3. Какъв тип ти е вентилатора и как е монтиран?
Не се хващай ти да избираш вентилатор. Ще объркаш нещо! Стандартните канални вентилатори спират при температура на въздуха над 50°С. Спадне ли дебита се вдига температурата на твоят въздух - може да стигне и над 100°С.
forski - специалист
Здравей колега,благодаря ти за отзивчивоста :)

-Горивната камера е с монтиран вентилатор от производителя (Герканд)не съм го слагал аз !!!За мощноста може и бъркам но мисля че на него пишеше 850W или 2x850W Довечера ще го гледам пак.

-Въздухът се връща от стаите до горивната камера(незнам какво точно имаш в предвид) но вратите на стаите стоят отворени и това е.

-Решетките са монтирани горе на тавана и са най обикновенни

http://www.natalyclima.com/ от тези четиристраните с размер 269мм. и светъл отвор 219мм.

Със сигурност нещо не работи както трябва,но незнам какво и много се надявам тук да ми помогнете,че идва зима и направо незнам какво ще правя :? :? :?
Инсталацията си я правих аз,сложих горивната камера монтирах и въздуховодите,прекарах ги по-тавана,присъединих ги към кутийте с решетките и това е общо взето.Разчитах на това че производителя е сметнал мощноста на вентилатора и от там на сетне всичко е лесно.

За каналния вентилатор намерих едни български с означение ВОК високотоплинни до 150 градуса.И дебит 150м3/час и мислех да ги монтирам в края на въздуховода за по-добро издухване на топлия въздух.
filmatoplo - майстор
Много интерсно -черпиш въздух от стаята с камината и нагнетяваш в други 6 стаи -че то в стаята с камината ще стане подналягане а в др стаи налягане -ако не може да се изравнява налягането -циркулацията ще спре.За мощността на вентилатора не споря -въпрос на сметки от проектант какъвто е Антон.Въздуховодите изолирани ли са-балансирани ли са .
sian - специалист
Опитай да затвориш вратите на близките стаи. Ще остане да се превърта въздуха от коридора и далечните стаи.Може би решетките трябва да имат функция да се притварят за да може да се балансира потока.
filmatoplo - майстор
Аз го знам с главен въздуховод отива до една 1 касета със 6 дросела и 6 въздуховода вече за стаите , така с отделните клапи се регулира дебита .Естествено на по блиските се притваря клапата и обратно. Като по принцип се пуща и студен клон пак със същите въздуховоди за да връща по хладен въздух при камината за ново загряване.Супер екстрата пък е проветрение -вкарване на свеж въздух и вадене на стария, е това е скъпо и с електроника там следи замърсеността на въздуха и превключва в тоя режим .
forski - специалист
Здравейте колеги,благодаря ви за отговорите :)
Понеже стана въпрос за вентилатора давам точна информация:

модел:Technogama 2V850
дебит при налягане 50Ра - m3/h 850
мощност - 120W
обороти - min. 1200

Относно камерата,не излиза един централен въздуховод и после да се разклонява на шест от кутия,още от горивната камера излизат шест тръби за които се присъединяват въздуховодите.
Аз по-принцип проветрявам преди да я запаля,но ефекта е същия,решетките се нагряват и то доста,почти не можеш да ги пиопнеш
но не излиза хубава струя от тях.
Присъединителните кутий имат клапа и може от там да се притваря и ограничава потока на горещ въздух към всяка една по-отделно,ще опитам да притворя близките и ще видя какъв е ефекта.
Ще затворя вратите и на близките стаи,дано има ефект от всичко това :? :?
А като стана въпрос за това,от къде трябва да доставя свеж въздух за вентилатора ???
Кой е правилният начин за това,с дупка в стената зад него(понеже е външна) или как точно се прави това???
forski - специалист
filmatoplo написа:
Много интерсно -черпиш въздух от стаята с камината и нагнетяваш в други 6 стаи -че то в стаята с камината ще стане подналягане а в др стаи налягане -ако не може да се изравнява налягането -циркулацията ще спре.За мощността на вентилатора не споря -въпрос на сметки от проектант какъвто е Антон.Въздуховодите изолирани ли са-балансирани ли са .

Ами не е точно така колега,тя стаята в която е камината не се затваря и въздуха който засмуква вентилатора циркулира свободно през отворените врати в цялата къща.Всички стаи са отворени,няма затворени врати ! :)
Въздуховодите са изолирани,а за балансирани незнам как точно се прави това.Рзположени са в подпокривното пространство на къщата или инъче казано на тавана при мишките (нямат изядено или дупки по тях,проверявам ги редовно) :)

Тема "Система за въздушно отопление с ГК 13-Проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: