• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikivd - специалист
И също така ми е чудно защо моят климатик 2400В (9 ка.) топли по малко от колкото духалка 2000в. :?
valat111 - специалист
В КПД /коефициент на полезно действие/...прегледай раздел "Отопление" на форума. А разликата най-добре ще ти я покаже електромерът.
torbalan - Дървен философ
:)

има два начина да се грееш...

първи - директно превръщаш електричеството в топлина...
това са духалки, маслени радиатори, ел. конвектори, ел. котли, електролизни котли, инфрачервени нагреватели и бог знае още колко уреди има измислени за отопление на ток...

в този случай - отделеното количество топлина се определя по закона на джаул-ленц... и ако не ме лъже паметта е равно на квадрата на тока разделен на съпротивлението умножен по времето...
каквото и да ти обясняват и да те омайват - няма как да сгрееш повече от това...

втория начин е да се грееш с хладилна машина...
малко странно, но става :)

всяка хладилна машина от едната страна охлажда, а от другата - грее...

представи си, че си изкарал частта, която охлажда някъде на вън и се опитваш да охладиш околната среда... а частта, която грее е вътре в стаята и те топли :)

по този начин влагаш по-малко електроенергия, а печелиш повече топлина :)
pavkatay - майстор
torbalan написа:
:)

......

по този начин влагаш по-малко електроенергия, а печелиш повече топлина :)
Това си е чисто заяждане,защото с елктриката съм на Ви,но закона на Джаул -Ленц се явява 'незаконен' ,когато се грееш с хладилна машина ли? :?
torbalan - Дървен философ
нищо незаконно няма...

закона на джаул-ленц се отнася за случаите, когато директно преобразуваш електриката в топлина...

за хладилната машина не се отнася, защото там процесите са други...
с електричеството (посредством компресор) втечняваш газ, който се изпарява(във външното тяло) при температура да кажем -40*С и по този начин отнема топлина от околната среда...
после,като го втечниш с компресора - тази топлина се отделя вътре...

на това май му се викаше "обратен цикъл на карно"
filmatoplo - майстор
Айде ся кое е първо -Яйцето или Кокошката :wink:
AntonBM - специалист
Торбалан, хубаво ги е казал нещата, но може би трябва да се обясни по-просто.
Когато електричеството се преобразува в топлина КПД-то е близко до 100%. 2-3% се губят в електромагнитни полета, но като цяло влагаш 1 kWh ток и получаваш 1 kWh топлина. С термопомпите (хладилниците) нещата стоят по друг начин – влага се енергия за компресиране и предвижване на хладилен агент, който пренася топлината от по-студеното към по-топлото. Тази вложена енергия е по-малко от получената топлина. За това при термопомпите не говорим за КПД въпреки, че и те си го имат (под 60% е – ограничен е от цикъла на Карно), а за COP (фактор на преобразуване на електрическата е топлинна енергия).
Nikivd, ако твоят климатик топли по-малко от духалката, значи е за ремонт или на вън е под -5°С. При ниски външни температури спада COP-a на климатиците и 9-ката не прави 2400W (толкова прави при +7°С), а по-скоро към 2000W (зависи от марката). Тогава духалката наистина топли повече, но и консумира повече – 2kWh. В това време климатика ти дърпа под 0,8kWh.
filmatoplo - майстор
При климатиците ел енергията се явява като катализатор за провеждането на друга реакция. :wink:А горното трябва да се сложи в рамка. :)
8180 - майстор
Павка,
Приеми че външното тяло взима (изпомпва) допълнително топлина от външния студ.
Само на пръв поглед е странно - ако опипаш, ще видиш че тялото е по-студено от околния (безкраен) въздух.
През лятото - обратното - отдава топлина на външния топъл въздух (взима студ).
pavkatay - майстор
AntonBM написа:
Торбалан, хубаво ги е казал нещата, но може би трябва да се обясни по-просто.
Когато електричеството се преобразува в топлина КПД-то е близко до 100%. 2-3% се губят в електромагнитни полета, но като цяло влагаш 1 kWh ток и получаваш 1 kWh топлина. С термопомпите (хладилниците) нещата стоят по друг начин – влага се енергия за компресиране и предвижване на хладилен агент, който пренася топлината от по-студеното към по-топлото. Тази вложена енергия е по-малко от получената топлина. За това при термопомпите не говорим за КПД въпреки, че и те си го имат (под 60% е – ограничен е от цикъла на Карно), а за COP (фактор на преобразуване на електрическата е топлинна енергия).
Nikivd, ако твоят климатик топли по-малко от духалката, значи е за ремонт или на вън е под -5°С. При ниски външни температури спада COP-a на климатиците и 9-ката не прави 2400W (толкова прави при +7°С), а по-скоро към 2000W (зависи от марката). Тогава духалката наистина топли повече, но и консумира повече – 2kWh. В това време климатика ти дърпа под 0,8kWh.
Това наистина трябва да се сложи в рамка.
Иначе теорията на тези физични процеси не ми е чужда(предвид образованието,което имам),но никога не ми се е налагало да се сблъсквам с практическата страна,а това е важно.
Колегата Антон го е казал с думи прости- даже аз го разбрах... :)
А с приятел,който се занимава с климатици от зората на демокрацията сме спорили много пъти за входящата и изходяща мощност на климатика-защо са различни,но той е човек практик- всичко знае и му е ясно,но не може да го обясни( ще го питам дали знае за цикъла на Карно следващия път като се видим :-D )
  • 1
  • 2

Тема "Каква е разликата между електрическата мощност и топлинната?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: